Vanha Porvoo ja puutalojen taika

Vanha Porvoo on yksi Suomen kuvauksellisimmista – ja siten ansaitusti myös kuvatuimmista – alueista. Vanha Porvoo on parhaiten tunnettu vanhoista, tunnelmallisista puutaloistaan, joista Porvoonjoen rantaa koristavat puiset ranta-aitat ovat ne kaikkein kuuluisimmat. Alueen puutalot ovat pääosin peräsin 1700- ja 1800-luvuilta. Vanhan Porvoon historia ulottuu kuitenkin vielä paljon kauemmas, aina keskiajan puolivälin tietämille. Tätä nykyä Porvoon Tuomiokirkkona tunnettu kirkko on ollut samoilla sijoillaan jo 1200-luvulta alkaen ja nykyisessä muodossaan peräti 1400-luvulta asti. Alueen nimittäminen ”vanhaksi” on siis vähintäänkin ansaittua.

vanha porvoo 1

Vanhan Porvoon legendaariset ranta-aitat ©Pixabay

 

Vanha porvoo on valokuvauksen sekä kulttuurin harrastajan must-see kohde

Vanha Porvoo on pittoreskien puutalomaisemiensa lisäksi pullollaan muutakin näkemistä ja tekemistä. Tästä tunnelmallisesta kaupunginosasta löytyy useita gallerioita ja museoita, joiden näyttelyissä riittää nähtävää useammaksikin päiväksi. Esimerkkeinä monipuolisesta tarjonnasta ovat esimerkiksi designiin keskittyvä Colmio Slow House, 1800-leikkikaluihin erikoistunut Porvoon nukke- ja lelumuseo sekä perinteisempää kuvataidetta tarjoileva Vanha Kappalaisentalo. Vanhasta Porvoosta löydät lisäksi laajan valikoiman herkullista ruokaa tarjoilevia ravintoloita.

vanha porvoo puutalot

Porvoon Tuomiokirkko ikonisten puuaittojen taustalla © Pixabay

Porvoon poikkeuksellinen historia

Porvoo on historialtaan ja kulttuuriltaan yksi Suomen merkittävimmistä kaupungeista. Kaupungin historiaa voidaan jopa luonnehtia hieman liiankin värikkääksi, sillä kaupunki ehti tärveltyä – tahallisesti ja tahattomasti – lukemattomia kertoja ensimmäisten olemassaolovuosisatojensa aikana. Milloin hävityksen syynä olivat merirosvot, milloin sodat tai vahingossa syttyneet tulipalot. Porvoon kaupunki on aikoinaan ehditty myös lakkauttaa pariin otteeseen, mutta niin vain on Porvoo sinnitellyt liki vuosituhannen ja on yhä Suomalaisen kulttuuriperinnön tärkeimpiä kehtoja.

Vanhan Porvoon mukulakivikujat puutalojen lomassa © Pixabay

Kiintoisia kulttuurikohteita Vanhan Porvoon ulkopuolella

Kautta aikain tunnetuin Porvoolainen on epäilemättä Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg. Pietarsaaressa syntynyt ”Suomen ensimmäinen suurmies” asettui asumaan Porvooseen 33-vuoden iässä, ja asuikin kaupungissa aina kuolemaansa saakka. Runebergin entisessä asuintalossa toimii tänäkin päivänä kotimuseo, joka avattiin heti muutaman vuoden kuluttua Runebergin vuonna 1877 tapahtuneesta kuolemasta. Runebergin kotimuseo sijaitsee muutaman korttelin päässä Vanhasta Porvoosta. Kyseessä on lisäksi Suomen vanhin kotimuseo.

Runebergin ohella tunnetuimpiin porvoolaisiin kuuluu kuvataiteilija Albert Edelfelt. Edelfelt asui suuren osan elämästään ulkomailla, muun muassa Pariisissa ja Pietarissa, mutta syntyi ja lopulta myös menehtyi Porvoossa. Hänen ateljeemuseoonsa pääsee tutustumaan Porvoon kaupunkialueen läheisyydessä Haikossa, aivan Haikon Kartanon naapurissa.

 

Retkelle Porvooseen?

Vanhaan Porvooseen on erittäin helppoa saapua eri puolilta eteläistä ja itäistä Suomea, esimerkiksi Helsingistä. Helsingistä on matkaa Porvooseen vain noin 50 kilometriä, ja matka on nopea taittaa vaikkapa autolla tai bussilla. Porvoon majoitusvaihtoehtoihin pääset tutustumaan täällä.

 

 

 

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*