Mon amour – Romanttinen viikonloppu kahdelle Euroopassa

Monilla Euroopan kaupungeilla on se tietty viehätysvoima, joka vetää puoleensa. Lontooseen mennään shoppailemaan, Berliiniin kulttuuristen kohteiden innoittamana, Rooman Colosseumin perässä ja Amsterdamiin…no, uusien kokemusten puolesta. Harvoilla kaupungeilla on kuitenkaan yhtä suuri viehätysvoima kuin mitä muutamalla Euroopan kultakimpaleella – kyseessä on romantiikan vahva viehätysvoima, jota tietyt kaupungit pursuavat yli kaupungin rajojen. Romantiikasta ei voi koskaan saada tarpeeksi ja koska jokaisen pariskunnan kannattaa aina silloin tällöin lähteä ulos tuulettumaan Euroopan viehkeään sisämaahan, kokosimme listan kymmenestä parhaasta romanttisuuden keitaasta aivan Euroopan ytimessä. Etsisitpä sitten pientä pakoa arjen kiireistä, ekstemporee viikonloppumatkaa kahdelle taikka jo pitkään suunniteltua yllätysmatkaa yhdessä Euroopan romanttisimmista kaupungeista, tästä löydät inspiraatiota viikonlopulle, jota et tule koskaan unohtamaan.

7996346139_523682e6b6_k

Koska romantikkoja on joka lähtöön, listasimme erilaisia romantiikka hehkuvia kaupunkeja jokaisen makuun, ja kuten sanonta menee, toisen Pariisi on toisen Praha. Oppaasta löytyy sekoitus kuuluisia romanttisuuden perikuvia, tuntemattomampia rakkauden keitaita sekä yllättäviä hellyydenlähteitä. Varaa viikonloppusi vapaaksi, valitse päämääräsi ja tilaa yksi annos romanttisuutta kahdelle hengelle!

1. Toscana

Italian kauneimmaksi alueeksi nimetty Toscana on yksi Euroopan romanttisimmista kohteista eikä titteliä annettu viinitiloista, upeista kukkuloista ja merellisistä maisemista pursuavalle alueelle turhaan. Toscanasta löydät paitsi maan upeimmat huvilat, joissa yöpyminen on kokemus vailla vertaansa, törmäät varmasti myös upeisiin luonnonantimiin, menisitpä minne tahansa. Piipahda viinitilalle, näe kuinka huippuluokkainen viini valmistuu ja nauti merellisistä antimista Toscanan tunnelmallisissa ravintoloissa. Parhain tapa tutkia Toscanan tarjontaa on vuokrata auto ja antaa tuulenvireen virkistää samalla kun napsit upeita maisemakuvia. Pysähdy yhtenä iltana meren rannalle juuri auringonlaskun aikaan ja käperry viltin sisään rakkaasi kanssa samalla kun nautitte viinilasillisen tai kaksi. Toscanan auringon alla on hyvä olla, vierailisitpa sitten Florencessa, paikallisissa kuumissa lähteissä tai Chiantin vehreillä kukkuloilla. Joka tapauksessa, Toscana tarjoaa rentouttavan ja ainutlaatuisen kokemuksen – oletko valmis?

