Paikallisen silmin: Satu Rämön parhaat matkavinkit Islantiin

Media- ja matkailualan yrittäjä Satu Rämön Salamatkustaja-blogi ei nimestä huolimattaan kerro tarinoita laittomasta salamatkustamisesta tai siitä miten parhaiten livahtaa maasta toiseen ilman lupaa. Se ei myöskään kerro vaaleanpunaisesta äitiyshötöstä taikka jonninjoutavista peukalonpyörityksistä. Päinvastoin, Satu Rämön Salamatkustaja-blogi puhuu asiaa maailmanmatkaamisesta, Islannin antimista ja rauhoittavista arjen hetkistä sekä äitinä olemisesta niin rennoin ja kotoisin ottein, että lukija pääsee pienelle kuvitusmatkalle maailman ääriin. Kirjoja, kolumneja ja blogia kirjoittava 34-vuotias islantilaistunut suometar promotoi myös Islannin matkailualaa, kirjoitti Mondon Islanti-oppaan ja on toinen omistaja Reykjavikissä sijaitsevassa suomalaista designia myyvässä Suomi PRKL! Design –liikkeessä. On vaikea löytää asiantuntevampaa paikallista, joka osaisi jakaa Islannin parhaimpia matkavinkkejä juuri suomalaisille matkailijoille. Nyt siis korvat hörölle…

islannissa_reykjavik

Miten päädyit asumaan Islantiin?

Tulin tänne opiskelemaan vuonna 2003. Ihastuin maahan ja matkailin täällä omin päin. Yhdellä reissuista tapasin mieheni ja olemmekin asuneet täällä nyt jo useamman vuoden.

Rakkain paikka Islannissa?

Niitä on monia, mutta yksi rakkaimmista on Eyjafjördurin vuono, jossa tuttavaperheellämme on hevostila ja jonne järjestän itsekin hevosmatkoja. Missään muualla en rentoudu yhtä hyvin kuin siellä, pikkuruisessa vierasmökissä hevoslaitumen vieressä.

541610714_697566da8e_o

Lempiravintolasi Islannissa?

Ehdottomasti Fridrik V Laugavegurilla Reykjavikissa. Pieni ravintola, jonka maistelumenu vaihtuu päivittäin. Se ei ole edullisimpia paikkoja, mutta ei myöskään kalleimmasta päästä. Ehdottomasti kuitenkin paras: he käyttävät paikallisia raaka-aineita, omistajapariskunta on siellä itse töissä eikä ravintolaa vaivaa turistiruuhka (valitettavan monet ravintolat ovat antaneet tasonsa laskea suurempien massojen tavoittelun toiveissa).

Lempikahvilani on Reykjavik Roasters Kárastigurilla Reykjavikissa. Se sijaitsee kotikadullani, alle 100 metrin päässä kotoa. Kahvila paahtaa ja tarjoilee kaupungin parhaat kahvit. Käymme siellä usein aamukahvilla ihan arkipäivisinkin. Jätimme espressokeittimen ostamatta, koska naapurista saa niin hyvää kahvia. Sinne voi lompsaista vaikka sisätossuissa jos on kuiva keli!

Kaupunkisi kivoin ulkoilualue?

Laugadalur on monipuolisin. Siellä on Reykjavikin isoin ulkoilmauima-allas, kivoja lenkkipolkuja, iso puutarha puutarhakahviloineen ja lapsille kotieläinpuisto. Klambratún ihan Reykjavikin keskustan vieressä on mainio puisto esim. sunnuntaikävelylle. Puistossa on yksi Reykjavikin taidemuseoista, eli se on kiva visiittikohde matkailijoillekin.

on the rocks

Minne menisit drinksuille viikonloppuiltoina?

Slippbarinniin, Reykjavikin vanhaan satamaan. Hotelli Marinan aulabaari tarjoilee Reykjavikin parhaat cocktailit. Ne ovat hurjan hintaisia, mutta sen kerran kun käyn ulkona juhlimassa tai miehen kanssa yhdellä drinkillä, menemme tänne. Juomalista vaihtuu vähän väliä ja cocktailit ovat todella taidolla tehtyjä. Toinen hyvä paikka on upean musiikkitalo Harpan yläkerran baari. Sieltä on upeat näkymät merelle ja cocktailit ovat melkein yhtä hyviä kuin Slippbarinnissa.

Jos muuttaisit pois, mitä jäisit kaipaamaan?

Tyhjää tilaa, hiljaisuutta ja kuumia ulkoilmauima-altaita, joita löytyy joka kylästä. Kuuma vesi on Islannissa saaren tuliperäisyyden takia erittäin edullista. 

6331509595_5eb055260c_b

Mitä tekemistä suosittelisit lasten kanssa Islantiin matkaaville?

