Maailman mystisimmät nähtävävyydet

Maapallomme on täynnä kauniita, jännittäviä ja vaikuttavia paikkoja. Oman lukunsa muodostavat kuitenkin paikat, joiden olemassaoloon liittyy salaperäisyyttä ja vastaamattomia kysymyksiä. Tässä seitsemän mystista maailman kolkkaa, joiden alkuperää tutkijatkaan eivät ole täysin onnistuneet selvittämään.

 

1.Stonehenge, Englanti

Englannin Wiltshiressä, keskellä peltoa mahtipontisena seisova Stonehenge saattaa hyvin olla maailman kuuluisin kivimuodostelma. Tutkijat arvioivat, että ympyrämuodostelmaan asetellut isot kivipaasit on todennäköisesti alunperin pystytetty pellolle noin 2500 vuotta eKr. Pystytyksen jälkeen paaseja on kuitenkin muokattu ja korjailtu noin 1400 sadan vuoden pituisena aikajaksona. Stonehengeä käy vuosittain katsomassa noin 720 000 turistia, mutta kesäpäivänseisaus on vuoden ainoa päivä, jolloin vierailijat pääsevät kävelemään kivien keskelle. Kivipaasien mahdollinen käyttätarkoitus on yhä täysi mysteeri. Arvauksia riittää senkin edestä: Hautapaikka? Tähtien asemaa mittaava muodostelma? Ufojen laskeutumisalusta?

 

teotihuacan
Kuvalähde

 

2.Teotihuacan, Meksiko

Teotihuacan tarkoittaa paikkaa, jossa jumalat syntyivät. Nimen tälle muinaiselle, kivestä rakennetulle kaupungille antoivat atsteekit, jotka löysivät sen kauan kaupungin kulta-ajan jälkeen. Mexico Citysta koilliseen sijaitsevan kaupungin perustajista ja alkuperäisistä asukkaista ei kuitenkaan ole säilynyt tarkkaa tietoa. Se tiedetään, että laajimmillaan, noin vuosina 250-750, Teotihuacan oli yksi aikansa suurimpia kaupunkikeskuksia, jossa asui yli 150 000 ihmistä. Parhaiten kaupungin jäänteistä tunnetaan suuri ”Kuolemanaukio” ja sen keskellä seisovat Auringon ja Kuun pyramidit, joita on luultavasti käytetty uhrirituaaleihin.

 

3.Nazcan linjat, Peru

Nazcan linjat ovat valtavia, Nazcan autiomaahan kaivettuja geometrisia kuvioita ja kuvia. Kuvat esittävät muun muassa apinaa, lintua ja hämähäkkiä, kettua ja valasta. Kuviot ovat valtavia: kolibria esittävä kuvio on 80 metriä pitkä, ja pisin suora viiva yli 13 kilometrin pituinen. Kuvioiden käyttötarkoituksesta ei ole varmaa tietoa, mutta niiden arvellaan liittyneen sateenpalvontaan. Sade oli viljelystä riippuvaisille Nazcan ihmisille elintärkeä, ja kuviot olisivat liittyneet veden etsintään ja jumalten lepyttämiseen. Vuonna 1968 sveitsiläinen Erich von Däniken kuitenkin ehdotti, että kuviot olisivat muinaisten astronauttien lentokenttien laskeutumismerkkejä.

 

easterisland
Kuvalähde

 

 

4.Pääsiäissaari, Chile

Tyynenmeren Pääsiäissaari on tunnettu kauneudestaan ja historiastaan mutta ennen kaikkea kaukaisuuteen tuijottavista, jättimäisistä Moia-patsaistaan. Suurin osa patsaista on yhä Rano Rarakussa, joka oli aikoinaan saaren tärkein satama. Useita patsaita on kuitenkin kuljetettu eri puolille saarta ja mysteerina säilyy se, kuinka suurimmat, 86 tonnin painoiset patsaat on saatu siirrettyä. Moiat ovat mahdollisesti kuvanneet edesmenneitä päälliköitä, joiden elinvoiman on ajateltu siirtyvän patsaisiin ja tuovan näin hyvää onnea ja viljavaa satoa koko saarelle.

 

6.Rio Tinto, Espanja

Rio Tinto voisi yhtä hyvin olla Marsissa kuin Espanjassa. Kaakkois-Espanjassa virtaava ”Punainen joki” on räikeän ruosteenpunainen ja sen vesi erittäin happoista. Sierra Morena -vuorilta Andalusiaan laskevan joen punainen väri selittyy sen veden korkealla mineraalipitoisuudella, erityisesti raudalla. Rio Tinton hapokkuus ihmetyttää kuitenkin yhä tutkijoita. Yksi mahdollinen selitys on se, että joen ympäristössä on jo ennen ajanlaskumme alkua ollut paljon kaivostoimintaa. Avaruustutkijat ovat käyttäneet Rio Tinton ainutlaatuista mikrobikantaa vertailukohteena sille, millaista elämää Marsissa voisi mahdollisesti olla.

lochness
Kuvalähde

 

7.Loch Ness, Skotlanti

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, Skotlannin ylämailla sijaitsevan kauniin Loch Ness -järven ympärillä on pyörinyt monenlaisia huhuja jo vuodesta 1934 saakka, jolloin ensimmäinen valokuva hirviöstä julkaistiin Daily Mail -lehdessä ja tarina valtavan järven syvyyksissä elävästä otuksesta levisi ympäri maailmaa. Vuosien varrella yhä uudet ja uudet ihmiset ovat vannoneet nähneensä ”Nessien”. Toiset uskovat, että hirviö on muinainen merikäärme, toiset ovat vakuuttuneita siitä, että se on uiva dinosaurus. Vedenpitäviä todisteita Nessiestä ei kuitenkaan ole: vuonna 2003 BBC palkkasi joukon tutkijoita käymäään koko järven yksityiskohtaisesti läpi, mutta hekään eivät löytäneet minkäänlaisia merkkejä suuren eläimen olemassaolosta.

 

 

 

 

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*