8985385123_4ebf2e50d7_k

2. Venetsia

Toscanan lisäksi Italia tarjoaa yhden ikonisimmista romanttisuuden keitaista – ja vieläpä kelluvan sellaisen. Venetsian viehkeä kaupunki on kautta aikojen ollut suuressa suosiossa romantiikkaa etsivien keskuudessa, joten sen turistimassoja ei kannata aliarvioida. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Venetsiasta voisi nauttia täysin rinnoin ja jopa suurimmilta turistijoukoilta rauhassa. Pariskuntana Venetsiaan matkaavien kannattaa yöpyä parvekkeella varustetussa hotellissa, sillä illan myötä kun pimeys koittaa ja valojen määrä nousee, ei ole mitään romanttisempaa kuin nauttia lasillinen kuplivaa rakkaan kainalossa ylenkatsoen Venetsian upeaa valomerta raikkaan meriveden liplattaessa joen reunoilla. Päiväsaikaan Venetsiassa on paljon nähtävää ja päänähtävyydet ovat eittämättä näkemisen arvoiset, mutta rauhallisuutta tavoittelevien kannattaa puikkelehtia myös vähemmän tunnettuja katuja pitkin ja samalla kokea se aito Venetsia, jota paikalliset niin rakastavat; piipahda bacarossa (paikallinen sana pienelle ravintolalle) pikku purtavalle, ota vesitaksi saarelta toiselle, nauti ruokatorien antimista ja ympäröivästä arkkitehtuurista sekä tee rauhallisia kävelyretkiä eksyen Venetsian sydämeen. Jos rakkauskärpänen oikein puraisee, hemmottele molempia gondolin kyydissä, jossa ympäröivä vilinä ja vilske muuntuvat teidän kahdenkeskiseksi hemmotteluhetkeksi.

3320438680_da2f2b2b51_b

3. Salzburg

Mozartin syntymäkaupunki ja The Sound of Music elokuvan ikuistama Salzburg on pieni helmi onnellisuutta Itävallan luoteisosissa. Lumihuippuisten vuoristojen ympäröimä ja raikkaankirkkaan joen keskellä lepäävä idyllinen kaupunki on barokkilaisen romanttisuuden huipentuma. Vanha kaupunki pursuaa arkkitehtuurisia helmiä aina barokin ja renessanssin aikaisista tyyleistä uuden kaupunginosion klassisen moderniin ja nykyaikaiseen otteeseen. Barokin mestariteokseksi kutsutussa vanhassa kaupungissa voi mukulakivikatujen, torien ja suihkulähteiden ohella nauttia romanttisista kahviloista, jäätelö- ja viinibaareista sekä perinteisestä schnitzel pihvistä. Suklaafanaatikoille Salzburgista löytyy alkuperäistä Sacherkakkua, jonka resepti on huippusalainen ja täten saatavilla ainoastaan kaupungin Sacher-hotellista. Rakastavaisten kannattaa myös ehdottomasti vierailla Mirabell palatsin upeassa puutarhassa (kuin mini-Versailles), joka ylenkatsoo täydellisesti kaupungin kuuluisaa kukkulan päällä olevaa Hohensalzburg linnaketta, ja jossa helposti bongaa juuri palatsin maistraatissa vihittyjä aviopareja. Siro Salzburg säväyttää raikkaalla kaupunkiotteellaan, häkellyttää arkkitehtuurisella miniparatiisillaan ja ennalta-arvaamattomalla romanttisuudellaan – mitä siis vielä odotat, yllätä rakkaasi itävaltalaisella minikaupunkilomalla!

13474225233_9ecf197130_b

4. Santorini

Egeanmeren eteläosissa sijaitseva Kreikalle kuuluva tuliperäinen saariryhmä Santorini on kuin suoraan sadusta. Kirkkaansinisten vesien ympäröimänä ja upean pehmeällä hiekalla varustettu saari vitivalkoisine taloineen hurmaa jo ensisilmäyksellään. Viikonloppumatka saaren lämpöön takaa sinulle brownie pisteitä puolisoltasi, ellei jopa kaksi. Santorini on nimittäin sekoitus rantalomaa ja eksoottista seikkailua: yhtenä päivänä kannattaa nauttia Punaisen rannan kirkkaissa vesissä uimisesta, auringon alla makoilusta Mustan rannan mustalla hiekalla ja rentouttavista mutakylvyistä tulivuoriperäisissä kuumissa lähteissä; toisena päivänä seikkaile Oian valkoisessa kaupungissa ja bongaa sinisillä katoilla varustettuja rakennuksia, vuokraa vene ja anna tukan hulmuta kun kruisailet saarten ympäri, ja viimeiseksi, kiipeä vuoren huipulla lepäävään Panorama Taverna ravintolaan, jonka panoraamiset, henkeäsalpaavat maisemat pysyvät kanssasi ikuisesti. Pieni varoituksenpoikanen kuitenkin, sillä nousu vuoren huipulle pitkiä portaita pitkin vaatii kunnon suomalaista sisua – kiität kuitenkin itseäsi paitsi upeilla maisemilla myös mahdollisesti herkullisella päivällisellä ylenkatsoen kuvankauniita maisemia samalla kun nautit kylmän juoman tai kaksi (auringonlaskun aikaan maisemat ovat potenssiin kymmenen). Santorinista voisi puhua loputtomiin, mutta jos jokin on varmaa, Santorinin valkeuden keitaassa silmä ja sielu lepäävät.

