Toni Toivasen Ravintolasuositukset

Suomalainen Michelin-kokki Toni Toivanen on skandinaavisen kokkimaailman todellinen supertähti. Vantaalta kotoisin oleva 27-vuotias kokki on toimittanut kokin ja keittiömestarin virkaa useissa maailmanluokan Michelin-ravintoloissa. Hänen entisiin työnantajiinsa kuuluu muun muassa useaan kertaan maailman parhaaksi ravintolaksi valittu, Kööpenhaminassa toiminut ja hiljattain ovensa sulkenut ravintola Noma. Ennen Nomaan siirtymistään Toivanen työskenteli keittiömestarina Suomen ainoassa kahden tähden Michelin-luokituksen saavuttaneessa ravintolassa, Chez Dominiquessa, joka sulki ovensa 2013.


Kuva: Toni Toivanen

Tätä nykyä Toivanen toimii keittiömestarina New Yorkin Manhattanilla. Hän pyörittää lisäksi Sandlåda nimellä kulkevaa ruokakonsulttifirmaa. Vuonna 2016 Toivanen valittiin mukaan Forbesin 30 under 30 Europe -listalle, joka esittelee Eurooppalaisia alle 30-vuotiaita eri alojen vaikuttajia ja tulevaisuuden suurnimiä.

Voinee siis huoletta todeta, että mitä gastronomiaan tulee, Toivanen todellakin tietää mistä puhuu. Usean vuoden kokemus huippuluokan Michelin-ravintoloiden palveluksessa tekee hänestä ainutlaatuisen ruokamaailman asiantuntijan.

 

 

 

Päätimmekin kysyä Toivaselta, että mitkä ovat hänen mielestään Helsingin, New Yorkin ja Kööpenhaminan parhaat ravintolat, ja kuinka hän viettää vapaa-aikaansa näissä kaupungeissa.   


Ravintolat Kööpenhaminassa

Asuit juuri useamman vuoden Kööpenhaminassa työskennellessäsi maailmankuulussa ravintola Nomassa. Kyseinen Michelin-ravintolahan on jo sulkenut ovensa, mutta olisiko sinulla antaa muita ravintolasuosituksia? Toisin sanoen, mitkä ovat mielestäsi parhaat tai mielenkiintoisimmat ravintolat Kööpenhaminassa?

Toivanen: Mirabelle Bakery on yksi suosikeistani. Christian Puglisi on Italialainen kokki-legenda, joka jäi Noma-aikojensa jälkeen ”Köpikseen” ja avasi ensin yhden tähden Michelin-ravintola Relæ:n, ja sen jälkeen Manfreds:in. Sittemmin Puglisi on kasvattanut ravintolaperhettään vielä Bæast:illä sekä Mirabelle Bakerylla. Kaikki nämä paikat ovat uskomattomia.

Lisäksi Toivanen kertoo nauttivansa Tivolissa sijaitsevan Nimb:in ja legendaarisen hotelli d’Angleterren ravintolan, Marchal:in shamppanjabrunsseista.

”Hipsteröinti on aikansa hauskaa, mutta sunnuntaiaamun aloittaminen shamppanjalla ja pianomusiikilla takkatulen ääressä: not bad.”

 


Mirabelle Bakery on ravintola, joka omaperäisesti kuvailee olevansa ”enimmäkseen ruokaravintola, myös leipomo, osittain take-away ja hieman deli”. Mirabelle Bakery sijaitsee Kööpenhaminan viehättävällä Nørrebro:n alueella kaupungin keskustan lähistöllä. Ravintola tarjoaa suuren valikoiman herkullisia ja luonnonmukaisia annoksia, mukaan lukien kuuluisa itsetehty tuorepasta sekä iso liuta talon erikoisuuksia. Mirabelle Bakery suosii lisäksi sesonkivihanneksia ja muita satokausiraaka-aineita. 

Lue lisää Kööpenhaminan tarjonnasta täältä!


Kuva: Mirabelle Bakery, ©Mikkel Heriba


Koti-Suomen ravintolasuositukset

Entä mitkä ovat mielestäsi toisen entisen kotikaupunkisi Helsingin parhaat ravintolat? Onko sinulla erityisiä suosituksia Ravintoloista Helsingissä?

