Sveitsiläistiedemiehet rakensivat aurinkoenergialla toimivan lentokoneen

Solar Impulse lands in Hawaii

 

Heitä on verrattu Wrightin veljeksiin, kahteen nuoreen amerikkalaiseen, jotka keksivät lentokoneen vuonna 1903. Bertrand Piccard ja André Borschberg kuitenkin vielä kavahtavat näin ylevää vertailua.

Nämä kaksi sveitsiläistä tiedemiestä ovat kahden ensimmäisen kaupalliseen käyttöön tarkoitetun aurinkoenergialla toimivan lentokoneen takana. Tällä hetkellä he lentävät ympäri maailman esitellen viimeisintä luomustaan ja aurinkokennoista käyttövoimansa saavan lentokoneen tehokkuutta. Parin kuukauden maassaolon jälkeen Solar Impulse 2 on valmiina lähtemään uuteen lentoon. Koneen moottorit saavat energiansa jälleen kerran useista aurinkopaneeleista.

Ei siis saastuttavaa polttoainetta tässä kulkuvälineessä, joka saattaa tehdä ilmailun historiaa ja pian muuttaa tavan, jolla tavalliset turistit matkaavat.

”Ennen tätä konetta, jota nyt lennämme ympäri maailmaa, kehittelimme Solar Impulse 1 -koneen, jossa oli ennennäkemätön aerodynaaminen järjestelmä. Uskomme, että lentokoneteknologian kehittäminen muuttaa myös maakulkuneuvojen suunnittelua”, Piccard selittää.

Teoriassa Solar Impulse pystyy jo matkustamaan loputtomiin aurinkoenergian avulla. Tämä on valtaisa kehitysaskel, joka saattaa tulevaisuudessa murtaa linkin lento- ja öljy-yhtiöiden välillä ja näin tiputtaa lentolippujen hintoja sekä kunnioittaa ympäristöä.

”Emme halua muuttaa ilmailua kokonaan, mutta toivomme ihmisten ymmärtävän puhtaan energian tärkeyden kuljetusalalla. Mikäli lentokoneessamme käytettyjä innovaatioita hyödynnettäisiin koko liikenteen alalla, voisimme säästää merkittävän määrän fossiilisia polttoaineita. Tällä saralla toimivat yhtiöt tietävät jo, etteivät ne voi tulevaisuudessa laskea enää polttoaineen varaan”, hankkeen isä vakuuttaa.

Eikä hänellä ole epäilystäkään siitä, etteikö puhdas energia olisi välttämätöntä liikenteen tulevaisuudelle.

”Siihen tarvitaan aikaa, mutta tämä on ehdottomasti seuraava askel. Tulevaisuuden lentokoneet ovat kevyempiä ja pienempiä, ja ne saavat käyttövoimansa sähköakuista ja aurinkokennoista.” Borschbergin mukaan ”matkat tulevat olemaan lyhempiä ja suorempia, minkä lisäksi lentojen määrä kasvaa eikä saasteongelmaa tule”. Hänen mielestään ensimmäinen muutos on yksityislentoihin käytettävät ultrakevyet lentokoneet, minkä jälkeen seuraavat tavallisille ihmisille tarkoitetut suuremmat ilma-alukset.

Solar Impulse -lentokoneessa on tällä hetkellä vain vähän matkustajatilaa – sisältä se vastaa kooltaan neljän hengen autoa. Seuraavaa hankettaan varten nämä sveitsiläiset insinöörit haluavatkin laajentaa hyttejä ja kaventaa siipien leveyttä, mikä sallisi lentoonlähdön useimmilta lentokentiltä. ”Nykypäivän haasteisiin ei kuulu enää tutkimusmatkailu uusilla mantereilla tai planeetallamme. Meidän on keskityttävä ihmisten elinoloihin, johon kuuluu energiankäyttö. Meidän on oltava innovatiivisia ja muuttaa vanhoja ajattelutapoja, niin kuin me oman lentokoneemme avulla”, Piccard tiivistää.

Teksti: Andrea Indiano

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*