Paikallisen silmin: Laura Pollarin New York ja Pariisi

Maailman pääkaupungiksi kutsuttu New York ja planeettamme rakkauden metropoliksi nimetty Pariisi ovat kohteita, joissa monet haluavat vierailla ainakin kerran elämänsä aikana. Laura Pollari, 26-vuotias maailmanmatkaaja, copywriter ja luova kirjoittaja sekä inspiroivan Laura de Lille nimisen blogin pitäjä, on saanut kunnian asua molemmissa suurkaupungeissa viimeisen seitsemän vuoden aikana. Tämä fillarifanittaja on nauranut Pariisin kaduilla, itkenyt Williamsburgin sillalla, pohtinut elämänkulkua Manhattanilla ja juonut Kir-cocktaileja ranskalaisissa korttelibistroissa. Nyt Eiffel-torni, Notre Dame, Riemukaari, Vapaudenpatsas, Empire State Building ja monet muut kaupunkien suurnähtävyydet saavat kyytiä kun Laura listaa omat kokemisen arvoiset suosikkinsa entisistä kotikaupungeistaan.

14053261861_f86cda9796_k

Kuinka blogisi syntyi ja mistä se kertoo?

Blogini syntyi keväällä 2008. Alkujaan se keskittyi vaatetusalan opintoihini ja töihini Ranskassa sekä Yhdysvalloissa. Tätä nykyä blogilla on astetta henkilökohtaisempi, tarinankerronnallisempi ote. Sen sivuilla jaan hyvän mielen pohdintojani, reppureissujani ja maailmalla ottamiani valokuvia.

img_3312_0

Miten päädyit asumaan New Yorkiin ja Pariisiin?

Muutin Pariisiin seikkailuvimman viemänä 19-vuotiaana kesällä 2007. Välivuosi muuttui neljäksi, kun päätin suorittaa Ranskassa myös opintoni. New Yorkiin lähdin puolestaan työtarjouksen perässä heti valmistuttuani. Hassua kyllä, vannoin tammikuussa 2011 asuvani Manhattanilla samaan aikaan seuraavana vuonna ja juuri niin kävi. New Yorkiin lähdin alkuvuodesta 2012 ja pois muutin loppukeväästä 2014.

img_6543_4

Mikä on sinulle rakkain paikka New Yorkissa ja Pariisissa? 

Aika kinkkistä, koska jokaisesta kaupunginosasta löytyy se oma spesiaali paikkansa! Mutta jos ihan ykköset täytyy valita, Pariisista nostalgioin vanhoja kotikulmiani ja -katuani Rue de Lilleä (josta myös blogin nimi tulee.) New Yorkissa rakastan Williamsburgin siltaa, jonka ylitin pyörällä lähes joka päivä 2,5 vuoden ajan. Sillalla on rämmitty, itketty ja pussailtu. Näkymät öisin ovat henkeäsalpaavat!

photo-26_1

Mikä on lempiravintolasi New Yorkissa ja Pariisissa? 

Vakkaripaikkani New Yorkissa on Williamsburgissa sijaitseva vegeravintola Bliss Café. Kotoisa pikkuravintola on täydellinen akkujenlatailupaikka, jonne on yhtä luontevaa poiketa sekä yksin että seurassa. Maailmanmusiikin, kahvikupin ja maukkaan kasvisruoan äärellä on syntynyt monta mestari-ideaa. Pariisin vuosien tiukalla opiskelijabudjetilla söin sen verran vähän ulkona, että muistoja on lähinnä vain kotikeittiöstä (ja alakerran Maison Eric Kayser -leipomosta, josta sain hyvää euron patonkia!)

14594297347_9be74f0019_z

img_6440_0

Mikä on mielestäsi New Yorkin ja Pariisin kivoin ulkoilualue?

Pariisin kaunein lienee Luxembourgin puisto. New Yorkissa tykkään piskuisesta Washington Square Parkista, ja myös Tompkins Square Park on rentulla tavalla symppis!

5008974517_baee84fa72_b

Minne menisit kavereidesi kanssa drinksuille New Yorkissa ja Pariisissa viikonloppuiltoina?

Drinkeille lähtisin Brooklyniin, josta puuttuu (ainakin vielä) manhattanmainen pönötys ja jonka baareihin saa pukeutua rennosti. Mutta jos hakusessa on jotain perusvarmaa dive baria erikoisempaa, 1920-lukuhenkisestä, Williamsburgissa sijaitsevasta Maison Première -drinkkibaarista saa erinomaisia cocktaileja. Pariisissa puolestaan drinkittelyyn kelpaa lähestulkoon mikä tahansa terassillinen korttelibistro, josta saa hyvää valkkaria ja Kir-cocktaileja.

photo-23

Minne menisit New Yorkissa ja Pariisissa jos haluaisit äärimmäisen rentouttavan hetken?

