Paikallisen silmin: Jukka Salminen & Tour de World

Cordillera Blancan vuoristossa Perussa.

Polkupyöräily on eittämättä yksi kesän suosikkiaktiviteeteista. Mikä sen mukavampaa kuin hypätä polkupyörän selkään keskikesän helteissä ja antaa raikkaan ulkoilman virkistää mieltä ja kehoa samalla kun päämääräisesti (tai ihanan epämääräisesti) polkee paikasta A paikkaan B (tai paikasta A paikkaan B, C, D ja A). Kyseessä ei ole Tour de Francen kaltainen mainetta ja mammonaa havitteleva harrastus, vaan leppoisa ajanvietto. Sisukas Jukka Salminen on kuitenkin vienyt fillaroinnin astetta pidemmälle – kirjaimellisesti. 32-vuotias naantalilainen otti polkupyöränsä ja lähti fillaroimaan paikasta Aasia paikkaan Eurooppa, Australia, Pohjois-Amerikka ja Afrikka. Jep, Jukkapoika fillaroi maailman ympäri tämänhetkisenä mantereenaan Etelä-Amerikka, dokumentoiden tekemisiään ja ajatuksiaan nimeään kantavassa blogissa. Yli 62 000 km polkenut ja seitsemän vuotta tien päällä viettänyt Jukka näkee elämän sellaisena kuin se on: luonnonkauniina ilman ylimääräisiä, koristavia hilpetöörejä. Tällä hetkellä elämä koostuu perulaisista hiekkateistä, korkeista vuoristoista ja henkeäsalpaavista maisemista samalla kun polkupyörän mittariin kertyy lisää kilometrejä ja omaan muistiin unohtumattomia kokemuksia. No, millaista se sitten on polkea maailman ympäri?

10417644_10152431090516418_4211639601471750062_n

Miten päädyit lähtemään maailmanympärysmatkalle polkupyörän selässä?
Vuonna 2004 opiskeluni yliopistossa eivät oikein tahtoneet edetä. Kun juttelimme asiasta silloisen opettaja-tutorini kanssa, sanoi hän välivuoden olevan viisas vaihtoehto ja kannusti minua matkustamaan. Siitä sain idean lähteä matkalle. Alkuperäinen suunnitelma oli matkustaa 10 kuukautta Aasiassa, mutta kuusi viikkoa ennen varatun lennon lähtöä luin karttakirjaa ja sain idean jokaisen mantereen halki pyöräilystä.

SUDAN

Vaativin pyörämatka?
Vuosina 2005–2011 polkemani 62 000 kilometrin retki viidellä mantereella oli tietysti fyysisesti vaativa jo pelkästään sen pituuden vuoksi, eikä etenemistä lainkaan helpottanut uusiutuneet vanhat terveysvaivat.

MEXICO
Millaisissa olosuhteissa on mukavinta pyöräillä?
Kun selkääni puhaltaa tuuli, allani on sileä tasaisella maalla kulkeva asvaltti ja aurinko paistaa 22 asteen säässä, on pyöräily fyysisenä suorituksena helpoimmillaan.

TURKEY

Miksi halusit pyöräillä yksin?
Kun sain päähänpiston pitkästä matkastani vain kuusi viikkoa ennen lentoani Bangkokiin, oli minulla niin kiire hommata kaikki tarpeelliset varusteet, etten ehtinyt lainkaan miettiä matkatako yksin, kaksin taikka ryhmässä. Niinäkin harvoina hetkinä kun polkuni on yhtynyt matkaamaan ystävieni kanssa, on ollut kivaa, enkä olekaan tietoisesti päättänyt matkustaa yksin – on vain tapahtunut niin, että olen matkannut suurimmaksi osaksi itsekseni.

USA

Yksi matkan haasteellisimmista hetkistä?
Pohjoisessa Afrikassa kärsin selkävaivasta ja univaikeuksista, joten niiden kanssa eteneminen oli usein varsin tahmeaa. En voi kuitenkaan sanoa niiden hetkien olleen sinänsä mitenkään haastavampia kuin muiden; ainoastaan eteneminen oli kivuliaampaa ja hitaampaa.

SUDAN
Herkullisia ruokia, joihin törmäsit matkan varrella?
Poljin Indonesiassa parhaan hedelmäkauden aikana ja sen ansioista lihoin muutaman kilon. Taisin syödä puoli-ilmaisia trooppisia hedelmiä monta kiloa joka päivä!

1
Miten rahoitat matkasi ja kuinka kauan se tulee kestämään?
Matkaan tällä hetkellä Etelä-Amerikassa, mahdollisesti noin 20 kuukautta. Edellinen pyörämatkani kesti laskutavasta riippuen 4,5-6 vuotta. Puhdasta käteistä saan kirjastani ja lehtikirjoituksista. Yhteistyökumppanini tarjoavat minulle suuren osan varusteistani, kuten Felt-merkkisen matkaamiseen modifoidun maastopyörän täydellisellä varaosapalvelulla. He maksavat minulle myös pienissä määrissä kulukorvauksia.

EUROPE

Mitä reittiä suosittelisit aloittelijoille?
Kaikkien halukkaiden pyörämatkaajien omat halut ajavat heidät oikeille reiteille. Jotkut näyttävät haluavan aloittaa suoraan vaativilla vuoristoilla ja toiset Ahvenanmaalla.

USA
Maa, jonne haluaisit palata takaisin?
Palasin pitkän matkani jälkeen Indonesiaan, jossa vietin seitsemän kuukautta; kenties siksi, että tapasin suomalaisen Balilla asuvan ystäväni siellä alkuvuonna 2006 ja olimme olleet siitä lähtien yhteydessä. Oli siis luonnollista palata Balille, kun olimme siitä ystäväni kanssa vuosien varrella jutelleetkin.

Syrjäisellä tapaleella liikennettömällä vuoristotiellä
Mikä matkustamisessa kiehtoo?
Kaikki ympärillä tapahtuva – samalla tavalla kuin kotonakin.

EGYPT

Lopuksi edellisen haastateltavan, Satu Rämön kysymys Jukalle:

Missä olet syönyt elämäsi parhaan aamiaisen?
Sen mukaan mitä on tarjolla, syön joka aamu kauraa, mysliä, monenlaisia pähkinöitä, hedelmiä, jogurttia ja hunajaa. En voi sanoa makunautinnon olevan aina huikea, mutta tuollaisen tottumuksen paatunut näytän olevan.

ETHIOPIA

Jukan huikeaa matkaa, fiilistelyjä ja upeita kuvia voi tarkemmin ihailla hänen blogissaan. Jos haluat avittaa Jukkaa nöyrässä maailmanvalloituksessaan ja lukea hänen tarkempia mietteitä, voit ostaa juuri julkaistun matkakirjan hänen nettisivuiltaan ja samalla sponsoroida matkaa – yksi suoraan Jukalta ostettu kirja maksaa hänelle yhden matkapäivän tien päällä!

Haluaisitko itse lähteä leppoisaa kaupunkikierrosta pidemmälle pyöräilyretkelle tai löytyykö omasta takaa huikeita fillarikokemuksia? Jaa ihmeessä tarinasi kommenttiboksissa ja aloita keskustelu.

Kuvat: Jukka Salminen

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*