Valparaison Katutaide ja mielettömät näköalat

Valparaíso Keski-Chilessä on monin puolin täysin ainutlaatuinen kaupunki. Valparaison katutaide, joka hallitsee erityisesti kaupungin historiallisen alueen katukuvaa, on maailmankuulua. Kaupungin jyrkät, kuvaukselliset rinteet kirkkaanvärisine taloineen sekä alhaalla aukeava Tyynen valtameren loputon horisontti tarjoavat katselijalleen ihmeteltävää tuntikausiksi, tai miksei päiväkausiksikin. Valparaison sekoitus pittoreskia kauneutta, rujoutta sekä boheemia ilmapiiriä houkuttelevat vuosittain tuhansia ja tuhansia turisteja vaeltelemaan (ja hengästymään) kameroineen kaupungin rinteillä ikuistamassa kaupungin uniikkia maisemaa sekä vaikuttavaa katutaidetta. Jokaisen kulman takaa aukeaa aina toinen toistaan upeampi näköala, joista jokainen antaa katselijalleen uuden perspektiivin kaupungin tunnusomaisille sokkeloisille ja kirjaville pikkukaduille ja –kujille, merinäköalaa unohtamatta. Valparaison väkiluku on noin 270 000 ja se toimii myös kotina yhdelle koko mantereen merkittävimmistä satamista.

Valparaison katutaide 1

Näkymät Valparaison rinteiltä

Sekoitus urbaania, boheemia sekä korkeakulttuuria

Valparaison katutaide dominoi mahtipontisesti katukuvaa erityisesti kaupungin ”historiallisilla” alueilla. Nämä historialliset Cerro Concepción ja Cerro Alegre eivät ole ainoastaan matkustavan väen suosiossa, vaan ovat myös UNESCO:n maailmanperintökohteita. Talojen seinillä toinen toistaan kiehtovammat katutaiteen taidonnäytteet kätkevät sisäänsä suuren määrän hurmaavia pikkupuoteja, baareja sekä ravintoloita jokaiseen makuun. Valparaison katutaide ei suinkaan ole ainoita taiteellisia elämyksiä, mitä kaupungissa voi kokea. Valparaisossa pääsee esimerkiksi tutustumaan ikonisen Nobel-runoilijan, Pablo Nerudan, yhteen entisistä asuintaloista ja ateljeista, La Sebastiananaan, sekä moniin muihin museoihin ja gallerioihin.

Katutaidetta valparaisossa

Seinän kokoinen katutaideteos Cerro Concepcionissa

Huolimatta Valparaison suosiosta matkailijoiden keskuudessa, kaupunki on onnistunut säilyttämään sitä määrittävän omaleimaisuuden, jonka ansiosta se onkin niin tunnettu ympäri maailmaa. Valparaison valokuvauksellisuus kätkee sisäänsä myös kiehtovaa rujoutta ja hiomatonta karismaa. Kaupungin hinnoiltaan edullisissa kahviloissa ja baareissa pääsee kuuntelemaan kiertävien trubaduurien tulkitsemia romanttisia Chileläisen folkin ja pop-musiikin klassikoita, jotka ovat omiaan luomaan Valparaisolle sen persoonallista tunnelmaa.

Valparaison katutaide vol 3.

Lisää Cerro Concepcionin katutaidetta

Boheemin ja osin jopa aavistuksen verran hippihenkisen ilmapiirinsä ansiosta kaupunki houkuttelee puoleensa sankoin joukoin eri alojen taitelijoita, muusikoista ja akrobaateista kuvataiteen taitajiin. Valparaisoa voidaan ehdottomasti pitää yhtenä koko Etelä-Amerikan katutaiteen keskuksista.

Valparaison katutaide vol. 4

Katutaidetta Cerro Alegrella

Hisseillä rinnettä ylös ja alas

Valparaison jyrkkiä mäkiä kävellessä saattaa aika-ajoin hieman hengästyä ja hiki saattaa nousta pintaan. Voimia säästääkseen voi turvautua ”Valpon” tunnusomaisten mäkihissien apuun. Jokusen sadan Chilen peson (n.20-50 senttiä, hissin sijainnista riippuen) hinnalla pääsee nousemaan tunnelmallisilla, joskus jopa yli 100 vuotta vanhoilla hisseillä rinnettä ylös (tai alas), päässen jälleen ihailemaan kaupungin maisemaa uudesta vinkkelistä.

Vaparaison katutaide 5

Maisemia Valparaison mäeltä

Valparaisossa on lisäksi miellyttävä sää ympäri vuoden. Eteläisen pallonpuoliskon talvikuukausina, kesä-elokuussa, tosin yölämpötila saattaa tippua lähelle nollaa. Suurimman osan vuodesta kuitenkin Valparaisossa pääsee nauttimaan miellyttävästä, noin 25 asteen päivälämpötilasta raikkaan merituulen syleilyssä. Kiinnostaako lähteä Valparaisoon ihailemaan katutaidetta ja sen mieletöntä kaupunkimaisemaa sekä kokemaan boheemin taiteilijakaupungin ainutlaatuinen tunnelma? Tutustu majoitusvaihtoehtoihin täällä!

Valpon katutaidetta 6

Vuonna 1973 vallasta syösty presidentti, Salvador Allende

Valparaison katutaidetta 8

Lisää Cerro Alegren katutaidetta

 

 

 

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*