Lotta Watian parhaat matkavinkit Japaniin

Japanin saarivaltio Tyynellämerellä on yksi Aasian eksoottisimmista kohteista, jonne matkaa vuosittain tuhansia suomalaisia seikkailijoita japanilaisen estetiikan perässä. Joskus seikkailijat matkaavat maahan yksinään. Joskus kimpassa. Joskus perhepoppoolla. Ja joskus Lotta Watian johdattamana. Tämä 28-vuotias matkanjohtaja, matkaopas, Japani ekspertti ja Unagidon-blogia kirjoittava jyväskyläläinen vie suomalaisia ja pohjoismaalaisia ryhmiä suoraan Japanin valoisaan ytimeen. Nyt Lotta jakaa omia matkavinkkejään maan tapoihin, kulttuuriin ja nähtävyyksiin sekä avartaa Japani-intoilun alkukipinää. Miksi siis Japani, Lotta?

11753289395_107ffee3b0_k

 Kuva: Balint Földesi

Miksi pidät maasta niin paljon?

Katsoin lapsena TV:stä japanilaisia piirrettyjä. Aluksi Pokemonia suomeksi dubattuna, mutta myöhemmin myös piirrettyjä alkuperäiskielellä. Lähdin opiskelemaan kieltä ensin kansalaisopistossa ja myöhemmin yliopistotasolla. Mitä enemmän kielestä ja kulttuurista opin, sitä enemmän halusin oppia. Japaniin on aina ihana matkustaa ja siellä on vielä paljon mielenkiintoisia alueita, jotka ovat näkemättä. Japani on monipuolinen matkailukohde, sillä eri alueet poikkeavat toisistaan. Talvella aivan pohjoisessa voi hiihtää saamaan aikaan kun aivan etelässä voi uida meressä.

4545861983_fe085a22b7_b

Kuva: Shannon

Kuinka blogisi syntyi ja mistä se kertoo?

Blogini syntyi, kun halusin kertoa Suomessa asuvalle perheelleni ja ystävilleni, mitä minulle kuuluu Japanissa. Aluksi se oli siis vain läheisilleni tarkoitettu, mutta nykyään toivon, että myös muu lukijakunta löytäisi blogista hyviä matkailuvinkkejä. Kerron pääasiassa kohteista, joissa olen matkaillut.

f0fc543c70db11e3b5f8122668b8a817_8

 Kuva: Lotta Watia

Rakkain paikka Japanissa? 

Rakkain paikka on Kioto, koska olen asunut siellä isäntäperheessä, opiskellut kielikoulussa ja tehnyt työharjoitteluni. Kaupungissa on ystäviä ja muistoja. Kioto on juuri sopivan kokoinen kaupunki ja sieltä löytyy ihanaa perinteistä Japania vaikka kuinka paljon.

217155333_8e7350a789_b

Kuva: David Sanz

Miten Japani eroaa Suomesta?

Japanilaiset suurkaupungit ovat Suomesta tulevalle jättimäisiä. Neonvalot ja ihmishälinä on Suomen hiljaisuuteen tottuneelle jotain aivan uutta. Ruoka ja ruokailutavat ovat erilaisia, kaupungissa ja maalla näyttää erilaiselta kuin Suomessa. Talot ja lämmitysjärjestelmät ovat erilaisia. Ihmiset ovat erilaisia. Silti löydämme Japanista ja japanilaisista joitain yhteisiä piirteitä, kuten luonnon ja oman tilan arvostamisen.

IMG_0534-2

Kuva: Lotta Watia

Kuinka usein vierailet Japanissa?

Useita kertoja vuodessa.

Mitä tekisit jos haluaisit äärimmäisen rentouttavan hetken? 

Menisin kuumaan lähteeseen eli onseniin rentoutumaan.

IMG_0644

Kuva: Lotta Watia

Jos Japaniin matkustavilla olisi maassa vain 48 tuntia aikaa, missä paikoissa heidän kannattaisi ehdottomasti vierailla?

Viikonloppu on aivan liian vähän aikaa lentää niin kauas kuin Japaniin, mutta jos on esim. aikaa pikapysähdykselle muualla Aasiassa matkustellessaan, niin mikä ettei. Se, mitä kannattaa tehdä, riippuu hyvin paljon siitä, millaisista asioista tykkää. Haluatko nähdä maailman suurimman metropolin? Mene Tokioon ja vieraile Shibuyassa ja Shinjukussa. Nauti drinksut pilvenpiirtäjäbaarissa ja testaa karaokeboksin tarjonta. Pidätkö hiljaisuudesta ja haluatko rentoutua? Vietä yö ryokan-hotellissa esimerkiksi Hakonessa Tokion lähellä ja nauti kuumista kylvyistä, ihanasta japanilaisesta ruuasta ja kauniista ympäristöstä. Kiinnostaako historia ja perinteinen Japani? Matkusta Kiotoon ja valitse muutama historiallinen kohde temppeleiden ja linnojen joukosta. Käy illalla katsomassa japanilaisia perinteisiä taiteita Gionissa ja tee iltakävely Kamogawa-joen rannalla.

