Syksyinen matkailu Anna Koskelan silmin

Syksyinen matkailu on monille tervetulleen raikasta helteisten kesäkelien jälkeen. Sitä voi suunnata ruskaisiin kaupunkikohteisiin, kokeilla uusia maastoja syksyn edullisin hinnoin tai nauttia vielä kesäisestä lämmöstä Euroopan eteläosissa. Anna Koskela, 44-vuotias Tämä matka –blogin kirjoittaja, nautiskelee syksyisin Strasbourgin Petite France korttelista ja kokkailee hirvenlihaa syksyisessä kotikaupungissaan Oulussa. Nyt alkuperäinen helsinkiläinen ja paljasjalkainen bloggaaja jakaa vinkkinsä syysmatkailun suosikeistaan; missä ihailla ruskaa Suomessa, missä törmätä syksyisiin rituaaleihin ja minkä kulkuvälineen ottaa alle maailmalla seikkaillessa.

Expedia04

Kuinka blogisi syntyi ja mistä se kertoo?

Blogi syntyi ihan perinteisesti halusta kirjoittaa ”vain” matkapäiväkirjaa. Jossain vaiheessa totesin, että asioita voi myös tehdä kunnolla ja ystäväni avustuksella rupesin panostamaan valokuviin ja teksteihin enemmän. Nykyisin matkablogini on kolmas lapseni. Blogi kertoo matkoistani ja kuvilla on suuri merkitys tekstin rinnalla. Lähestyn kohteita mielelläni historian kautta ja tykkään ihmetellä pieniä outoja asioita ja erilaisia tapoja. Huomaan, että aiheissa nousevat yhä enemmän esille myös eettisyys ja omien valintojen kautta vaikuttaminen.

Expediakuvat02

Millaisissa kohteissa tykkäät vierailla syksyisin?

Syksyisin on ihanaa jatkaa kesää menemällä paikkoihin, joissa on vielä lämmön tuntua. Keski-Eurooppa on lähellä ja siellä kovimmat helteet ovat taittuneet jo lokakuussa. Monessa paikassa on silti vielä tarjolla rantakelejä.

Expedia03

Suosikkiasiasi syysmatkailussa?

Suurimmat turistivirrat ovat kadonneet ja hinnat pudonneet, mutta palvelua löytyy vielä hyvin. Syksyllä ilma ei Etelä-Euroopassa myöskään ole yhtä epävakainen, kuin aikaisin keväällä.

Paikka, jossa et ole vielä vieraillut, mutta jossa haluaisit käydä eritoten syksyllä?

Amerikan ihmemaa. Niin paljon jäi katsomatta pelkästään Nevadan, Utahin ja Arizonan alueelta. Syksy olisi siellä juuri loistavaa vierailuaikaa.

Expedia11

Paras paikka ruskan ihailuun Suomessa? 

Syöte tai Ruka. Kun ruska hiipii tunturiin, se tuo mukanaan aivan uudenlaisen maiseman. Pohjoisessa asuvan ihmisen vinkkelistä paikat ovat mukavan lähellä.

Entä maailmalla?

Viiniviljelmät, Ranskan maaseutu tai Rheinin laakso. Syksy saa myös viiniköynnöksien värit loistamaan. Keltaiset lehdet joita vasten myöhään korjattavien lajien tertut hehkuvat viininpunaisina, on aivan ällistyttävän upea näky. Aamuisin, kun sumu vielä leijuu laaksoissa, maisemat ovat satumaiset.

Expedia05

Syksyinen herkku?

Hirvenliha. Haudutan hirvenlihaa padassa tunteja oluen ja sipulin kanssa. Maustan liemen kermalla ja suolakurkuilla, jolloin maku kääntyy hieman stroganovin suuntaan. Herkku nautitaan mustaviinimarjahyytelön ja itsetehdyn perunamuusin kera.

Paras syksyinen matkamuistosi?

Tältä syksyltä vierailu Hailuodossa. Söimme ystäväni kanssa puolukoita ja juolukoita suoraan pensaasta, keräsimme sieniä ja poistimme hämähäkkejä hiuksistamme. Kävelimme tuntikausia rannalla etsien sitä täydellistä pientä sileää kiveä ja ihastelimme kalasatamassa tyynen merenpinnan ylle peilautuvia aluksia.

Expediakuvat05

Oletko törmännyt matkoillasi erikoisiin syksyisiin rituaaleihin?

La Mercè, Barcelonassa. Feria juhlistaa Barcelonan omaa suojelupyhimystä nimeltä Virgin de la Mercè. Tapahtumaan liittyy kisa, jossa ihmiset nousevat toistensa harteille muodostaakseen mahdollisimman korkeita torneja.

Top vinkki, joka syksyllä matkaavien täytyisi tietää?

Syksyllä, kun kuumin lomakausi on loppunut, hinnat putoavat hotelleissa todella paljon ja esim. moniin luonnonpuistoihin ei enää peritä pääsymaksuja. Toisaalta syksy voi myös yllättää. Lokakuulla Yosemiten kansallispuistossa liukastelimme kesärenkailla lumisateessa ja etsimme aukiolevia teitä.

Expedia09

Yksi huonoimmista matkamuistoistasi?

Ajoimme Munchenistä Bobbardiin liki koko päivän kaatosateessa. Varsinaiseen Rheinjoenlaaksoon saavuttaessa satoi edelleen ja lämpötila oli + 6 C. Tässä vaiheessa auton keula kääntyi kohti Strasbourgia. Jos Saksassa sataa, lähdetään Ranskaan. Ja Ranskanmaalla paistaa aina.

Expediakuvat04

Suosikkikulkuvälineesi matkustaa syksyllä?

Kyllä se on auto. Vuokra-autolla on helpoin liikkua kohteesta toiseen ja matkalaukut voi pitää auton peräkontissa läpi matkan ja ottaa hotellihuoneeseen vain välttämättömän. Ystäväni on maailman paras ja rauhallisin ajaja, joka ei hermostu missään vaiheessa ja taituroi meidät läpi Bangkokin liikenteen siinä kuin Rooman iltapäiväruuhkankin.

Suosikkikaupunkikohteesi syksyllä?

Strasbourg. Kaupungissa on paljon muutakin kuin tylsää ja mahtipontista hallintoa. Petite France kortteli joen rannalla on täynnä hienoja mustavalkoisia puukehikollisia rakennuksia, joista osa on peräisin keskiajalta. Ja täältä on hyvä jatkaa Ranskan upealle maaseudulle, vaikka Champagnen alueelle.

Expedia01

Jos sinulla olisi yksi syksyinen viikonloppu aikaa matkustaa minne tahansa, minne matkustaisit ja kenen kanssa?

Nizzaan. Yöpyisin La Perouse Hotellissa, sen sisäpihan huoneistossa, jonka edessä kasvaa suuria sitruunapuita ja söisin simpukoita ämpäri kaupalla. Ja tietenkin ystäväni kanssa.

Jos mielesi tekee kokea syksyinen maailma, varaa hotelliyösi värikkäissä maisemissa edulliseen hintaan! Syksyisen ruskainen maailma odottaa!

Kuvat: Anna Koskela

3
1

1 Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*