Norja

Fredrikstadin Gamlebyen on ehdottomasti yksi Østfoldin läänin, ja ehkä koko Norjan, parhaimmista kätketyistä aarteista. Tämä tunnelmallinen vanhakaupunki on täynnä vanhoja, perinteisiä taloja ja puoteja, joissa asioivat niin paikalliset kuin turistitkin. Moni paikallinen asuu alueella, mikä tekee paikasta aidontuntuisen tyypillisistä turistikohteista poiketen.

Kuningas Fredrik II perusti Gamlebyenin jo vuonna 1567, ja sen arvioidaan olevan Pohjoismaiden parhaiten säilynyt vanhakaupunki. Yläpuolelta voit nähdä, että se on rakennettu tähden muotoon, ja että sen toisella puolen on vallihauta ja toisella puolen virtaa Glomma-joki.

Päästäksesi Gamlebyeniin voit ajaa sinne suoraan autolla mukulakivikatuja pitkin, tai voit astua laivaan Fredrikstadin puolelta jokea vain muutaman minuutin päässä rautatieasemalta. Voit matkustaa lautalla ilmaiseksi aikaisesta aamusta myöhään iltaan. Gamlebyeniin saavuttuasi voit ensin kuljeskella vallien päällä ja sitten vierailla pienissä puodeissa ja paikallisissa ruokapaikoissa. Valleilla on myös lapsille soveltuvia paikkoja, joilta voi ruokkia ankkoja. Ankkojen ruokinta-alueet on merkitty näkyvästi, joten seuraa vain opasteita. Suosikkikahvilani Gamlebyenissä on ehdottomasti ”Mormors”, eli ”Isoäidit”. Tässä paikassa on aina mukava vierailla ja siinä on paikalliskuppilan tunnelmaa. Meidän pitää ajaa useita kilometrejä sinne päästäksemme, mutta ruoka on siellä hyvää, kakut loistavia ja tunnelma lämmin.

Mormorsissa kohtaat kaikenlaisia ihmisiä aina lapsiperheistä taiteilijoihin, vanhoihin pariskuntiin ja vapaata viettäviin tyttöporukoihin.

Camilla Olsen ja Torleif Hvalgård ovat pyörittäneet kahvilaa viimeiset seitsemän vuotta. Torleif on pääkokki ja Camilla leipoo. Mitä tulee leivontaan ja ruoanlaittoon, he ovat sopineet kauan aikaa sitten, että kaikki tarjoiltava tehdään alusta asti itse paikallisista luomutuotteista.

”Jotta tietäisimme aina tarkalleen, mitä tarjoilemme pienimmästä ainesosasta lähtien”, he sanovat.

He tarjoilevat päivän keiton lisäksi aina herkullisia voileipiä, salaatteja ja leivonnaisia.

Camilla väittää, ettei häntä missään nimessä voinut kutsua leipuriksi kahvilanpidon alkuaikoina. Sitten hänen täytyikin opetella taito kantapään kautta. Kova työ on kuitenkin tuottanut tulosta, sillä nyt kahvila on herkullisten kakkujensa ansiosta kuuluisampi kuin koskaan aikaisemmin.

Kesän saapuessa Mormors valmistautuu parempaan säähän ja mereltä kantautuvaan tuulenvireeseen viemällä pöytiä ulos kahvilan eteen ja sen viihtyisälle takapihalle. Eikä Mormors ole ainoa, joka valmistautuu kesään. Lämpimimpien kuukausien aikana joka lauantai Gamlebyenin toriaukiolle kerääntyy paljon myyjiä ja uteliaita vierailijoita. Torilla voi kuka tahansa vuokrata itselleen myyntipaikan ja tuoda myytäväksi uusia ja vanhoja tavaroita.

Mormorsin osoite on Raadhusgaten 18A, Fredrikstad.

Voit lukea lisää kahvilasta täältä: http://www.mormorscafe.com.

brie tunfisk chervre gulrotkake

 

Post By – Fru Timian @frutimian

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*