Paikallisen silmin: Marjaana Alangon parhaat vinkit Berliiniin

25-vuotias Marjaana Alanko kasvoi Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla Teuvalla mutta on asunut jo vuodesta 2012 lähtien Berliinissä. Alunperin tarkoituksena oli viipyä vain 3 kuukautta, mutta toisin kävi, kun nainen ihastui kaupunkiin: hän kävi pikaisesti tekemässä opintonsa loppuun Suomessa ja palasi kipinkapin takaisin Berliiniin. Nyt Marjaana työskentelee muodin markkinoinnin parissa ja kirjoittaa Add more Colour -blogia. Marjaana aloitti blogin pitääkseen perheen ja kaverit Suomessa ajan tasalla menoistaan ja antaakseen Berliiniin matkustaville vinkkejä omista suosikkipaikoistaan kaupungissa. Nyt hän jakaa kotikaupunkinsa parhaat palat myös Expedia-blogin lukijoille.

”Jos muuttaisin Berliinistä pois, jäisin kaipaamaan todella paljon! Berliini on tunnelmaltaan rennon letkeä ja vaikka täällä asuukin miljoonia ihmisiä, ei kaduilla näy suurkaupungin tungosta ja kiirettä (noh, ehkä Alexanderplatzilla lauantai-iltapäivisin…) Ihmisillä on aikaa vaihtaa muutama sana metrossa tai liikennevaloissa ja katutyyli on joko rento tai ”alternative”. Berliinissä riittää myös tekemistä ja kaikki uusimmat villitykset ja hulluimmat bisnesideat päätyvät usein tänne kokeiltaviksi. Miltä kuulostaisi esimerkiksi omalla ”to-go” -listallani oleva ”street food party”, Bite Club?

Berliinin suosio kasvaa jatkuvasti, ja tietenkin sitä myöden myös katukuvassa punkkarit vaihtuvat hipstereiksi ja turkkilaiset markkinat vintagetoreiksi. Jos Berliinin katukulttuuri -ja taide kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti osallistua Alexanderplatzilta alkavalle ”Berlin alternative city tourille”, jossa tutustutaan etenkin Kreuzbergin ja Friedrichchainin kaupunginosiin. Olen itse tehnyt kierroksen kahdesti! Se toimii tippiperiaatteella.

pienempi Marjaana 2

Minulle rakkaimmat kaupunginosat ovat Prenzlauer Berg ja Mitte. Asun nykyään Prenzlauer Bergin lähellä ja vietän suurimman osan päivästäni niillä kulmilla. Lempikahvilani ja -ravintolani sijaitsevat tällä alueella, etenkin Rosenthaler Platzin lähettyvillä. Alue onkin tunnettu monista ruokapaikoistaan. Myös suosittu Mauerpark ja sen sunnuntaikirpputori (ja karaoke!) puiston läheisyydessä sijaitsevat alueella. Prenzlauer Berg ja Mitte ovat hieman siistimpää aluetta kuin rosoiset Friedrichchain ja Kreuzberg, jotka ovat tunnettuja vilkkaasta yöelämästään.

Ulkona syöminen on Berliinissä todella halpaa Suomeen verrattuna, ja pieni ”foodie” sisälläni hinkuu uusiin ravintoloihin ja kahviloihin tuon tuosta. Suomesta matkustavan kannattaa ottaa tästä kaikki irti ja kokeilla paljon erilaisia ravintoloita. Paikkoja löytyy laidasta laitaan, aasialaisia, saksalaisia, turkkilaisia… Jos saisin valita vain yhden paikan, valitsisin Zuckerfree-kahvilan, jonka vierellä asuin ennen Greifenhagener Strassella. Kävin kahvilassa miltei joka viikonloppu nauttimassa erinomaisesta brunssista ja herkullisista kakuista. Paikka on melko pieni ja ruoka on yhtä laadukasta kuin suositussa Anna Blume -kahvilassa, mutta tänne ei tarvitse jonottaa!

Berliinissä on paljon järviä ja puistoja! Suurimmat järvet Müggelsee ja Wannsee ovat kuitenkin melko täynnä kesäisin. Olin hiljattain vaeltamassa Grünewald-metsässä, joka on Havel-joen varressa. Paikka on upea ja sen läpi voi myös pyöräillä. Joki on iso ja rannalta voi bongata useita purjeveneitä. Jokeen voi hyvin pulahtaa myös uimaan useilta hiekkarannoilta, sillä vesi on puhdasta.

IMG_4444

Kesäisenä iltana suuntaisin kavereitteni kanssa drinkeille Badeschiffin rantabaariin, jossa usein järjestetään ”open air” -juhlia. Berliinissä järjestetään usein ulkoilmajuhlia kesäisin ja pippaloita voi etsiä vaikkapa facebookin kautta. Badeschiff on eräänlainen iso uima-allas Spree-joen päällä. Siellä järjestetään myös joogaa keskiviikkoaamuisin!

Lempikauppani valitseminen Berliinissä on sula mahdottomuus, mutta paikallisena vältän viimeiseen asti Kurfurstendammin ostoskatua, joka pursuaa turisteja. Suuntaan mielummin Alte-Schönhauser Strassen ja Rosenthalen Strassen tienoille, jossa sijaitsee paljon myös uniikkeja pikkukauppoja.

Berliinissä ei tarvitse tylsistyä sateisenakaan päivänä. Kaupungissa voi tietenkin vierailla yhdessä (tai useammassa) museossa tai taidegalleriassa. Jos haluaa annostuksen sekä historiaa että nykytaidetta, on Sammlung Boros nappivalinta – nykytaidetta punkkerissa! Paikan näkee ainoastaan oppaan johdolla kierroksella, ja se kannattaa varata ajoissa. Mukavuudenhaluisena saattaisin myös suunnata Liquidrom-kylpylään, jossa voi nautiskella uima-altaista, saunoista ja vaikkapa hieronnasta.”

Kuvalähteet

3
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*