Maarit Tolppasen parhaat matkavinkit Islantiin

Sodankylästä kotoisin oleva Maarit Tolppanen on 22-vuotias kohta valmistuva tradenomi, joka on vieraillut ihailtavan monessa maassa. Mallorca, Islanti, Norja, Hong Kong, Thaimaa, Kreeta, Ranska, Japani…sekoitus erilaisia kulttuureja ja senkin edestä matkakertomuksia. Niitä levottomat jalat omaava lappilainen jakaa Pää pilvissä -blogissaan, joka sai alkunsa voittomatkasta Aruballe, mutta jotta emme vie sanoja Maaritin suusta, annetaan reissaajan kertoa itse omista seikkailuistaan, etenkin Islannista ja sen henkeäsalpaavasta luonnosta.

15594285500_d4ee023998_k

Kuva: Andrés Nieto Porras

Kuinka blogisi syntyi ja mistä se kertoo?

Perustin blogini marraskuussa 2013, kun voitin matkan Aruballe ja halusin kertoa reissun päältä kotiväellekin juttuja. Instagram Travel Thursdayn sekä Rantapallon blogien innostamana ryhdyin tuumasta toimeen ja sainkin heti hyvän bloggaajayhteisön aloittelijan tueksi. Sama huippu porukka on edelleen tärkeänä osana bloggaamista. Vasta puolen vuoden varovaisen bloggailun jälkeen sain tietää, että lähden Islantiin vaihtoon ja siitä sai blogikin uutta puhtia.

MaaritJohanna11

Kuva: Maarit Tolppanen

Missä, milloin ja kuinka ihastuit Islantiin?

Saari kummitteli mulle jo maantiedon kirjoissa ja matkalehdissä. Satu Rämön Salamatkustaja-blogi oli parasta matkakuumetta ja -inspiraatiota. Islanti ei ollut minulle selkein valinta vaihtokohteeksi, mutta jälkeenpäin olen tajunnut sen olleen paras vaihtoehto. Pidän Akureyrin kaupunkia jo toisena kotinani. Ihastuin paikkaan, koska siellä luonnon suuruuden tajuaa olevan koko ajan läsnä. Koulumatkallakin tietää, että kaukaisimmat näkökentässä olevat vuoren huiput on kymmenien kilometrien päässä. Kotona Suomessa näen periaatteessa aina metsän rajaan tai naapurin seinään asti. Se ei ole paljon. Naapurissa sijaitseva uimala ja iltaisin vuorten takaa hohkaava tulivuoren purkaus olivat myös jotain niin erilaista kuin kotona, ettei niihin tuntemuksiin voinut olla ihastumatta.

Rakkain paikka Islannissa? 

Kotini Akureyri. Olisin ehdottomasti halunnut vaihtoon Reykjavíkiin, koska ajattelin Akureyrin olevan liian kaukana. No ei se ollut, se on juuri sopivassa paikassa, enkä olisi halunnut olla missään muualla sinne päästyäni. Akureyri ei ole yhtään samanlainen kuin Reykjavik. Kun pääkaupungissa sataa ja tuulee, pohjoisessa saattoi hyvinkin paistaa aurinko ja olla tyyntä. Kaupungissa oli ihania kahviloita ja ravintoloita, joita kavereiden kanssa kävimme melkein joka toinen päivä testaamassa. Kävelyteitä oli paljon ja aina löytyi uutta nähtävää. Kotiovelta saattoi lähteä myös patikkaretkelle lähelle tai kauas. Koulumatkan varrella oli pieni kanjoni, jonka pohjalla virtasi vuolas joki. Pienessä kaupungissa oli myös kulttuurikeskus ja yliopisto. Niin pieneen paikkaan oli saatu ison kaupungin henki, mutta kiire ei ollut kenelläkään.

Akureyri_autumn

Kuva: Maarit Tolppanen

Löytyykö Islannista paikkaa, jossa et ole vielä vieraillut, mutta jonne on pakko päästä?