7627194894_5107777cf8_k

5. Kööpenhamina

Monta kertaa peräkkäin maailman onnellisimmaksi kaupungiksi äänestetty Kööpenhamina on romantikkojen helmi aivan Skandinavian eteläosissa. Tämä Tanskan oma kultakimpale on paitsi asukkaiden rakastama, myös vierailijoiden ihailema sen modernin ja idyllisen tunnelman ansiosta sekä nykyajan huippuluokkaisesta kulinaristisesta tarjonnasta. Suuntaa siis nyt jo maailmanmaineeseen kohonneeseen Noma ravintolaan ja herkuttele moderneilla sekoituksilla, jotka yhdistävät paikallisen luonnon ympäröivään maisemaan luoden mitä herkullisimpia kokonaisuuksia. Ainut miinuspuoli on se, että varaus ravintolaan täytyy melkeinpä poikkeuksetta tehdä jopa kuusi kuukautta ennen vierailua! Varaa matkasi ja herkutteluhetkesi siis jo nyt tai suuntaa muihin paikallisiin ja aivan yhtä ihaniin ravintoloihin kulinaristiselle makunystyräretkelle. Esteettiselle kävelyretkelle haluavien kannattaa suunnata ihanan vanhanaikaisilla mukulakivillä päällystettyyn Nyhaven kaupunginosaan, joka tarjoaa väriloistoa sekä viehättävän promenadiretken omaa merenrantakaupunkia muistuttavassa alueessaan. Seikkailunhaluisille löytyy Tivoli, maailman toiseksi vanhin teemapuisto, jossa hattaransyönnin ja karusellikyydin ohella voit nauttia vuoristoradoista, Vertigosta ja akvaarioista. Monet sanovat, että Kööpenhaminan viehätysvoima romanttisena kohteena on päällepäin mysteeri, mutta sinne matkaavat vannovat jättävänsä osan sydämestään tämän pienen kosmopoliksen ytimeen.

3502555640_5e9889a43e_b

6. Barcelona

Yhdessä Euroopan suosituimmissa viikonloppukohteissa, Barcelonassa, tekemistä riittää. Romantikoilla on varaa valita kuinka viettää minilomansa; hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa kuumailmapallokyyti Katalonian alueen yllä, visiitti Barcelonan palatsin taianomaisiin vesilähteisiin, merenrantakävely rantaa tai Port Vell satamaa pitkin, jossa näet paitsi upean merimaiseman, myös kuuluisia nähtävyyksiä ja arkkitehtuuria kaupungin puolelle katsoessa (vinkki: kävele rantaa pitkin illalla auringonlaskun aikaan paljain jaloin mukana pullo kuplivaa), herkuttele paikallisilla jäätelöillä (makuina muun muassa gin & tonic, Baileys ja olut) sekä nauti tapas baareista – mahtava tapa kokeilla erilaisia paikallisia herkkuja. Vierailu Barcelonaan onkin sekoitus rantalomaa ja kulttuurisia kaupunkinähtävyyksiä: kaupunkia puoliksi ympäröivät kilometrien pituiset rannat ovat luonnon suuri lahja Barcelonalle ja Antoni Gaudin suunnittelema Guellin puisto orgaanisen arkkitehtuurin, art nouveaun ja omaperäisen surrealismin mestariteos, jossa hänen omalaatuinen tyyli loistaa herättäen kaupungin eloon.