Toivanen: Itseasiassa, suosittelen matkustamaan Helsingistä pois, Lohjalle. Sieltä löytyy pieni ravintola ”Mikko Utter”, joka on mielestäni tällä hetkellä Suomen paras ravintola. Mikko Utterissa on vain kahdeksan asiakaspaikkaa, ja sanoisin että ravintola tarjoaa jotain, mitä et varmasti löydä muualta Suomesta!

Entä kuinka vietät vapaa-aikaasi Helsingissä?

Toivanen: Kyllä torikahvit pullan kanssa aamusella on ihan niitä parhaita hetkiä Helsingissä. Illan saapuessa tykkään viettää aikaa viinibaari BasBas:in hämärässä omistajien Kallen ja Nikin hoivissa.


Ravintola Mikko Utter, nimetty perustajansa ja ainoan kokkinsa mukaan, on pieni ja viihtyisä ravintola Lohjalla. Ravintola avattiin vuonna 2015 ja on sittemmin saanut osakseen paljon kiitosta asiantuntijoilta sekä tyytyväisiltä asiakkailta. Mikko Utter -ravintolalla on mielenkiintoinen varausjärjestely: ruokailemaan haluavat asiakkaat ostavat ”illallislipun”, joka systeeminä muistuttaa esimerkiksi oopperaan tai balettiin menemistä. Illallislipun hinta, joka sisältää useamman ruokalajin illallisen, on 65–75 euroa. Lohja sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Helsingistä, ja esimerkiksi bussilla pääsee edullisesti ja vaivatta siirtymään Lohjalle illallisenviettoon ja tutustumaan tähän viihtyisään pikkukaupunkiin.

Voit lukea lisää Lohjasta täältä.


Kuvat: © mikkoutter.fi


New Yorkin Ylellinen Fine Dining

Muutit juuri hiljattain New Yorkiin. Osaisitko antaa joitakin vinkkejä liittyen uuden kotikaupunkisi ravintolatarjontaan?

Toivanen: Jos haluaa mennä syömään huippuravintoloihin New Yorkissa, kannattaa varautua maksamaan. Ja paljon. Fiinimpien ravintoloiden keskiostos alkaa lähennellä helpostikin jo 400 dollaria, eikä 500 dollarin ylittäminenkään ole ongelma. Nämä ovat siis hinnat per henkilö. Jos kuitenkin haluaa kokea New Yorkin ravintolaelämyksen huipussaan, kannattaa kokeilla sushi-ravintola Masa. Parhaista paras, ja myös kallein.

Muuten olen itse ihastunut Queensin Astoriassa oleviin pieniin kreikkalaisiin tavernoihin. Tuoretta merenelävää, salaattia, fetaa, tzatzikia ja ouzoa. Ravintoloissa on mieletön meininki, ne ovat aina täynnä ja poistuessa jää vielä jotain lompakkoonkin!


Kolmen tähden Michelin-ravintola Masa, joka on nimetty perustajansa Masa Takayaman mukaan, ei ole ainoastaan New Yorkin kallein, vaan myös koko Yhdysvaltain kallein ravintola. Illallinen kahdelle, ilman lisukkeita, maksaa hulppeat 1300 dollaria. Kuitenkin, asiantuntijoiden mielestä ravintolassa illastaja saa rahoilleen vastinetta. Masa huippukokit käyttävät ruoanlaitossaan vain parhaimpia ainesosia, ja ravintolan sanotaan pitäneen ylivoimaisen tasonsa tasaisen varmasti aina avattuaan ovensa vuonna 2004. Jos siis olet New Yorkissa, ja sinulla on nälkää todelliselle maailmanluokan gastronomiaelämykselle, ja lisäksi hieman ylimääräistä lompakossasi, saatat haluta kokea Masan maailmankuulun sushin.

Lisää New Yorkista ja sen maailmankuuluista nähtävyyksistä löydät täältä!


Kuva: Masa Takayama, by Masa©.


0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*