Turun saaristo ja ihastuttava Rengastie

Turun saaristo on epäilemättä yksi koko Suomen monimuotoisen luonnon ainutlaatuisimpia ja lumoavimpia alueita. Turun saariston tuhansia saaria voi kierrellä monin eri tavoin, joista yksi miellyttävimmistä on saariston Rengastie – hivenen epäsymmetrisen ympyrän muotoinen reitti saariston ympäri. Rengastie on kasvattanut vankasti suosiotaan kotimaanmatkailijoiden keskuudessa erityisesti kesäaikaan, jolloin Suomen merellinen luonto pistää parastaan. Kesä on kaikin puolin kotimaanmatkailun huippusesonkia, mutta saaristossa, Rengastien varrella on tarjolla majoitusta, ravintoloita sekä tekemistä myös muina vuodenaikoina.

 

rengastie

Idyllistä saaristolaismaisemaa ©Pixabay

Turusta matkaan ikimuistoiselle Rengastien reissulle

Turku on yleisin lähtöpiste Rengastien reissulle lähdettäessä. Luoteissuomen suurimpana kaupunkina Turkuun on vaivatonta saapua kaikista Suomen suurimmista liikennekeskuksista. Rengastie on nimensä mukaisesti renkaan muotoinen, joten Turusta liikkeelle lähdettäessä voi tehdä päätöksen – lähteäkö etelän vai pohjoisen suuntaan. Pohjoisen suuntaan – tai tarkemmin ottaen luoteeseen suunnatessa on ensimmäisenä etappina Naantali, jossa voi käydä viihtymässä esimerkiksi seudun tunnetuimmassa nähtävyydessä, Muumimaailmassa. Etelän suuntaan suunnatessa ensimmäisinä välietappeina tulevat vastaan Parainen sekä Nauvo.

 

Lähditpä sitten kiertämään Rengastietä ”ylä- tai alakautta”, Naantalin tai Nauvon kohdilla tulisi tehdä tärkeä päätös – Suuri vai Pieni Rengastie? Rengastiestä on siis olemassa kaksi vaihtoehtoa, joista Suuri Rengastie on huomattavasti Pientä rengastietä pidempi vaihtoehto. Pieni Rengastie soveltuu vaikka päiväretkeksi, kun taas Suuren Rengastien kiertämiseen kannattaa varata hieman enemmän aikaa. Suuri Rengastie on pituudeltaan – reittivalinnoista riippuen – noin 200-240 kilometriä, josta noin kolme neljäsosaa on maanteitä ja yksi neljännes vesistöjen ylityksiä lautoin tai lossein. Pieni rengastie on mitaltaan paljon lyhyempi, vain noin 50 kilometriä ylityksineen. Ylityksiä on Suuren Rengastien varrella yhteensä kahdeksan, joista lyhimmät ovat kestoltaan vain viisi minuuttia ja pisin, Houtskari-Iniö -väli vie noin 50 minuutin verran. Pienen Rengastien varrella selviää vain kolmella ylityksellä, joista pisin kestää tunnin ja lyhin vain viisi minuuttia.

rengastie ja saaristo

Saarivälien ylitykset käyvät näppärästi lossilla ©Pixabay

 

Missä Rengastien varrella kannattaa yöpyä?

Mikäli suunnitelmissasi on viettää saaristolaismaisemissa useampia vuorokausia, kannattaa majoitusmahdollisuuksiin tutustua jo etukäteen. Yhtenä sopivana yöpymispaikkana toimii esimerkiksi Nauvo, jonka erilaisiin majoitusratkaisuihin voit tutustua esimerkiksi täällä. Mikäli haluat yöpyä niin sanotusti Rengastien puolimatkan krouvissa, voit tutustua Houtskarin saaren majoituspalveluihin täällä.

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*