Puijon torni – Savon uljas maamerkki

Puijon torni on epäilemättä Savon kuuluisin maamerkki. Tämä Kuopion ylpeys on myös yksi koko Suomen tunnetuimmista näköalapaikoista, eikä suotta: näkymät Puijon tornin huipulta Kuopion ja Kallaveden ylle ovat kerrassaan lumoavat. Puijon tornilla on korkeutta vaikuttavat 75 metriä, ja se on siten Suomen toisiksi korkein näköalatorni. Vaikka Puijon torni jääkin varsinaisessa korkeudessaan toisen tunnetun näköalatornin ja samalla Suomen korkeimman rakennuksen, Näsinneulan, varjoon, korkea Puijon mäki kohottaa sen peräti 224 metrin korkeuteen Kallaveden pinnasta. Merenpinnasta mitattuna Puijon tornin huippu on peräti yli 300 metrin korkeudessa. Puijon torni tunnetaan näköalojensa lisäksi myös pyörivästä torniravintolasta, joka on tarjoillut aterioijille 360 asteen panoraamanäköaloja jo vuodesta 1963.

puijon tornin maisemat

Kuva: Pixabay by jorisamonen

Uljaat näkymät Puijon tornista Kallaveden ylle ©Pixabay

Puijon tornin historia

Puijon torni valmistui nykyiseen muotoonsa vuonna 1963, mutta sillä oli ollut edeltäjiä jo yli sadan vuoden ajan. Ensimmäinen, puusta rakennettu Puijon torni rakennettiin jo vuonna 1856, ja sai tiilestä rakennetun seuraajan 50 vuotta myöhemmin vuonna 1906.

puijon torni 2

Puijon torni tornin juurelta kuvattuna ©Pixabay

Puijo on mäkihyppyväen pyhiinvaelluskohde

Puijon mäki on torninsa lisäksi erityisen hyvin tunnettu suomalaisen talviurheilun mekkana. Puijon hyppyrimäet ovat Lahden ohella Suomen tärkeimpiä mäkihyppykeskuksia. Ensimmäiset hyppyrimäet rakennettiin Puijoon jo vuonna 1949, mutta niitä on sittemmin restauroitu useaan otteeseen. Puijosta löytyy tätä nykyä viisi muovitettua hyppyrimäkeä, jotka ovat mäkikotkien käytettävissä kesät talvet. Suurin mäistä on K-120 luokitettu suurmäki, jossa norjalainen Daniel-André Tandé on leiskauttanut peräti 136 metrin mäkiennätyksen. Pienin Puijon hyppyrimäistä on nimetty Puijon hiihtoseuraa urallaan edustaneen, olympiamitalisti Matti Hautamäen mukaan.

Puijon hyppyrimäet talvisessa maisemassa ©Pixabay

Puijon torni on varmasti monien Kuopioon kaupunkilomalle suuntaavien listalla kärkipäässä. Kuopiossa on kuitenkin myös paljon muuta nähtävää ja tehtävää. Kaupunkia ympäröivä Kallavesi tarjoaa paljon tekemistä esimerkiksi kesäisten järviristeilyiden muodossa. Savolaisten ruokakulttuuri on myöskin varsin ainutlaatuinen: erityisesti kalakukko on tunnettu savolainen perinneherkku, joka on saanut jopa Euroopan Unioni tunnustuksen aitona perinnetuotteena. Kuopio on väkiluvultaan Suomen yhdeksänneksi suurin kaupunki ja tarjoaa runsaasti elämyksiä kaikenikäisille. Alueen majoitusvaihtoehtoihin voit tutustua täällä!

 

 

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*