Montakin! Länsivuonot jäivät minulta kokematta tenttiviikon takia, mutta näin kavereilta uskomattomia kuvia. Hofsósin uima-altaalla haluaisin käydä ja ajaa koko eteläisen rannikon uudelleen. Landmannalaugarille voisin mennä vaikka kahdeksi viikoksi patikoimaan, sillä sieltä olen kuullut pelkästään ylistäviä juttuja!

Mitä ruokaa suosittelisit Islannissa maistamaan?

Itselleni jäi islantilaisesta ruuasta mieleen pylsat eli hot dogit, sekä jäätelö. Islantilaisia hodareita myydään nimellä SS-pylsa ja niitä saa jokaiselta huoltoasemalta ja kaupunkien useilta kioskeilta parilla eurolla. Pylsa kaikilla mausteilla maksaa pari euroa ja päälle saa paahdetun ja tuoreen sipulin lisäksi majoneesia, ketsuppia ja sinappia. Islannissa tulee monelle varmaan yllärinä, etteivät ruokakaupat ole kovin myöhään auki, mutta jäätelöbaarit saattavat palvella arkenakin puoleen yöhön. Pehmistä ja pallojätskiä saa parhaimmillaan litran kerrallaan ja joukkoon saa valita mausteita ainakin viisi kertaa isommasta valikoimasta kuin Spice Icellä. Monet kävi jäätelöllä joka ilta, samat naamat huomasi aina jonossa. Jäätelöbaareja löytyy isoimmista kaupungeista.

13610343824_c15360d204_b

 Kuva: Tomi Knuutila

Aktiviteetti, jota suosittelisit Islannissa matkaaville?

Islannissa voi tehdä niin paljon kaikkea. Itse kävin ratsastamassa issikalla, laskemassa koskea ja vaeltamassa, mutta helpoimmaksi sanoisin roadtrippailun. Aika hankala kuvitella pääsevänsä mihinkään ilman autoa tai autokyytiä.

Top vinkki, joka Islantiin matkaavien täytyisi tietää? 

Älä vaihda rahaa lentokentällä ennen lähtöä reissuun! Menetin rahan vaihdossa 150€. Islannissa pärjää luottokortilla ihan missä tahansa ja nostoautomaatteja on hyvin tarjolla. Liftaaminen ja kimppakyytipalvelut ovat todella yleisiä, sekä yleensä turvallisia vaihtoehtoja kun kulkee pitkiä matkoja.

Paras näköalapaikka Islannissa?

Kiipeä mille tahansa vuorelle ja olet siellä. Plussaa jos näet merelle.

4436772813_7a56feedb1_b

Kuva: Bryan Pocius

Mitkä ovat mielestäsi Islannin nähtävyyksien top 3?

Hallgrimskirkja Reykjavikissa on rakennuksista ehdoton suosikkini ja yksi Islannin must-see. Loput nähtävyydet ovat luonnonmuodostumia. Itse vakuutuin Svartifoss-vesiputouksesta, joka on muodostunut kuusikulmaisista basalttipylväistä. Vesiputous keskellä erämaata kahdestaan ilman ristinsielua lähimailla oli upea kokemus. Kolmanneksi nimeän koko Eyjafjörður-vuonon. Pohjois-Islannin ja kenties koko maan kaunein vuono, joka muuttaa ulkoasuaan ja näköään jatkuvasti sään mukaan. Meri voi olla myrskyisä, toisella hetkellä vaaleanpunainen tai aivan tyyni. Vuorten välistä on huikeaa katsella revontulia ja viime syksynä myös Holuhraunin laavapurkauksesta hehkuvia valoja.

reykjavik_roofs

Kuva: Maarit Tolppanen

Sitten muihin matkakohteisiin…missä olet viettänyt parhaimman rantalomasi?

Olen käynyt upeissa rantalomakohteissa, kuten Aruballa, sekä usealla Välimeren saarella kuten Mallorcalla, Santorinilla ja Kreetalla, mutta kohteena paras oli Thaimaa. Pattaya jakaa varmasti mielipiteitä. Hotellillamme oli oma kaistale Jomtienin rannalla, eikä koskaan ole ollut samalla niin kiireetöntä ja rauhallista lomailua. Shoppailu, ruokapaikat, hierontakeskukset ja viihde olivat vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä.

