Viikonloppu Islannissa paikallisen silmin, osa 1

1. päivä: Reykjavík–Sauðárkrókur

Lopultakin odotukseni oli ohi ja ”työmatkani” Pohjois-Islantiin koitti. Olin matkastani aivan innoissani, mutta samalla myös hieman jännittynyt, sillä en ollut koskaan aiemmin autoillut yksin maaseudulla.

070

En ollut myöskään aiemmin käynyt suurimmassa osassa paikkoja, jonne olin suuntaamassa tällä neljän päivän ja kolmen yön viikonloppumatkallani. Tiesin ennen lähtöäni, että Islannissa on hyvin vaikea eksyä, sillä käytännössä olisi vain seurattava kehätietä (1-tie). Aioin kuitenkin käydä myös sen ulkopuolella sijaitsevissa kohteissa, joten oli jännittävää nähdä, miten selviäisin siitä ensikertalaisena, mutta kuitenkin paikallisena asukkaana. Ensimmäinen pysähdyspaikkani oli Blönduós, joka ei ole ehkä maailman kiinnostavin kaupunki, mutta kolmen tunnin ajamisen jälkeen nälkä alkoi jo hiipiä vatsaani. Pysähdyin Potturinn-ravintolassa, jonka nimi tarkoittaa kattilaa. Minulla ei ollut suurempia odotuksia, olinhan sentään Blönduósissa! Tilasin päivän kalaa, joka oli turskaa. Ravintolaan saapui samaan aikaan ryhmä ihmisiä, jotka täyttivät paikan kirjaimellisesti ääriään myöten. Minua olisi kiinnostanut tietää, mistä he olivat kotoisin, mutta en saanut sitä selville. Luultavasti Ranskasta, koska he olivat hieman ruskettuneita – toisin kuin me islantilaiset, jotka olimme yhä melko kalpeita pitkän talven jälkeen.

Potturinnin ruoka oli uskomattoman hyvää. Toisinaan saatan unohtaa, kuinka hyvää islantilainen kala voikaan olla. Suosittelen kokeilemaan itse ja pysähtymään lounaalle tähän mahtavaan ravintolaan.

Olin varannut ensimmäiseksi yöksi huoneen Hótel Tindastóllista Sauðárkrókurista. Valitsin paikan siksi, että se on Islannin vanhin hotelli. Voit lukea lisää hotellista tästä.

071

Sisäänkirjautumisen jälkeen pyysin hotellin vastaanotosta vinkkejä Sauðárkrókurin nähtävyyksistä, koska olin kaupungissa ensimmäistä kertaa. Sainkin heiltä hyviä suosituksia. Yksi niistä oli Grettislaug eli Grettirin allas, Grettir Väkevän mukaan nimetty luonnonkaunis kuuma lähde. Olin ottanut uimavaatteet mukaan, koska niin vain on tapana tehdä Islannissa – uimavaatteet otetaan mukaan kaikkialle, koska mistä tahansa voi löytyä hieno kuuma lähde, jossa voi rentoutua.

Grettislaugille oli hotellilta noin 20 minuutin ajomatka. En ollut osannut odottaa tätä ajomatkaa, joten maisemat ja näkymät Drangeyn saarelle löivät minut ällikällä. Tämä kaikki oli minulle uutta. Minusta tuntui kuin olisin ollut jossain muualla kuin kotimaassani.

Tapasin Grettislaugissa yhdysvaltalaisen pariskunnan. He kysyivät minulta, olenko islantilainen. Olen kyllä, vastasin. Oletko täällä yksin? Kyllä vain. Sen jälkeen he kysyivät, olenko täällä lomalla. Ei, en ole lomalla, olen työmatkalla! Se kuulosti niin typerältä mutta samalla niin hienolta. Olla nyt työmatkalla rentoutumassa luonnonkauniissa kuumassa lähteessä Pohjois-Islannissa kirjaimellisesti keskellä ei mitään! Aika hienoa!

Grettislaug sijaitsee Reykirissä, josta voi lähteä veneretkelle Drangeyn saarelle. Olisinpa ehtinyt käydä siellä, mutta valitettavasti työmatkallani ei ollut aikaa tälle retkelle. Suosittelen kuitenkin kaikille Drangeylla käymistä, sillä saari näyttää todella kauniilta.

082

Ihanalta ja odottamattomalta pikkuretkeltäni Grettislaugilta palattuani olin nälkäinen, joten kysyin neuvoa hotellistani. He suosittelivat minulle kahta eri paikkaa, Olafshusia ja jotakin toista ravintolaa, jonka nimeä en enää muista. Olafshusissa oli hieman ruuhkaa, ja tarjoilija kertoi minulle odotusajan olevan 15–20 minuuttia. Islantilaisena en ole tottunut pitkiin jonoihin, joten kerroin heille käyväni katsastamassa toisen paikan. Siellä oli tarjolla vain naglasúpaa eli tähteistä valmistettua keittoa! Se ei houkutellut, joten päätin olla kärsivällinen ja palasin takaisin edelliseen paikkaan ja kerroin heille odottavani. Se kannatti, sillä ruoka oli todella hyvää ja kohtuuhintaista, ja ruokalista oli täydellinen.

Mahtava päivä sekä työn että viihteen kannalta. Tulen aivan varmasti takaisin lasteni kanssa, ja seuraavan kerran käyn myös Drangeyn saarella.

Jos haluat viettää edeltävän yön Reykjavíkissa, Hafnarfjörðurissa tai Kópavogurissa (lyhyen ajomatkan päässä Reykjavíkista), käy Hallgrímurin kirkossa, Islannin musiikkitalossa Harpassa ja Perlanissa.

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*