Matkamuistot vailla vertaa

”Muistatko sen kerran kun…” on yleensä tapa, jolla parhaimmat matkamuistot alkavat. Tätä seuraa hirmuinen naururyöppy ja hauskojen tarinoiden vaihtaminen. Olipa kyseessä se ikimuistoinen benjihyppy Skippers kanjonissa, hulvaton bilereissu Ibizalla tai tyynen romanttinen hetki Balin kristallin kirkkailla hiekkarannoilla, matkamuistot ovat niitä matkustamisen kohokohtia, joiden vuoksi uusimme passimme vuosi vuoden jälkeen ja otamme rinkan selkään päämääränämme maailman syvimmät kolkat. Kysyimmekin suosituilta matkabloggaajilta ja alan ammattilaisilta heidän parhaimpia ja huonoimpia matkamuistoja. Missä kuumailmapalloiltiin, missä kuljettiin piraattitaksilla, missä juostiin apinoita karkuuna ja missä koettiin ennennäkemätöntä vieraanvaraisuutta? Lue ja ota selvää…

11316830926_15345e92c8_k

Kuva: Sang Yun Lee

Jukka Salminen, maailman ympäri pyöräilevä sisukas suomalainen on kokenut ylä- ja alamäkiä ympäri maailmaa, syönyt kilotolkulla trooppisia hedelmiä Indonesiassa ja taistellut univaikeuksia vastaan Pohjois-Afrikassa. Mikä on maailman ympäri matkaavan lyhytsanaisen Jukan merkittävin matkamuisto?

”Vahvat ja kestävät jalat.” (Mainittakoon, että Jukka on tähän mennessä pyöräillyt yli 62 000 km).

Johanna Alvestad, suosittua Kalastajan Vaimo -blogia kirjoittava kaunokainen Norjasta, jaa yksi parhaimmista matkamuistoistasi.

Se on varmasti Kuuban Playa Largan lähes loputtoman pitkä ja lähes autio ranta, vähän sumuisena ja sateisena päivänä.”

3093235732_5822e65b68_o

Kuva: Flippinyank

Entäpä yksi huonoimmista?

”Erehtyminen piraattitaksin kyytiin. Perille pääsin, mutta maksoin kolminkertaisen hinnan. Siitä lähtien olen ollut varovainen.”

Entä Laura Pollari, New Yorkissa ja Pariisissa asustanut maailmanmatkaaja, copy writer ja luova kirjoittaja, mikä on sinun suosikkimatkamuistosi?

Parhain matkamuistoni on telttaretkeltä Etelä-Islannista. Oli elokuun alku ja ilma jo viileää. Jouduimme ylittämään joen kahdesti autolla päästäksemme Landmannalaugar-laaksossa sijaitsevalle leirintä-alueelle. Paikkaa ympäröivät punavihreät kukkulat, islanninhevoset ja leirintä-alueen laitamilta löytyi kuuma lähde. Lämmittelimme lähteessä yöhön asti, tähtiä ja laaksoa drinkit kourassa ihaillen. Voin kertoa, että telttaan oli mukava kapsahtaa taivaallisen, muutaman tunnin kestäneen kylpyhetken päätteeksi.”

15145354757_202f5539c5_k

Kuva: Richard P J Lambert

Yksi epämieluisimmista?

”Olen kai vähän onnekas, sillä minulla ei ole laisinkaan huonoja matkamuistoja! Caymansaarilla olin kyllä vähän ulapalla.”

Erja Säkkinen, Andalusiassa ja Helsingissä asusteleva hyvän ruoan ekspertti ja ruokabloggaaja, mikä on parhain matkamuistosi?

”Muutama viikko ympäri Turkkia yksin kiertäen. Reissuun mahtui niin basaarihurmosta, lampaanaivoja, kuumapalloilua, riippuliitoa kuin hienoja ihmisiäkin. Myös kameliretki Siinain aavikolla muutaman beduiniinin kanssa ollessamme evakossa Pohjois-Israelissa käytävää sotaa on jäänyt mieleen. Se käsittämätön kauneus ja hiljaisuus, joka siellä tähtien alla vallitsi, on jotain, jota en toivottavasti ikinä unohda.”

2216719586_9a8b5011d5_o

Kuva: Dennis Jarvis

Yksi huonoimmista?

