Viikonloppu Islannissa paikallisen silmin, osa 3

3. päivä: Húsavík–Ásbyrgi–Mývatn

Heräsin todella aikaisin, koska olin niin innoissani siitä, että pääsisin käymään Jökulsárgljúfur–Vatnajökullin kansallispuistossa sijaitsevassa Ásbyrgissä. Olin nähnyt niin monia valokuvia ja kuullut ystäviltäni, että Ásbyrgi on uskomaton paikka. Ajomatka Ásbyrgiin oli helppo. Seurasin vain Egilsstaðiriin opastavia tienviittoja. Hyvä puoli Islannissa ajamisessa on se, että ajaminen on uskomattoman helppoa, koska koko ajan ajetaan lähes pelkästään yhtä ja samaa tietä. Haasteena on ehkä muistaa paikannimet, koska ne voivat olla kuulemani mukaan hieman monimutkaisia. Minusta ne ovat kyllä melko selkeitä, kuten se tulivuori, Eyjafjallajökull. Ihan helppo nimi, vai mitä?

Ajomatka Húsavíkista Ásbyrgiin kesti noin tunnin. Hyvä puoli aikaisessa lähdössä oli se, että tiellä ei ollut ketään muita, joten ajomatka sujui nopeasti, vaikka tuskinpa juutut koskaan liikenneruuhkaan tällä tiellä.

169

Olin perillä jo ennen yhdeksää aamulla, joten vierailijakeskus ei ollut vielä auki, mutta paikalla olleet työntekijät päästivät minut sisälle tarkastelemaan alueen karttaa. Alkuperäinen suunnitelmani oli ajaa Ásbyrgistä Dettifossin vesiputoukselle, mutta olin kuullut, että tie saattaisi olla suljettu joidenkin rajoitusten vuoksi, ja ilmeisesti asia oli juuri näin. Harrastan lenkkeilyä, joten varasuunnitelmanani oli kiertää alue juosten. Sillä tavalla voisin säästää aikaa, sillä halusin oikeasti nähdä myös Dettifossin, mutta joutuisin ajamaan takaisin Húsavíkiin ja sen kautta Mývatniin ja Dettifossille. Paikka oli täysin ajomatkan väärti. Olin vain hieman hermostunut ajankulusta, joten päätin valita lenkkeilyn.

Aloitin kauniilta pieneltä Botnstjorninjärveltä, josta oli mahdollisuus kavuta näköalapaikalle.

Ásbyrgissä vaeltaessasi sinun tarvitsee oikeastaan vain valita, kuinka pitkälle haluat mennä. Valitsin kohteekseni 25 metriä korkean kallion nimeltä Eyjan eli saari, joka tekee osaltaan kanjonista erikoisen hevosenkengän muotoisen. Juoksemalla matka kesti minulta noin 35 minuuttia, mutta kävellen matka kestää noin tunnin.

Mahtavan Ásbyrgin jälkeen oli aika ajaa takaisin Húsavíkiin ja sieltä Mývatniin ja Námaskarðin geotermiselle alueelle sekä Dettifossin vesiputoukselle, unohtamatta Mývatnin luonnonaltaita (Jarðböðin), jotka ovat pienempi mutta luonnollisempi versio Blue Lagoonista!

160

Ajomatka yllätti minut jälleen kerran positiivisesti, sillä en osannut odottaa, että yksin autoileminen Islannissa voisi olla niin hauskaa. Maisemat olivat niin uskomattomat, että niiden kuvaileminen sanoin on vaikeaa. Sinun on vain koettava maisemat itse, niin yksinkertaista se on.

Mývatnjärvi oli valtavan upea. Sää oli täydellinen ja aurinko paistoi. Päätin ajaa järven ympäri ennen geotermiselle alueelle suuntaamista. Järven ympäri kulkeva noin 36 kilometriä pitkä tie ei ollut yhtään hullumpi ajoreitti.

130

Mývatnista on noin 20 minuutin lyhyt ajomatka Námaskarðin eli Hveririn geotermiselle alueelle. Alueella oli paljon vähemmän ihmisiä kuin Golden Circlen reitillä. Jos haluat kokea oikeasti islantilaisen luonnon ja nauttia siitä muualla kuin miljoonan muun turistin seurassa, valitse Etelä-Islannin sijasta Pohjois-Islanti. Olin todella iloinen tästä valinnastani, koska halusin tutustua mieluummin koskemattomaan luontoon. Kuumilla lähteillä on oma tuoksunsa, jolta ei voi välttyä. Minua on aina ihmetyttänyt se, että se on oikeasti peräisin maan alta. Oletko koskaan maistanut hverabraudia? Jos et, kysy hotellistasi, mistä voisit löytää sitä J.

156

Námaskarðin geotermisen alueen jälkeen oli aika suunnata Dettifossin vesiputoukselle. Se on virtausmäärältään Euroopan suurin vesiputous. Ajomatka Námaskarðista Dettifossille kesti minulta reilu puoli tuntia. Se tuntui tavallaan elämäni pisimmältä puolituntiselta, sillä taisin olla hieman innoissani, koska en ollut käynyt aiemmin tällä vesiputouksella. Kaikkia vesiputouksia on vaikea nähdä, vaikka oikein yrittäisi, sillä vesiputouksia on tuhansia. Dettifoss on kuitenkin luokiteltu Islannin kymmenen hienoimman vesiputouksen joukossa toiseksi heti Etelä-Islannissa sijaitsevan Gullfossin (jossa kaikki käyvät!) jälkeen.

Dettifoss oli yksinkertaisesti sanottuna vaikuttava. Dettifossilta päätin tietysti kävellä kivalle pienemmälle Selfossin vesiputoukselle, joka sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Dettifossilta.

174

Uskomaton päivä, yksi matkani parhaista tähän mennessä.

Päätin käydä vielä päivän päätteeksi Mývatnin luonnonaltailla matkallani takaisin Mývatniin. Mývatnin luonnonaltaat ovat kuin Blue Lagoon pienoiskoossa. Hyvä puoli Mývatnin luonnonaltaissa on se, että siellä käy vähemmän ihmisiä, joten paikka muistuttaa sitä, millainen Blue Lagoon oli vielä muutama vuosi sitten. Pidin altaista todella paljon. Sisäänpääsymaksu on myös puolet halvempi kuin Blue Lagoonissa.

179

Uskomattoman päivän jälkeen oli aika palata hotellille ja nauttia illallista. Söin ihanan illallisen Hotel Reynihlidissä. Caesarsalaatti oli ehkä hieman tylsä valinta, mutta tarvitsin jotain vihreää sen jälkeen, kun olin syönyt pizzaa Sauðárkrókurissa ja pastaa Húsavíkissa.

Mývatnin ympäristössä riittää runsaasti nähtävää. Jos olet Mývatnissa kaksi yötä, tee päiväretki Askja-tulivuorelle. Lisää mielenkiintoisia kohteita löydät tästä.

5
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*