9131445853_0c95a0f7b4_k

7. Praha

Tämä Tšekin komea kultainen pääkaupunki on sekoitus urbaania kubismia ja arkkitehtonista barokkilaisuutta, jossa punatiilikattoiset rakennukset kohtaavat Vltavajoen kevyen virran. Euroopan eurooppalaisimmaksi kaupungiksi kutsutussa Prahassa voit maistaa paikallisia herkkuja, kuten Gambrinuksen tummaa olutta, vierailla kaupungin taivaanrannassa mököttävässä linnassa, piipahtaa nukketeatterissa (kyllä, nukketeatterissa, joka on suosittu aikuisten keskuudessa), sekä totta kai käppäillä Charles sillalla juuri oikeaan aikaan; kesällä kannattaa odottaa kunnes aurinko laskee ja todistaa kuinka kultaiset säteet kimaltavat kaupungin linnan taustalla; talvella pitää toivoa lumisadetta, jolloin saat todistaa taianomaisen satulinnan ja puuterisen lumipeitteisen Prahan. Jos etsit romanttista ruokailupaikkaa, ota suunnaksesi joen varrella olevat jokiravintolat, joissa voit nauttia paikallista Bohemia Sekt kuplivaa. Jos haluat kokea vaihtuvat maisemat samalla kun uppoudut ruokaasi ja toiseen osapuoleesi, varaa paikkasi jokiristeilyltä, jossa rauhallisesti liplattava vesi kuljettaa teidät ympäri Prahan parhaimpia paloja.

9743623632_4a50746820_k

8. Budapest

Budapest on Prahan lailla suosittu romanttisten viikonloppulomien kohde, mutta astetta rauhallisempi sellainen verrattuna sen luoteiseen ystävään – valitse siis oma suosikkisi romantiikan keitaaksi. Se on varmaa, että Budapestissa kulttuuritarjonta seuraa sinua kulkisitpa minne tahansa; kaupungin monipuolinen kertaustyylinen arkkitehtuuri näkyy niin Parlamenttitalossa kuin Pyhän Tapanin kirkossa ja kansalliskirjastossa, ja jopa kaupungin retron oranssit raitiovaunut huokuvat menneen ajan charmia. Itä-Euroopan Pariisiksi kutsuttu kaupunki jakautuu Tonava joen avulla läntiseen Budaan ja itäiseen Pestiin (juu, Budapestiin), joiden hienostunut ilmapiiri ja elegantin vahanaikainen ote elämästä sopii juuri mainiosti romanttiseen viikonloppuun. Paras tapa aloittaa rentouttava loma on piipahtaa paikallisissa kylpylöissä, joista kuuluisimmat ovat Gellértin ja Széchenyin kylpylät (jälkimmäisen ulkoilma-altaaseen kannattaa piipahtaa auringonlaskun aikaa jos haluaa kokea unohtumattomat maisemat kaupungin hehkuvasta taivaasta). Jokiristeilyt, silloilla käsi kädessä käveleminen, Unkarilaisen viinimaistelun testaaminen, Buda linnan jännittävässä labyrintissä seikkaileminen sekä paikallisilla ruokatoreilla vierailu ja herkkujen maistelu ovat vain hyppysellinen Budapestin huikeasta tarjonnasta. Illan koittaessa seuraa nenääsi herkulliseen ravintolaan, jossa kynttilän valossa ja romanttisen musiikin soidessa voitte nauttia kahdenkeskisestä laatuajasta hyvän viinin ja ruoan parissa. Olitpa eklektisen arkkitehtuurin metsästäjä, ulkoilmakylpylöiden fanittaja tai vanhanajan charmin ihailija, Budapest ei ole ainoastaan varma valinta sinulle, se on myös erittäin romanttinen sellainen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Italian Riviera

