Matkalla Suomessa: Päivä Jyväskylässä

Matkalle lähtiäkseen ei välttämättä tarvitse ylittää Suomen rajoja. Harva on ehtinyt käydä maamme joka kolkassa, ja kuten Kaukokaipuu– ja Destination Unknown -blogien kirjoittajat ovat omilla esimerkeillään näyttäneet, kotimaasta löytyy loputtomasti tutustumisen arvoisia paikkoja ja uusia kokemuksia.

Hyvä tapa aloittaa kotimaan matkailu on matkustaa keskelle Suomea, Jyväskylään. Pieni ja kompakti yliopistokaupunki tarjoaa niin sielun ja ruumiin ravintoa, legendaarista grilliruokaa kuin hämyisää boheemitunnelmaakin. Suunnittelemamme rennon päiväohjelman avulla kaupungissa nopeasti pyörähtäväkin löytää Jyväskylän parhaat paikat.

Kuvalähde

 

09.30. Polskuttele Alvar Aallon maisemissa

Paras tapa aloittaa päivä Jyväskylässä on pulahtaa virkistävälle aamu-uinnille. Pitkän remontin jälkeen uudelleenavattu vesiliikuntakeskus AaltoAlvari tarjoaa hauskan tavan tutustua Jyväskylässä vahvasti näkyvän, kuuluisan Alvar Aallon arkkitehtoniseen tuotantoon ja arkisin sisään pääsee alennettuun hintaan ennen aamukymmentä. Paikka on todellinen vesipedon taivas: normaalien kunto-, kilpa- ja lastenaltaiden lisäksi AaltoAlvarissa on myös kylpyläpuoli, vesiliukumäkiä – ja aaltoallas!

 

12.00 Lounasta Soppabaarissa

Uinnin ja saunan jälkeen matkailija kaipaa aikaista lounasta. Silloin on aika suunnata Jyväskylän sympaattisimpaan ravintolaan, rokkibaarin kyljessä piileskelevään Soppabaariin. Pieni ja mutkaton ravintola tarjoilee päivittäin vaihtuvia keittoja, pasta-annoksia ja salaatteja. Vaihtuvan ja rajatun ruokalistan takana on periaate, jonka mukaan päivän raaka-aineet valikoituvat sen perusteella, mikä tukussa sattuu näyttämään parhaimmalta. Soppabaari ottaa myös maidottoman, gluteenittoman ja vegaanisen ruokavalion sekä erilaiset ruokarajoitteet hyvin huomioon.

lounasta

 

Kuvalähde

14.00 Kiipeä Harjulle

Jyväskylän Harju ja erityisesti sen laelle rakennettu Vesilinnan näkötorni ovat paikkakunnan tunnuskuvia, joka näkyvät lähes jokaiseen kaupungin kolkkaan. Tänne kannattaa kavuta keskustasta päin, jyhkeitä ja juhlallisia ”Neron portaita” pitkin – ylhäältä avautuu kaunis näkymä kaupungin keskustan yli Jyväsjärvelle. Vesilinnasta soitetaan myös kesäiltaisin jyväskyläläisten rakastama Harjun iltasoitto, Aulis Raitalan ”Laulu synnyinseuduille”.

 

16.00. Sumppihetki yliopistolla

Jyväskylä on henkeen ja vereen opiskelijakaupunki, ja vanha yliopistokampus keskustan pohjoispäädyssä on vierailun arvoinen. Toisin kuin monessa muussa suomalaisessa yliopistossa, Jyväskylässä yliopisto pyörii yhä tiiviisti Aallon suunnitteleman kampusalueen ympärillä. Pienen kierroksen jälkeen voi istahtaa yhteen monista opiskelijakahviloista, juoda halpaa kahvia ja ihmetellä opiskelijavilinää.

summppihetki
Kuvalähde

 

19.30. Istuskele kynttilänhämyssä

Opiskelijakaupungissa suunnataan illalla kuppilaan istuskelemaan. Ravintola Vakiopaine on toiminut Jyväskylän yläkaupungilla jo yli 20 vuotta ja on tunnettu poikkeuksellisesta tunnelmastaan ja kulttuuritarjonnastaan. Vakioasiakaskunta on iloinen sekoitus taiteilijoita, akateemikoita ja ikuisia opiskelijoita mutta ”Vakkari” on aina ollut tunnettu siitä, että sinne ovat tervetulleita kaikenlaiset kansalaiset. Iltaisin puupöydissä palavat kyntteliköt ja iloiset ihmiset juovat kaljaa, pelaavat lautapelejä tai vain lukevat päivän lehteä. Vakiopaineessa järjestetään myös säännöllisesti keikkoja, tarinankertomisiltoja ja muita häppeningejä. Baarin kellarissa toimii aktiivinen teatteri.

 

23.00 Maista kuuluisaa fetahampurilaista

Yö päättyy tietenkin nakkikioskille – mutta ei mille tahansa nakkikioskille. Grilli 21 on 70-luvulta saakka toiminut paikallinen yritys, joka tarjoaa sloganinsa mukaan ”elämää valomerkin jälkeenkin”. Grillin löytämisen ei pitäisi olla vaikeaa, sillä toimipisteitä on kaupungissa jo kolme. Perinteisen grilliruoan sijaan kannattaa kokeilla rakastettua fetahampurilaista, jota pidetään ylpeästi täysin jyväskyläläisenä keksintönä.

 

Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi Keski-Suomen helmeen? Jaa tietosi blogin kommenttilaatikossa tai aloita keskusteltu twitterissä.

 

 

 

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*