Eksoottisin paikka, jossa olet vieraillut?

Japanissa oli eksoottisinta kulttuurin vuoksi. Osakassa me neljä pitkää ja blondia skandinaavinaista saimme osaksemme tolkutonta hihitystä ja sormella osoittelua. Emme nähneet koko matkalla muita länkkärituristeja missään. Sanomattakin oli selvää, ettei englantia myöskään puhuttu edes turistikohteissa. Metrossa miehet ja naiset ikää katsomatta aloittivat kauhean show’n aina kun pääsimme istumaan. Aluksi se oli hauskaa, mutta lopuksi alkoi jo tympimään. Japanilaiset turistit ovat kotikylässäni todella yleisiä, eikä niitä osoitella. Oli siis erikoista huomata päinvastaista yhdessä maailman suurimmassa kaupungissa. Mutta voi miten Japanissa oli kaunista!

12611287235_7afc905db8_k

Kuva: uphey

Yksi parhaimmista matkamuistoistasi?

Ensimmäinen yhteinen loma lämpöön poikaystävän kanssa Mallorcalle. Hotellihuoneesta oli upeat näkymät, mutta sängyn päädyssä sokerimuurahaisia ja naapureina maailman äänekkäimpiä brittiteinejä. Kierreltiin ympäri saarta joka päivä ja juotiin iltaisin sangriakannu puoliksi aina Magalufin biitsiloungeissa. Nähtiin taiteilijakyliä ja järkyttävän kauniita maisemia, syötiin parasta ruokaa pitkään aikaan ja oltiin onnellisia. Tämä on siis vain YKSI niistä parhaista. Upeita hetkiä koin myös ensimmäistä kertaa Pariisissa 14-vuotiaana, muutama kuukausi sitten Länsi-Australiassa kengurun kanssa kohdatessa ja pyöräretkellä Irlannissa.

9262887865_11ff580c14_k

Kuva: Cristian Bortes

Entä huonoimmista?

Huonoimpia pitää kyllä miettiä aika kauan, mutta oudoimmaksi voisin laskea ehkä kahdeksan tunnin välipysäkin Hong Kongissa. Ne hajut, äänet ja tihkusade eivät tehneet minuun vaikutusta ja koin varmaan pienen kulttuurishokin. Monissa suurkaupungeissa olen käynyt, mutta HK oli oudoin, eikä sinne tee mieli tilata ihan heti lippuja uudelleen ensivaikutelman perusteella.

Maa, johonka rakastuit ensisilmäyksellä?

Norja. Tiedän, että joskus voin asua niissä maailman kauneimmissa maisemissa.

361563162_37a4b4e51d_b

Kuva: P J Hansen

Minkä maalaisesta ruoasta tykkäät eniten?

Tämä on hankala kysymys, koska vielä pari vuotta sitten olin todella nirso. Nyt olen vain normaalisti nirso. Sushiakin vihasin vielä Japanin reissulla ja Islannissakaan en uskaltanut syödä lampaanpäätä. Skandinaavinen ruoka, ja toki amerikkalaiset herkut uppoavat minuun aika hyvin.

Jos saisit matkustaa kuukauden ilmaiseksi missä päin maailmaa tahansa, minne menisit ja kenen kanssa?

Kuukaudeksi lähtisin varmasti Kanadaan poikaystävän kanssa. Ajaisimme huikean roadtripin läpi koko maan seikkaillen kansallispuistoissa reppuselässä päivät pitkät ja nukkuisimme luksushotelleissa ja välillä vaikka teltassa. Kanadan reissusta erityisesti Banffiin olen haaveillut pitkään.

6555727241_1a8ae5a121_b

Kuva: Pascal

Mikä Maaritin vinkeistä oli mieleisesi? Jos haluat itse kokea pohjoisen maan charmin, kurkkaa Expedian parhaimmat tarjoukset Islantiin.

3
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*