Rikkaiden, kuuluisuuksien ja supertrendikkäiden leikkikentäksi nimetty Italian Riviera tarjoaa ylellisen ja superrikkaan ulkokuorensa alla idyllisen rauhallisen ja vanhanaikaisella charmilla kyllästetyn Rivieran, jossa romantiikka saa alleen siivet. Kipua korkeuksiin Cinque Terren rosoisen rikkaalla alueella ja syleile henkeäsalpaavia maisemia Ligurianmeren yli, kokeile alkuperäistä pestoa sen synnyin alueella Liguriassa ja ui kirkkaansinisissä vesissä nauttien auringon paahteesta rannikon hiekkaisilla rannoilla. Itäiseen ja läntiseen osaan jaettu Riviera tarjoaa sen itäisille ystäville upeita maisemia ja glamouria, kun taas läntiset osat koostuvat auringon rakastamista rannoista ja vesiaktiviteeteista. Valitse siis suosikkisi tai sekoitus molempia kokoamalla juuri sinulle räätälöity romanttinen viikonloppu kuhertelun parissa. Rivieran helmi on eittämättä kuuluisa Portofino, jonne myös Elizabeth Taylor, Ava Gardner ja Frank Sinatra suuntasivat unohtumattomien kokemusten perässä ja rentouttavien cocktailien siivittäminä – kannattaa siis pysähtyä paikan päällä. Maisemarikkaan Italian Rivieran maisemista saa parhaiten kaiken irti vuokraamalla auton ja ajelemalla rannikkoa pitkin, joka ylenkatsoo merta ja merikaupunkeja miltei koko matkan varrella. Älä unohda maistaa paikallisia viinejä, oliiveja, pastaa ja mereneläviä kun kerta Italiassa ollaan!

5791793536_1093918c2e_b

10. Pariisi

Viimeisimpänä, muttei millään vähäisimpänä, upea Pariisi – romantiikan perikuva. Klassisen kaunis Pariisi on kuin Chanelin pikkumusta iltapuku – se tulee aina olemaan muodissa. Montmartren, Eiffel-tornin, Louvren, Notre Damen, Sacré-Couerin, Champs Élyséesin, Riemukaaren ja lukemattomien henkeäsalpaavien rakennusten, puistojen ja patsaiden ohella rakkauden metropoli tarjoaa myös muita eksoottisempia, mutta silti peripariisilaisia kokemuksia; kokeile tangoa auringonlaskun aikaan Seinen varrella miniamfiteattereiden puitteissa, ajele Pariisissa alkuperäisessä Citroen CV2 kuplassa kattoluukku auki, kävele Louvren ohi illalla ja näe valaistu lasikolmio kaikessa loistokkuudessaan, pysähdy pikkukujien kahviloihin nauttien paikallisista herkuista ja leivoksista, kiertele ainutlaatuisissa pikkuputiikeissa tehden uniikkeja löytöjä, vuokraa polkupyörä ja fillaroi Seinen vartta pitkin puikkelehtien mukulakivisillä sivukujilla, piipahda kellaribaariin kuuntelemaan jazzia viinilasillisen kera ja hengitä sisään valojen kaupungiksi kutsutun Pariisin rakkaudensäteitä. Eksy. Koe. Rakastu uudelleen. Mon amour – je t’aime.

14371659786_05832ebd13_k

Löytyykö sinulta vinkkejä romanttiseen viikonloppuun Euroopan upeissa puitteissa? Jaa ihmeessä romantiikkatärppisi kommenttiboksissa ja jaa rakkauden sanomaa.

Kuvalähteet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

1
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*