53790267_2f3548632d_b

 Kuva: Incase

Mihin vuodenaikaan Japaniin kannattaa matkustaa?

Keväällä tai syksyllä. Maalis-huhtikuun vaihde on kaikista suosituinta aikaa vierailla Japanissa kirsikan kukinnan vuoksi. Lämpötila Japanissa on keväisin oikein sopiva ja kirsikankukat uskomattoman kauniita. Turisteja on liikkeellä tuolloin erittäin paljon, joten matka ja hotelli kannattaa varata todella ajoissa. Marraskuussa Japanissa puolestaan on kaunis ruska ja lämpötila ei ole vielä liian kylmä; lämpötila saattaa paikoitellen nousta vielä kahteenkymmeneen asteeseen. Päivät ovat pääosin kirkkaita ja matkailijoita ei ole liikkeellä läheskään yhtä paljon kuin keväisin.

Mitä kaipaat eniten Japanista? 

Kaipaan eniten japanilaista ruokaa. Japanissa on pääosin kohtuuhintaista käydä ulkona syömässä ja vaikka ruoka poikkeaakin suomalaisesta, ovat maut mietoja ja monesti tästä syystä suomalaisten mieleen.

5165683613_94d10e36c4_z

Kuva: Osamu Kaneko

Top vinkki, joka Japaniin matkaavien täytyisi tietää?

Kesät Japanissa ovat todella kuumia ja kosteita, erityisesti heinä-elokuu. Sisällä on kuitenkin monesti kylmä ilmastoinnista johtuen, joten kannattaa aina pakata pitkähihaista mukaan, vaikka ulkona olisikin neljäkymmentä astetta lämmintä. Kesällä on helppo saada flunssa sisä- ja ulkoilman lämpötilan vaihteluista johtuen.

Milloin Japani on kauneimmillaan?

Keväisin kirsikan kukinnan aikaan. Suomessa vastaavaa kukkaloistoa ei näe, joten se on todella eksoottista. Kukat kukkivat vain lyhyen aikaa, joka tekee keväästä vieläkin ainutlaatuisemman.

5618741569_4f4b9558cb_b

Kuva: DozoDomo

Paras näköalapaikka?

Fuji-vuoren huippu auringonnousun aikaan.

Mitä tehdä sadepäivänä?

Viettää aikaa karaokeboksissa ja pelihalleissa. Tai shoppailla isommissa kaupungeista löytyvillä ostoskaduilla tai maan alta löytyvissä ostoskomplekseissa. Voit myös vierailla kuumalähdekylpylässä.

53790267_2f3548632d_b

Kuva: Sookie

Paras tapa liikkua paikasta toiseen?

Juna. Luotijunalla pääsee kaupungista toiseen nopeasti, mutta liput ovat aika kalliita. Paljon matkustavan kannattaa harkita JR-junapassia, joka tulee ostaa ennakkoon Suomesta. Paikallisjunat ovat halvempia, mutta hitaampia. Nyrkkisääntönä on myös, että paikallisjunat kaupungin sisällä ovat halvempia kuin metrot.

2584534590_9b4837ba2f_b

Kuva: Nguyen Hung Vu

Suosikkimatkakohteesi Japanin ulkopuolella?

Näitä on useita, mutta ehkä vastaisin kuitenkin Taiwan. Taiwanissa on lämmintä, edullisempaa kuin Japanissa, herkullista ruokaa, suurkaupungin vilinää ja upeaa luontoa. Taiwanissa puhutaan myös yleisesti Aasian mittapuulla hyvää englantia.

10014432346_20a9b34fc1_o

Kuva: Luke Ma

Paikallinen herkku, jota suosittelisit Japanissa vieraileville? Mikä tärkeintä, mistä sitä saa?

Takoyaki-mustekalataikinanyytit – Osakan kaupungin erikoisuus, jota saa Namba-nimisestä kaupunginosasta katuruokana kojuista, mutta tätä saa myös muualta Japanista. Mustekalataikinanyyttien päälle levitetään makeahkoa kastiketta, majoneesia ja tonnikalasta höylättyjä lastuja. Yleensä näitä myydään kahdeksan kappaleen rasiassa. Kannattaa antaa ensin hetken aikaa jäähtyä, ennen kuin takoyaki-palleron syö, sillä se on sisältä todella kuuma.

IMG_0274

Kuva: Lotta Watia

Jos halajat Japaniin Lotan suosittelemina kevätkuukausina kirsikan kukinnan aikaan ja haluat maistella mustekalataikinanyyttejä tai kokea Tokion kuuluisia karaokebokseja, varaa hotellisi hyvissä ajoin ennen matkaasi. Säästät selvää rahaa ja saat rauhassa pohtia tulevaa seikkailua ilman viime hetken varauspaniikkia.

1
1

1 Comment

  1. Erinomaisia vinkkejä täälläkin puolella :)! Näistä on monen hyvä lähteä liikenteeseen.

    Ps. Enpä olisi itsekään tullut ajatelleeksi, että kesällä sisätiloissa on niin viileä, että siellä tarvitsee pitkähihaista.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*