Satu Vänskä-Westgarth ja Irlannin Wild Atlantic Way maisematie

Kuka: Kangasalalta kotoisin oleva Satu Vänskä-Westgarth. Mitä: Suositun Destination Unknown -blogin superlahjakas kirjoittaja ja Pohjoismaita markkinoiva matkailualan ammattilainen. Missä: Ympäri ämpäri maailmaa, mutta koti löytyy Norjan Lillehammerista britti-irlantilaisen miehen ja kahden pienen lapsen kanssa. Milloin: 37 vuotta maan pinnalla ja kuusi vuotta bloggailun parissa. Miksi: Koska Satu osaa. Ja koska Satu pyöräili huikeat 2500 km Irlannin Wild Atlantic Way maisematietä pitkin.

Satu

Kuva: Satu Vänkä-Westgarth

Kuinka blogisi syntyi ja mistä se kertoo?

Blogini syntyi vuonna 2009 kun jätin silloisen unelmatyön urheilumarkkinoinnin parissa Helsingissä ja pakkasin omaisuuteni autoon, ja lähdin kirjaimellisesti kohti tuntematonta. Reissasin puolisentoista vuotta mieheni kanssa koskikajakkien kanssa ympäri maailmaa ennen kuin asettauduimme asumaan Norjaan. Ulkoilu ja ulkoilulliset seikkailut ovat aina olleet iso osa blogini aihepiiriä, mutta kuudessa vuodessa on tietenkin ehtinyt tapahtua paljon ja nyt blogissa reissataan ja seikkaillaan paljon myös lasten kanssa.

Kerroit, että pyöräilit 2500 km Wild Atlantic Way maisematien Irlannissa. Miksi ja kenen kanssa?

Idea Wild Atlantic Wayn pyöräilystä lähti ihan puhtaasti seikkailunhalusta. Saatuani kaksi muksua peräjälkeen kaipasin jotain ihan omaa, fyysistä haastetta. Kuulin Wild Atlantic Waystä ollessani käymässä vanhassa opiskelijakaupungissani Dublinissa ja vitsailin kavereiden kanssa sen pyöräilemisestä. Lähetin miehelleni tekstiviestin kysyen miten hänen aikatauluihin sopisi jos lähtisin pyöräilemään reiluksi kuukaudeksi, ja kun hän ei ottanutkaan sitä vitsinä, päätin että tässä se sitten on, se kauan kaivattu seikkailu! Mukaan lähti muutama kaveri, joista Anne-Marit Norjasta pyöräili mukanani kaksi ensimmäistä viikkoa ja englantilainen Kate kaksi viimeistä. Siinä välissä matkaan liittyi myös veljeni Kalle ja pari muuta kaveria.

Ystavat-WAW

Kuva: Satu Vänkä-Westgarth

Kuinka pitkään pyöräilyreissusi kesti?

Viisi viikkoa. Perheeni tosin liittyi matkan puolessa välissä seuraani viikoksi, joten ihan viittä viikkoa minun ei tarvinnut olla erossa lapsista tai miehestä.

Biking-Satu

Kuva: Satu Vänkä-Westgarth

Rakkain paikka Irlannissa? 

Olen asunut Irlannissa viitisen vuotta, joten rakkaita paikkoja on paljon – yksi niistä on ehdottomasti Dublin. Pyörämatkan varreltakin löytyi tosin uusia upeita paikkoja vaikka kuinka monta, mutta jos niistä pitäisi nyt muutama valita niin Donegalin alue pohjoisessa karun kauneutensa puolesta ja heitetään listaan myös etelän West Cork.

West-Cork-Wild-Atlantic-Way

Kuva: Satu Vänkä-Westgarth

Haastavin hetkesi pyöräreissulla?

Haastavinta noin yleisesti ottaen oli aikataulussa pysyminen. Suunnitelmana oli pyöräillä noin 100 km arkipäivinä ja ottaa viikonloput leppoisasti harrastaen kaikkea muuta kuin pyöräilyä, mutta matkan varrella oli niin paljon upeita paikkoja, joita ei voinut ohittaa, joten aikataulussa pysyminen oli vähintäänkin haastavaa.

Mitä ruokaa suosittelisit Irlannissa maistamaan?

Ehdottomasti ”seafood chowder” eli eräänlainen paksu, sosemainen kalakeitto. Sitä löytyy varsinkin rannikon pubeista ja ravintoloista, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Twelve Hours in New York City!

 Kuva: Jazz Guy

Paikka Irlannissa, jonne haluaisit palata uudestaan?

Näitäkin on monta, mutta Donegal on niistä yksi. Tunnen Donegalin aluetta tosi huonosti ja koska se osui heti pyörämatkamme alkuun, emme ihan täysillä ehtineet nauttimaan alueen tarjonnasta, koska energiaa kului paljon ihan siihen peruspyöräilyyn ja käytännön järjestelyjen hoitamiseen ennen kuin matkanteko alkoi sujua rutiinilla. Donegal on myös hieman syrjässä turistien perusreiteiltä, joten siellä on oma jännä tunnelmansa.