”No huono ja huono… kyllä minä sinnikkäästi uskon, että kaikkialta löytää sitä, mitä etsimään lähtikin. Mutta Intia ei ollut ihan se mieluisin. Ja toki, olin samaan aikaan myös helvetillisessä vatsataudissa.”

Kira Åkerström-Kekkonen. Master Chef 2013 voittaja. Ruokastylisti. Reseptiikan tekijä. Ruokavalokuvaaja. Parhain matkamuistosi?

”Muutto San Franciscoon, joka on ollut elämäni suurin matka, ja jolla olen vieläkin.”

4074366518_677a55f9ed_b

Kuva: Nao.k

Entäpä huonoin matkamuistosi?

”Kahden euron bungalowissa asuminen Thaimaan saarella. Meillä oli kotieläin  rotta. Se tuli aina öisin nakertamaan patjaamme (joka oli lattialla). Pelkäsin sitä niin suunnattomasti. Yksi yö heitin sen päälle vihreää (jää)teetä, mistä se onneksi pelästyi eikä tullut enää seuraavana yönä.”

L. A. Madde –blogia ylläpitävä Los Angelesin asukki ja valokuvaaja, Marika Valdez, mikä on ikimuistoisin matkamuistosi?

”Tyttökaverin kanssa tehty viikonloppumatka Lontooseen, jossa aivan sattumalta tapasin mieheni, joka oli ensimmäistä kertaa Euroopassa kavereiden kanssa myöskin vain muutaman päivän ajan. Ilman tuota matkaa en asuisi nyt täällä Los Angelesissa.”

8487128120_7a39301df5_k

Kuva: Miguel Mendez

Ikävin matkamuistosi?

”Hassu tapahtuma, joka on jäänyt mieleeni. Olimme mieheni kanssa Gilbraltarilla ja ostin kukkulalla pienestä kioskista sipsipussin kovaan nälkään. Yhtäkkiä apinoita oli joka paikassa ja isoin niistä lähti juoksemaan meitä kohti. Työnsin sipsit mieheni käteen ja lähdin juoksemaan toiseen suuntaan ja mies, joka ei ollut huomannut apinoita ihmetteli mitä oikein touhuan, kunnes apina uros hyppäri hänen kimppuunsa. Nään vieläkin hidastettuna silmien edessä miten mies ja iso apina kolahtavat yhteen sipsipussin takia.”

Suosittua Mungolife-blogia kirjoittava Anna Vanhanen, kerro yksi parhaimmista matkamuistoistasi.

”Olin maailmanympärimatkalla ja halusin käydä henkilökohtaisista syistä Perthistä. Etsiskelin majoitusta ja muistin erään lukijani, joka kommentoi usein asuvan siellä. Otin tyttöön yhteyttä kysyäkseni hyvää aluetta hotellille. Hän kutsui minut heille asumaan. Vaihdoin lentoani seuraavaan kohteeseen neljä kertaa ja viihdyin Perthissä alkuperäisen kolmen päivän sijaan lähes kaksi viikkoa. Nykyään tämä tyttö on läheinen ystäväni, ja Perth ehdottomasti yksi rakkaimpia kaupunkejani. Ensimmäisenä päivänä Perthissä olin piknik-lounaalla kaupungin keskellä, puistossa ja edessäni hyppeli leikkisä delfiini. Keskellä suurkaupunkia. Siitä eteenpäin kaikki Perthissä on aina ollut jotenkin taianomaisen ihanaa.”

5979287124_614bc58dd2_b

Kuva: Thomas Depenbusch

Entäpä yksi huonoimmista?

”Vietnamin Hanoi. Hirveästi skoottereita, huonosti puhuttua englantia ja siihen perään vielä ihana noro-virus. Yhdistelmä, jota en voi suositella kellekään.”

Media- ja matkailualan yrittäjä ja Islannissa asustava Satu Rämö omistaa Reykjavikissa sijaitsevan suomalaista designia myyvän Suomi PRKL! Design -liikkeen ja kirjoittaa jokapäiväisestä elämästään Salamatkustaja nimisessä blogissaan sekä siinä ohessa ihastelee Eyjafjördurin vuonoa. Mutta mikä on maailman ympäri matkanneen Satun parhain matkamuisto?

