Suomi kanadalaisen näkökulmasta

Espoo on suurkaupunki lähellä suurkaupunkia, pääkaupungin rinnalla ahkeroiva jättiläinen ja kaksikielinen kirjailijoiden kehto. Se on myös nelikymppisen kanadalaisen, Carmenin, nykyinen kotikaupunki. IT-alalla työskentelevän ja Life in Finland -blogia kirjoittavan Carmenin hyppy Atlantin tuolta puolen tuntemattomaan Espoon ytimeen kävi Lohjan, Porvoon ja Kirkkonummen sekä monien seikkailujen kautta. Koko aikuisikä on tullut vietettyä Suomessa ja kodiksi sitä on kutsuttu vuodesta 1998 lähtien. Miksi sitten Suomi? Ja mitä mieltä Suomesta oikein olet?

10999547986_4be84ad971_k

Kuva: Shawn Harquail

Kuinka päädyit Suomeen?

Juureni ovat täällä Suomessa. Isoisoisäni oli suomalainen, joten olen nyt ikään kuin tullut täyden ympyrän. Tarinani siitä, kuinka saavuin tänne on kyllä hieman erilainen kuin muilla, sillä muutin tänne työn perässä; suurin osa ihmisistä muuttaa Suomeen opintojen perässä tai koska he rakastuivat suomalaiseen.

IMG_1426

Kuva: Carmen

Kuinka aloitit blogisi ja mistä se kertoo?

Microsoftilla oli ennen blogiportaali Messengeriin liitettynä, joten kokeilin sitä ja kirjoitin ensimmäisen postaukseni huhtikuussa vuonna 2005. Blogini Life in Finland on siis kohta 10 vuotta vanha! Ajattelin, että olisi mielenkiintoista kirjoittaa asioista, joita kohtaan Suomessa, sillä jotkin asiat ovat todella erilaisia verrattuna Kanadaan  toisaalta jotkin asiat ovat todella samanlaisia.

Suomalainen suosikkiruokasi?

Tämä onkin hieman vaikea. Jos ajattelin ruokia, joita ei ole helposti saatavilla Kanadassa, sanoisin karjalanpiirakka ja ruisleipä. Rakastan kyllä myös suomalaista kalaa ja poronlihaa!

4212517609_2163870065_b

Kuva: Ville Saarinen

Suomalainen ruoka, josta et aluksi pitänyt, mutta johon olet sittemmin tottunut?

Jos tarjoat minulle salmiakkia, en siitä kieltäydy. Se on kai kasvanut minuun, mutta toisaalta en sitä kyllä eritoten lähde kaupassa etsimään.

Suosikkipaikkasi Suomessa?

Olen 100% rakastunut Suomen pohjoisosiin. Kilpisjärven alue on todella kaunis ja hyvin dramaattinen, mutta Utsjokea ei voita mikään – rakastan tätä aluetta. Vierailin vihdoin ja viimein myös Kolilla ja Rukalla parina viime vuotena. Suomessa on niin paljon nähtävää ja koettavaa!

5969137995_96424d4b78_z

Kuva: Emilio Zamudio Murillo

Entä Kanadassa?

Kanada on valtava maa ja siellä voisi viettää koko ikänsä matkustaen maan läpi. Siellä on lukemattomia paikkoja, joissa haluaisin vierailla, kuten Brittiläinen Kolumbia, Alberta, pohjoisimmat kolkat, Newfoundland…en myöskään ole ikinä vieraillut preerioilla. Itselleni kai koti on siellä, missä sydän on, joten suosikkipaikkani Kanadassa on alue, jossa kasvoin eli koillisessa Ontariossa lähellä Sudburyä, Elliott järveä ja Manitoulin saarta.

10993047185_4c1c7913ad_k

Kuva: Shawn Harquail

Miten kuvailisit suomalaisia?

Suomalaiset ovat todella rehellisiä ja he sanovat mitä ajattelevat. On helppo tavata ihmisiä ja jutella heidän kanssaan, mutta on hankalampaa saada tosiystäviä. Ystäväpiirini Suomessa on melko pieni. Yksi asia, jonka olen oppinut vuosien saatossa, on se, että suomalaiset eivät ole juttuisaa kansaa ja se on osaltaan tarttunut omiin tapoihini. Kun olen perheeni seurassa Kanadassa, en saa enää sanaa keskustelun väliin!

8388497781_e0c6256a0e_z

Kuva: Daniele Zanni

Entä kanadalaisia?

Puheliasta poppoota! Ha ha! Kanadalaisilla on hyvä huumorintaju ja he ovat todella ystävällisiä. On aina ilo mennä takaisin kotiin ja käydä keskusteluja, joita kielen puolesta ymmärrän 100%.

Asioita, joita kaipaat Kanadasta?

Kaipaan totta kai perhettä ja ystäviäni. Tulen isosta ja läheisestä perheestä, jota itselläni ei täällä Suomessa ole. Kaipaan myös kanadalaista musiikkia ja kirjoja  suomalaisilla ei ole hajuakaan siitä, mistä he jäävät paitsi kanadalaisen rock musiikin suhteen, sillä sitä ei juuri radiossa kuule täällä Suomessa.

11475377846_1c1e3088ae_k

Kuva: Mark Stevens

Paras asia suomalaisessa talvessa?

Lumi. Silloin kun sitä sataa. Olen talvi-ihminen ja rakastan laskettelua, lumikenkäilyä ja muita ulkoaktiviteetteja. Pidän jopa lumitöistä! Tyttäreni pelaavat myös ringetteä, joten vietän paljon aikaa kaukalossa. Ringettekausi kestää kahdeksan kuukautta ja se tarkoittaa 3-4 kertaa luistelua viikossa  en voisi pyytää mitään parempaa! Paitsi ehkä sitä, että ringetteä voisi pelata koko vuoden ympäri täydet 12 kuukautta!