Top vinkki niille, jotka haluavat pyöräillä Wild Atlantic Way maisematien?

Varaa riittävästi aikaa. Matkan varrella voi tehdä ja nähdä hienoja juttua surffailusta, rannalla ratsastamiseen ja SUPpaamiseen, ja kannattaa ehdottomasti kokeilla ja nähdä muutakin uutta kuin vain pyöräillä. Paikallisten kanssa kannattaa myös ryhtyä juttusille. Yleensä he kyllä lähestyvät sinua, mutta parhaat vinkit saa ehdottomasti heiltä!

Kayaking-WAW

Kuva: Satu Vänkä-Westgarth

Paras näköala pyöräilyreissusi aikana?

Voisinko sanoa kaikki 2500 kilometriä tuota rantatietä? Ehkäpä hienoin juttu matkan varrella oli se, että maisemat vaihtelivat koko ajan. Välillä näkymä oli karun kaunis suomaisema, seuraavaksi henkeäsalpaava rantajyrkänne ja sitten näimme silmienkantamattomiin valkeaa hiekkarantaa.

Mitkä ovat mielestäsi Irlannin nähtävyyksien top 3 Wild Atlantic Wayn kieppeillä?

Wild Atlantic Wayn varrelta löytyy niin sanottuja ”Signature Points”, jotka kannattaa ehdottomasti nähdä. Näistä suosikkejani olivat West Corkin Mizen Headin majakka ja rantakalliot, Donegalin Slieve Leagun rantajyrkänteet sekä kauniin Achillin saaren Keemin kullankeltainen ranta.

Slieve-League-Irlanti

Kuva: Satu Vänkä-Westgarth

Mitä kannattaa pakata matkaan vastaavalle pyöräreissulle?

Mahdollisimman vähän. Pyörämatkalla tarvitsee yllättävän vähän tavaraa, varsinkin jos majoittuu sisätiloissa. Pyöräilypaitoja tarvitsee kaksi, jalkoihin shortsit ja pitkät housut, jonkinlainen vedenpitävä kerros mukaan myös ja pari paitaa, housut ja vaikka hame iltoja varten. Niillä pärjää pitkälle!

Millaisessa fyysisessä kunnossa olit reissun alkaessa ja suositteleko jonkinlaista fyysistä harjoitusta reissua varten?

Itse treenasin kuntosalilla ja hiihtoladuilla pitkin talvea koska olin vaikeahkon raskauden jälkeen elämäni huonoimmassa kunnossa. Hyvä peruskunto riittää kuitenkin pitkälle, minulla ei ollut montaa pyörälenkkiä alle kun Irlantiin lähdimme, mutta viiden viikon matkalla ehtii kunto mukavasti nousta, varsinkaan kun ei ole mihinkään kiire!

Rossnowlagh-Irlanti

Kuva: Satu Vänkä-Westgarth

Yksi reissun parhaimmista matkamuistoistasi?

Se fiilis kun aamulla hyppää fillarin selkään ja tietää että edessä on päivä täynnä uusia kokemuksia, maisemia ja ihmisiä ihanien ystävien seurassa.

Glenbeigh-ranta-Irlanti

Kuva: Satu Vänkä-Westgarth

Entä huonoimmista?

Ehkä se ensimmäisen viikon pieni stressi siitä, että selvitäänkö me aina majapaikkaan, oli se huonoin kokemus. Jos nyt aloittaisin reissun uudestaan tietäisin, että voin ottaa ihan rennosti; aina voi oikaista tai pahimmassa tapauksessa liftata vaikka bussin kyytiin jos ei muuta!

Kuinka pitkään suunnittelit matkaa ennen sen toteuttamista?

Aloitin matkan suunnittelun noin 10 kk ennen matkalle lähtöä. Toki niin kauaa ei vastaavaa reissua tarvitsi miettiä, mutta tällä kertaa idean toteutuksessa kesti käytännön asioiden ja aikataulutuksen takia noinkin kauan.

Haluaisitko heittää samanalaisen pyöräreissun tulevaisuudessa?

Ehdottomasti! Tai sitten voisi kokeilla jotain muuta ihan uutta. Islannin ympäripyöräily on käynyt mielessä, tai sitten jonkinlainen pyörä- tai melontareissu Alaskassa. Tälle kesälle on kuitenkin suunnitteilla ihan erilainen seikkailu, näillä näkymin Färsaarilla!

3093862802_2938877d28_b

Kuva: Stig Nygaard

Tekeekö mielesi lentää Irlantiin, hypätä pyörän selkään ja valloittaa Wild Atlantic Wayn maisematie? Kurkkaa Expedian parhaimmat tarjoukset ja aloita matkasi suunnittelu!

1
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*