”Pyrin löytämään jokaisesta paikasta jotain, joka jää elämään mieleeni pitkäksi aikaa ja jonka avulla opin ymmärtämään maailmaa paremmin. Matkustin kerran Delhissä työskennelleen siskoni luokse pariksi viikoksi. Kiertelimme tyypillisten nähtävyyksien lisäksi myös Delhin reuna-alueita, ajelimme riksalla ihmisten asuinalueilla. Yhdessä slummissa näin rutiköyhän perheen (perheitä oli useita, mutta tämä yksi jäi parhaiten mieleen), jonka lapsilla oli muovipusseista tehdyt vaatteet. Yksi tytöistä istui kivellä ja resuisiin vaatteisiin pukeutunut äiti kampasi tämän tukkaa pitkillä ja keskittyneillä vedoilla. Tuohon hetkeen tiivistyi niin kamalan paljon ihmisyydestä ja epäoikeudenmukaisuudestakin, että meinasin pakahtua. Toivoisin, että maailmalla matkustavat ihmiset kävisivät oikeasti katsomassa myös ihan oikeaa arkielämää museoiden ja oopperatalojen ohella.

14177769224_c663092817_k

Kuva: C.K. Tse

Jos taas mietin tuota hedonistista puolta, niin parhaana matkamuistona minulle on jäänyt mieleen parinkymmenen kilometrin murtsikkahiihtolenkki Lapin lumisessa erämaassa ja sen jälkeen pullo kylmää olutta saunan jälkeen. Myös kolmipäiväinen erämaavaellus Islannissa (nimeltään Laugavegur, reilu 50 km) oli maisemiltaan niin hieno, että ne maisemakuvat ovat vieläkin tarkkaan piirtyneinä mielessäni.”

12170962393_c38cd8cb13_z

Kuva: Edveerdt

Yksi huonoimmista matkamuistoistasi?

”Saavuin Venetsiaan elokuun alussa (kuten miljardi muutakin turistia), oli hirveän kuuma ja olin kaameassa flunssassa. Ravintoloitsija laskutti väärin ja hukkasin yhteen kahvilaan aurinkolasini. Sillä reissulla meni kaikki pieleen. Minun pitäisi varmaankin mennä Venetsiaan uudestaan ja hakea sieltä parempia kokemuksia. Olen nimittäin niin monelta kuullut, että se on aivan mielettömän hieno paikka.”

Viimeisenä, lukemattomia vuoria, vuonoja ja kallionseinämiä valloittanut jää- ja kalliokiipeilijä, Tapsa Alhonsuo, kerro yksi parhaimmista matkamuistoistasi.

”Italialainen vieraanvaraisuus oli jotain, mihin en ollut suomalaisena varautunut. Tai oikeastaan en voinut edes kuvitella, mihin mittoihin se voisi yltää. Ei siinä mitään, että pari kuukautta Italiassa vietettyämme emme olleet yrityksistä huolimatta onnistuneet maksamaan yhtään aperitivoa itse. Eikä edes siinä, että pummattuamme kerran kyydin kalliolta kotiin, päädyimme matkalla kuskin 12-henkisen perheen luokse syömään ja juomaan koko illaksi. Mutta kun kuski kuuli, että olemme vailla asuntoa, ja hän vaati meitä muuttamaan kuukaudeksi hänen asuntoonsa (hän voi muuttaa muualle siksi aikaa!), jouduin toteamaan että tämä tuskin olisi Suomessa tapahtunut. Yrityksistä huolimatta emme onnistuneet maksamaan edes kaasusta, vuokrasta puhumattakaan.”

4527975367_20b3996561_o

Kuva: Monica Kelly

Entä yksi huonoimmista?

”En ollut 17-vuotiaana niin tarkka hygienian suhteen, joten ensimmäisen Lyngenin reissuni saapumisiltana pyyhin lautaseni puhtaaksi sammaleella. Sammaleessa oli lampaanpaskaa, ja oksensin sappinesteitä seuraavat 48h kuumassa teltassa. Sitten ajoin kotiin.”

3859981066_b7414f923e_b

Kuva: Mathias Erhart

Mikä matkamuisto toi naurut poskelle ja mikä hymyn huulille? Entä mikä on sinun ikimuistoisin matkamuisto? Jaa hervattomimmat, oudoimmat ja mahtavimmat matkamuistosi kommenttiboksissa ja aloita keskustelu! Jos haluat matkakassaasi lisää matkamuistoja, kurkkaa Expedian parhaimmat äkkilähdöt, sillä tulevat matkamuistot ovat vain klikkauksen päässä!

3
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*