Lasten kanssa voi Islannissa mennä melkeinpä minne vaan. Ei ole ravintolaa tai kahvilaa, jonne lapset eivät olisi tervetulleita. Takuuvarmoja kivoja kohteita ovat kuitenkin esim. kotieläinpuisto isoine leikkikenttineen Laugardalurissa Reykjavikissa ja julkiset uima-altaat, joita löytyy jokaisesta kylästä. Niissä on lämmintä vettä ja lämminvesialtaissa matala pohja. Lapset tykkäävät myös usein olla luonnossa ja kokea siellä asioita, eli rohkeasti vaan lapset mukaan matkalle. Pienen kävelylenkin aikana voi jo nähdä vaikka mitä – laavaa, tulivuorimaisemia, meren, uusia lintulajeja… Reykjavikin keskustan pienillä kaduilla on myös hauskaa kävellä ja bongata kissoja. Reykjavikilaiset rakastavat kissoja, joten pyöreitä ja hyvinvoivia kissoja näkee melkein joka kadunkulmassa.

Kauppa, jonne palaat aina uudestaan ja uudestaan?

Suomi PRKL! Design, koska olen siellä sekä omistajana että töissä! Jos joku muu pitäisi valita, niin Frú Lauga (Ódinsgata), pieni luomuruokakauppa ihan meidän kotinurkilla. Sieltä saa valtavan hyviä vihanneksia ja hedelmiä, ja usein myös islantilaista luomulihaa. Kaupan parasta antia on pieni lasten leikkinurkka (saa tehdä ostokset rauhassa) ja kajareista soljuva ranskalainen musiikki.

3182508575_de91130d3b_o

Jos Islannissa on vain 48 tuntia aikaa, missä on pakko vierailla?

Jaa aikasi luonnonnähtävyyksien ja kaupunkikierroksen välillä. Yhden päivän aikana ehtii kiertää maan tunnetuimman nähtävyyskierroksen eli Kultaisen kierroksen (Golden Circle), joka vie Gullfossin vesiputouksen lisäksi geysireiden alueelle Hákadaluriin ja Thingvellirin upeaan kansallispuistoon. Golden Circle on helppo tehdä itsenäisesti vuokra-autolla, mutta kierroksen tarjoaa myös lähes jokainen turistitoimisto ja matkanjärjestäjä. Jos Golden Circle on jo tuttu, lähde vuokra-autolla ajelemaan pitkin etelä-Islannin rannikkoa ja pysähdy esimerkiksi upeilla Skógarfossin ja Seljalandsfossin vesiputouksilla, jotka sijaitsevat ihan tien vieressä. Voit päättää kierroksen Krysuvíkin kuumien lähteiden alueelle. Jos lähdet reissuun varhain aamulla, ehdit päivän päätteeksi käväistä myös Blue Lagoonin kylpylässä.

Toisena päivänä kannattaa keskittyä Reykjavíkiin. Käyskentele keskustan pääkadut Laugavegur, Skólavördustigur, Bankastraeti ja Austurstraeti. Vieraile ainakin musiikkitalo Harpassa ja kaupungin keskustan mäellä sijaitsevassa Hallgrímurin kirkossa. Museoista yksi kiinnostavimmista on Islannin asuttamisesta ja Reykjavíkin historiasta kertova 871 +/–2. Loppuaika kannattaa käyttää tuliaisostosten tekemiseen ja paikallisen ruokakulttuurin tutustumiseen.

Mihin vuodenaikaan Islantiin kannattaa matkustaa?

Ensimmäistä kertaa tuleville suosittelen touko-syyskuuta. Talvi on revontulineen upea ja hiljainen, mutta samalla tuulinen lumisissa ja jopa jäätävissä olosuhteissa. Luonnon kauneus tulee parhaiten esiin kesällä, sillä päivät ovat pidemmät ja ehtii nähdä enemmän. Kesäisin täällä ei kuitenkaan ole kovin lämmin, yli 20 asteen lämpötilat ovat luksusta, joten rantalomakohde tämä ei ole.

541610754_3000c46692_o

Top vinkki, joka Islantiin matkaavien olisi hyvä tietää?

Matkailu on kasvanut Islannissa hurjaa vauhtia ja täällä käy nykyään aika paljon turisteja. Siksi suosittelenkin kaikille ainakin jossain vaiheessa matkaa pientä seikkailua vähän turistinähtävyyksien ulkopuolella. Islannissa on tosi paljon muitakin upeita vesiputouksia kuin vain se yksi, jonne miltei kaikki turistibussit menevät (Golden Circlen Gullfoss). Turistinähtävyydet ovat toki hienoja ja niitä kannattaa käydä katsomassa, mutta joskus on hyvä lähteä omin päin suuntaamaan paikkoihin, joista ei ole tehty turisti-infoihin hienonkirjavia esitteitä.

Lopuksi, henkilökohtainen matkakohdesuosikkisi?

Olen reissannut useissa maissa, matkustanut maailman ympäri ja viettänyt matkoilla aikaa niin tropiikissa kuin suurkaupungeissakin. Mutta kyllä tällaisen luonnossa viihtyvän ja vaeltamiseen hurahtaneelle Islanti on edelleen se suosikkimatkakohde. Suomi tulee perässä erittäin hyvänä kakkosena!

viime jouluna lapissa akaslompolossa

Kuvalähteet: 2, 3, 4, 5, 6, muut Björgvin Hilmarsson

1
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*