15500652764_7e7707e17f_z

Kuva: Pekka Isomursu

Yksi parhaimmista matkamuistoistasi?

Lappi syksyllä 2004. Pidän matkustamisesta sesonkien välissä, koska silloin ei tarvitse tapella tilasta muiden matkailijoiden kanssa. Vierailimme tuolloin Kilpisjärvellä ja sää oli aivan mahtava. Saanan kiipeäminen lumimyrskyssä oli myös todella hauskaa ja kolmen maan rajalla vierailu Mallan luonnonpuistossa oli sekin todellista herkkua. Ajoimme myös ympäri pohjoista Norjaa, mikä oli upeaa. Surullinen asia on kuitenkin se, että Lapin taika katoaa nopeasti mitä etelämmäksi Rovaniemeltä tulee ja kun tajuaa, että matka on ohi. Sitten mietin epätoivoisesti, milloin pääsen uudestaan pohjoiseen.

DCF 1.0

Kuva: Carmen

Suomalaisia asioita, jotka koet outoina?

Henkilökohtainen tila julkisilla paikoilla. Kanadassa ihmiset pyytävät anteeksi kun pyrkivät suuren väkijoukon läpi, mutta Suomessa ihmiset vain kulkevat sanomatta mitää, mikä tekee minut välillä hulluksi!

Isoimmat yhtäläisyydet ja eroavaisuudet Suomen ja Kanadan välillä?

Olen kotoisin Ontariosta, jossa väestön jakautuminen, työt, terveysongelmat ynnä muut ovat melko lailla samat. On hämmästyttävää, kuinka samanlaisia maat osaavat olla näillä alueilla. En siis usko, että Suomen ja Kanadan välillä on suuria eroja, paitsi ehkä poliittisella saralla. Kanadasta on tullut polarisoitunut ja politiikasta keljumaista menneeseen verrattuna. Onneksi tämä on kuitenkin vielä varsin minimaalista.

3906207127_6570e9bd2c_b

Kuva: Reto Fetz

Paras paikka lasketteluun molemmissa maissa?

En ole mikään kunnon alppihiihtäjä, joten kokemukseni ovat varsin minimaaliset. Sanottakoon siis läntiset laskettelukeskukset Kanadassa ja Levi, Pyhä ja Saariselkä Suomessa. Pidän kuitenkin hiihtämisestä ja palvon suomalaisia kunnossa pidettyjä latuja. Kuopio on varsin fantastinen paikka hiihtämiselle, varsinkin jos asut siellä. Kaupungeissa tarvitsee yleensäkin kävellä vain parin sadan metrin päähän ja hiihtolatu löytyy helposti.

6797150668_1d8ab51a52_k

Kuva: Jennifer C.

Mitä kanadalaiset ajattelevat Suomesta ja suomalaisista?

Suomi on melkoinen mysteeri kanadalaisille ja päinvastoin. Minusta tuntuu, että joka kerta kun menen takaisin perheeni luokse Kanadaan, tuon mukanani aina uutta tietoa suomalaisista. Suomi on erittäin edistyksellinen monin tavoin (ja suomalaiset eivät aina edes tajua, kuinka hyviä he ovat eri asioissa), kuten julkisessa liikenteessä, lastenhoidossa, infrastruktuurin hallinnassa ja ympäristöteknologiassa. Kanadalla on paljon opittavaa Suomelta. Mitä suomalaisiin tulee, kanadalaiset ajattelevat varmasti eniten NHL-jääkiekkoa, vaikka se varsin stereotyyppistä onkin.

Osaatko suomea?

Vietän loppuelämäni suomen kieltä opetellessa! Se on melko vaikeaa, mutta samalla on pakko myöntää, että olen melko laiska yrittäessäni päästä seuraavalle tasolle suomen kielen ymmärryksessä. Kävin oppitunneilla kuutena ensimmäisenä Suomessa asumanani vuonna. Tyttäreni on kuitenkin kohta jo kahdeksan vuotta vanha, joten olen oppinut paljon suomea sinä aikana. Minun on pitänyt opetella uusi sanasto hänen jokaisessa elämänvaiheessaan aina vauvasta taaperoon ja päiväkerhosta kouluikäiseen. Suomen kielen taitoni ovat parantuneet, mutta se vaatii aina ponnistuksia omalta osaltani.

CIMG9132

Kuva: Carmen

Suosikki sanasi suomen kielessä?

Saanko valita kaksi? Kaamos ja sisu. Kummallekaan ei löydy suoranaista käännöstä englannin kieleen.

Miksi pidät Suomesta?

Täällä on aina jotain uutta opittavaa. Kun olin Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 1997, minulle tuli kauhea koti-ikävä. Yhtenä päivänä minulle kuitenkin valkeni, että tulen oppimaan Suomessa paljon eri asioita  asioita, joita en ikinä voisi oppia kirjasta tai koulussa, ja se onkin ollut suurin mantrani siitä lähtien. Lisäsin jopa uuden kategorian blogiini: “Asioita, joita en vielä tiennyt viime viikolla.” Yleisesti ottaen olen vain yksinkertaisesti onnellinen Suomessa  Suomi on se oikea paikka minulle.

IMG_4464

Kuva: Carmen

Oletko sinä ikinä vieraillut Kanadassa – Amerikan omassa pohjoismaassa? Mitä mieltä olet sen ja Suomen yhtäläisyyksistä? Voiko niitä kutsua kaukaisiksi sisaruksiksi? Jos et vielä ole Kanadan huikeissa maisemissa piipahtanut, suunnittele lomasi vehreän maan sydämeen ja saat vastauksen kysymykseen. 

1
1

1 Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*