Pyörällä Ahvenanmaalle ja takaisin

Ahvenanmaan pyöräilymaisemat ovat monelle tutut. Suomalaiset ovat tehneet pyöräretkiä Ahvenanmaalle jo useita vuosikymmeniä, mutta pyöräily Ahvenanmaalla ei ole menettänyt suosiotaan. Ahvenanmaa tarjoaa paitsi kaunista luontoa ja luontoelämyksiä, myös historiallisia kohteita ja erinomaisia ruokaa ja juomaa.

Pyörällä Ahvenanmaalle

Kuva: Pixabay by ulla4you

Pyöräily Ahvenanmaan ympäri ei ole liian pitkä reissu kokemattomammallekaan pyöräilijälle, vaan sen voi toteuttaa kepeään tahtiin noin viikossa. Kun pyöräreissun tekee kuudessa päivässä, ehtii nähdä ja kokea verkkaiseen tahtiin.

Matkaa Ahvenanmaan pyöräkierrokselle tulee noin reilu 500 kilometriä, kun pyöräilee Turusta Ahvenanmaalle ja takaisin. Jos taas matkaa suoraan Maarianhaminaan ja kiertää ainoastaan saaren pyöräreitit, kilometrejä kertyy alle 200km. Hyvä päivittäinen pyöräilyvauhti on yleensä sellainen 60 km päivässä.

Miten pyöräillä Ahvenanmaalle

Ahvenanmaalle voi pyöräillä montaa eri reittiä. Ahvenanmaalle pääsee isoilla Ruotsin-risteilijöillä Turusta ja Helsingistä. Risteilijälle voi ottaa pyörän mukaan ja noin puoli vuorokautta kestävällä risteily on leppoisa tapa aloittaa pyörämatka Ahvenanmaalle. Risteilyllä voit nauttia hyvää ruokaa ja kauniista saaristolaismaisemista laivan kannella, ennen kuin hyppää pois Ahvenanmaan satamassa ja aloittaa pyöräilyn saaren ympäri.

Ahvenanmaalle pääsee myös lähes suoraan pyöräillen, kun lähtee Turusta ja käyttää pieniä saaristolauttoja. Pyöräily kauniin saaristomaisen läpi on jo kokemus itsessään ennen Ahvenanmaa pyöräilyn aloittamista.

Saaristoreittejä on kaksi: yksi kulkee pohjoista reittiä Kustavista Ahvenanmaalle ja eteläinen reitti kulkee Kökarin ja Korppoon kautta. Saaristoreitin varrella on myös pienempiä lossejä saarten välillä ja losseihin voi joutua jonottamaan, joskin pyörän kanssa yleensä pääsee lautalle mukaan helposti. Katso reittisuunnitelma ja lautta-aikataulut Ålandstrafiken-sivuilta.

Pyöräily Ahvenanmaalla

Kuva: Pixabay by mariejanenge

Ahvenanmaan pyöräily ja nähtävyydet

Ahvenanmaalla pyöräily kauniissa ja idyllisessä saaristomaisemassa on itsessään mukavaa ja rauhoittavaa, mutta Ahvenanmaalta löytyy myös useampia nähtävyyksiä. Nähtävyydet ovat oiva syy pysähtyä pyöräilyn lomassa ja nauttia evästä ja maisemista.

Ahvenanmaalla on sekä Bomarsundin rauniolinna että Kastelholman linna. Bomarsund linna-alue venäläisajalta ja muistomerkki- ja museoalueeseen on helppo tutustua itsekseen. Ahvenanmaa on ollut historiassa noin 50-vuotta venäläisten hallussa. Lyhyt yhden kilometrin pituinen luontopolku kiertää Bomarsundin rauniolinna-aluetta. Luontopolulta on lisäksi kauniit maisemat merelle.

Toisin kuin Bomarsundin linnasta on jäljellä vain rauniot, Kastelholman linna seisoo yhä komeana paikallaan. Kasteholman linna on yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä Ahvenanmaalla. Vanha linna on toki hieman kärsinyt ajan patinaa, mutta linna on yhä vaikuttava kohde ja museoalueella pääsee tutustumaan historiaan. Linnan alueella on myös Vita Björn -kruunuvankilamuseo ja Jan Karslgårdenin ulkoilmamuseo.

Kulinaristinen pyöräilymatka Ahvenanmaalle

Ahvenanmaalla on myös tarjota ruokanautintoja matkailijoille. Viime vuosien aikana Ahvenanmaalle on avattu monia ravintoloita ja Maarianhaminalla on nykyään tarjota useampia huippuluokan ravintolanautintoja. Yksi suosituimmista ravintoloista on Indigo, joka on tehnyt ruokaa vuodesta 2004. Pub Niska on puolestaan uudempi ja rennompi ravintolakohde Maarianhaminassa, missä nautit mahtavat pizzat.

Ruuasta kiinnostuneiden kannattaa myös vierailla Taffelin tehtaanmyymälässä ja Ahvenanmaan omalla olutpanimolla, Pub Stallhagenilla. Molemmat tarjoavat kierroksia sekä herkkuja vierailijoille. Stallhagenin erikoisuus on Historic Beer 1842, joka on rekunstroitu Itämerestä vuonna 1849 uponneen laivan hylyistä löytyneestä olupullosta. Maistamisen arvoinen olut!

Ahvenanmaa pyöräily

Kuva: Pixabay by standardlamp

Kun suunnittelet matkaa pyörällä Ahvenanmaalle, katso parhaimmat yöpymis- ja hotellivinkit Expedian sivuilta. Yövy luonnossa, kodikkaissa majataloissa ja yhdistä pyörämatkaan vähän luksusta ja varaa yö kylpylähotellissa.

 

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*