New Yorkissa lähtisin joko rannalle Rockawaysiin (Jacob Riis Beach on lempparini) tai sitten laadukkaaseen kauneussalonkiin mani-pediin. Paikkoja on lukuisia, mutta oma hemmotteluvakkarini on Brooklynissä sijaitseva Primp & Polish. Pariisissa läksisin pyöräretkelle vaikka Vélib-kaupunkifillarilla tai puistoon ison naistenlehtipinon kanssa. Ranskalaiset aikakausilehdet ovat puoli-ilmaisia!

2667948951_807bf3e59e_b

Mikä on kauppa, jonne palaat aina uudestaan ja uudestaan New Yorkissa ja Pariisissa ollessasi?

New Yorkissa ja Pariisissa tsekkaan aina second hand -tarjonnan. Sen lisäksi New Yorkissa rakastan yli kaiken Stella Dallasia ja Pariisin lempparini on puolestaan Free’p’star.

img_4740_0

Jos New Yorkissa ja Pariisissa matkustavilla olisi maassa vain 48 tuntia aikaa, missä paikoissa heidän kannattaisi ehdottomasti vierailla?

Aloitettakoon sanomalla, että minilomalla kannattaa välttää kaikki takuuvarmat turistirysät – esim. näköalatorneihin saa jonottaa helposti tuntikausia! New Yorkissa tsekkaisin Central Parkin eteläkärjen, kävisin stand up -keikalla, söisin ison jenkkityylisen brunssin (lähes mikä tahansa diner tai pikkuravintola toimii), vierailisin yhdessä tunnetussa museossa (The MET tai MoMa ovat klassikoita) ja katsastaisin jonkun Broadway-show’n.

13069169535_29a5bdb02a_h

Pariisissa panostaisin ruokailuun ja yleisfiilikseen – aloita vaikkapa kuvankauniilla kävelyretkellä tai puisto-piknikillä. Seinen rannalla käveleminen on myös kaunista (viinipullo mukaan) tai vaikka le Marais’n pikkukaduilla. Lyhyt iltakäppäilyreissu Louvren pyramidilta Tuileries’n puistoon ja siitä Concorde-aukiolle on klassikko (kunhan ennättää paikalle ajoissa – puisto menee auringonlaskun aikaan kiinni!). Lopuksi voi katsastaa vaikkapa ikonisen Pont Alexandre III -sillan. Jos Eiffel-torni on must, sen kävisin katsomassa Trocadéron näköalatasanteelta illansuussa, jolloin torni välkkyy tasatunnein.

3318548951_36973c7d08_b

Nyt kun olet muuttanut pois New Yorkista ja Pariisista, mitä kaipaat eniten kyseisistä suurkaupungeista? 

Pariisista ikävöin ruokakulttuuria, 7. kaupunginosassa sijainnutta miniasuntoani ja öisiä juoksulenkkejä Seinen varrella. Nykistä kaipaan lähes kaikkea: pitkiä pyöräretkiä, vintage-kauppoja ja hulppeaa kaupunkisiluettia.

9359792578_9ca5949095_z

Mihin vuodenaikaan New Yorkiin ja Pariisiin kannattaa matkustaa?

Molempiin ehdottomasti syksyllä, kenties lokakuun alkupuolella. Pariisin syksy on superkaunis, ja New Yorkissakaan ei ole enää (säiden puolesta) kovin tukalaa, vaan sopivaa. New York on kosteankuuma kesälomakohde!

4074109485_7c71b7ff1b_b

Top vinkki, joka New Yorkiin ja Pariisiin matkaavien täytyisi tietää? 

Ole valpas, mutta älä jännää liikoja. Käsilaukkuani (tai mitään muutakaan) ei ole varastettu kummassakaan kertaakaan seitsemän vuoden aikana.

4862702178_a52c483bea_b

Kummasta tykkäät enemmän: New Yorkista vai Pariisista?

Molemmat ovat sydäntäni lähellä, mutta New Yorkissa on rennompi tunnelma ja himpun ystävällisempi meno.

5336454900_d56e3cef08_b

Suosikkimatkakohteesi New Yorkin ja Pariisin ulkopuolella?

Jamaikalla sijaitseva Port Antonio oli ihanan uniikki matkakokemus. Paratiisimainen, koskematon luonto ja upeat hiekkarannat rentouttivat. Myös paikallisten välittömyys ja vieraanvaraisuus kosketti.

Viimeiseksi, L. A. Madde -blogia pitävän Marikan kysymys Lauralle: Mitä paikallista ruokaa suosittelet maistamaan?

Nykissä kannattaa kokeilla mitäs muutakaan kuin kunnon jenkkiburgeria! Maukkaita vaihtoehtoja riittää sekä lihan- että kasvissyöjille. Erinomainen hampparipaikka on esimerkiksi Brooklynissä sijaitseva Dumont Burger.

6305008767_e09045ebe6_b

Kuvalähteet: 1, 5, 7, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, muut Laura Pollari

4
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*