Lentomatkailun trendit vuonna 2015 -raportti

Mitä alkuvuoden lentomatkailutrendit merkitsevät matkailijoille?

Airport Departure & Arrival information sign ; Shutterstock ID 195438959

Johdanto
Matkailuala tuottaa huikeat määrät erilaista tilastotietoa. Expedia, Inc. käsittelee vuosittain yli 1 400 teratavua dataa, mikä vastaa yli 6,7 miljardia 200-sivuista kirjaa. Lisäksi kumppanimme Airlines Reporting Corporation (ARC) on kerännyt tietoa yli 9 miljardista matkustajalennosta ja pystyy siksi maalaamaan hyvin tarkan kuvan lentomatkailusta.

Valtavan numerotulvan tulkitseminen on haastavaa työtä. Yhdistämällä tilastotieteellisen analyysin ja matkailualan tuntemuksemme pystymme kuitenkin valjastamaan numerot matkustajien käyttöön. Haluamme tarjota matkailijoille riittävästi tietoa, jotta he voivat nauttia unohtumattomista reissuelämyksistä.

Julkaisimme viime vuoden lopulla kattavan matkailutrenditutkimuksen Preparing for Takeoff: Air Travel Trends 2015 (Valmiina lähtöön: lentomatkailun trendit vuonna 2015). Toukokuussa oli uuden katsauksen aika, ja selvitimme matkailun trendejä Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasian sekä Tyynenmeren alueella vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla. Tarkastelimme maailmanlaajuisen lentomatkustuksen kehitystä ja päivitimme tuoreimpien tietojen perustella joitakin loppuvuodelle tekemiämme arvioita. Osa tarkastelluista tiedoista koski jo varattuja ja toteutuneita matkoja ja osa kesä-, heinä-, ja elokuulle varattua matkoja[1].

Raportista nousee muutamia selkeitä johtopäätöksiä:

  1. Ennustamme lentohintojen jatkavan laskuaan vuonna 2015. Etenkin keskimääräiset hinnat suosikkikohteisiin Aasian ja Tyynenmeren alueella, Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Pohjois-Amerikassa laskevat arvioidemme mukaan 4–6 prosenttia edellisvuosien samaan vuodenaikaan verrattuna.
  2. Lentolippujen hinnat laskivat vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla keskimäärin kaksi prosenttia Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, ja matkailijat Aasian ja Tyynenmeren alueella saivat nauttia jopa seitsemän prosentin keskimääräisestä hintojen laskusta.
  3. Paketeilla saatavat säästöt ovat suuremmat nyt vuoden 2015 puolessavälissä kuin viime joulukuussa tekemämme tutkimuksen aikaan. Varaamalla lentomatkan yhdessä hotellin tai auton kanssa matkailijat voivat matkakohteesta riippuen säästää jopa 581 euroa ($648).
  4. Euroopan, Pohjois-Amerikan, sekä Aasian ja Tyynenmeren alueen kohteissa vietettyjen aikojen perusteella matkailijat viettävät yhä pidempiä aikoja yhä kauempana kotoa.

Tämä raportti on Expedian suorittama analyysi ARC:n toimittamista tiedoista. Puolen vuoden välein tehtävässä selvityksessä on mukana monta kumppania. Analyysissä hyödynnetään myös muista alan lähteistä saatua dataa, esimerkiksi Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA), Diio Min ja Airline Tariff Publishing Companyn (ATPCO) tarjoamia tietoja.

Hinnalla on väliä
Vuosikausien kokemus asiakkaistamme on opettanut meille hyvin selvästi sen, että useimmat heistä varaavat lentomatkansa hinnan perusteella. Edellisessä raportissamme huomioimme ulkoisten tekijöiden, kuten talouskasvun ja polttoaineen hinnan, vaikutukset lentolippujen hintoihin ja ennustimme moniin maailman suosituimpiin matkakohteisiin suuntautuvien lippujen halpenevan hieman vuoden ensimmäisellä puoliskolla 2015 sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Ennustimme lentohintojen pysyvän Aasiassa ja Tyynenmeren alueella ennallaan tai jopa hieman nousevan.

Ennusteemme osuivat enimmäkseen aivan nappiin. Kun hinnoissa huomioidaan valuuttakurssien aiheuttamat erot, lentolippujen hinnat laskivat Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa keskimäärin noin kaksi prosenttia. Muutama kaupunki poikkesi kuitenkin ennusteesta:

  2015 2015
Matkakohde Hinnan todellinen vuosittainen muutos Hinnan vuosittaisen muutoksen aiempi ennuste
San Diego +1 % −5 %
Kööpenhamina +9 % −2 %
Tokio −8 % +3 %

 

Tietomassoja tonkiessamme löysimme loppuvuodelle 2015 muutamia poikkeuksellisen suuria hinnanalennuksia useiden suosikkikohteiden lentolippuihin[2]. Alla näkemyksemme kymmenestä kohteesta, joihin on tarjolla kaikkein parhaimmat tarjoukset:

Sija Lähtöpaikka Matkakohde Hinnan vuosittaisen muutoksen ennuste 2015
1 Malesia Australia −22 %
2 Italia Portugali −22 %
3 Brasilia Yhdysvallat −17 %
4 Espanja Thaimaa −17 %
5 Saksa Portugali −16 %
6 Japani Ranska −16 %
7 Yhdysvallat Dubai −15 %
8 Meksiko Ranska −11 %
9 Malesia Thaimaa −10 %
10 Ruotsi Espanja −7 %


Pakettiratkaisuilla suuria säästöjä
Matkapaketteihin saa kätevästi koottua lentolippuja, hotelleja, vuokra-autoja ja muita matkailuvaihtoehtoja yhden hinnan alle. Samaan tapaan kuin kuluttajat säästävät rahaa keskittämällä netti- ja puhelinpalvelunsa tai koti- ja autovakuutuksensa yhdelle palveluntarjoajalle, voivat he saada merkittäviä säästöjä matkoihinsa varaamalla lennon, auton ja hotellin samalla kerralla. Miksi paketeissa on niin mahtavia tarjouksia? Paketoimalla palveluita yhteen matkailuyrittäjät saavat hintaan enemmän joustoa ja pystyvät siirtämään hintahyötyjä myös matkustajille.

Analysoimalla kesä–syyskuulle 2015 varattujen pakettien tiedot laskimme matkustajien säästävän matkailukohteesta riippuen jopa 581 euroa ($648) varaamalla lentolipun yhteydessä myös auton tai hotellin.

Paketeilla saavutettavat säästöt riippuvat matkakohteesta
Pakettiostosten tuomat säästöt voivat tänä vuonna olla tietyissä matkakohteissa vielä tavallista suuremmat. Luettelimme joulukuun 2014 raportissamme muutamia matkailijoiden suosiossa olevia kaupunkeja, joihin oli tarjolla huomattavia pakettisäästöjä. Tarkastelimme kyseisten kaupunkien lukuja uudelleen tätä raporttia varten ja huomasimme iloksemme niiden olevan edelleen kohdallaan.

Kohde Säästö % Mahdollinen säästö
Lontoo 30 % 1277 €
Maui (Hawaiji) 22 % 975 €
Pariisi 24 % 949 €
Riviera Maya, Playa del Carmen ja Tulum (Meksiko) 22 % 908 €
Punta Cana (Dominikaanin tasavalta) 23 % 879 €
Cancun ja Isla Mujeres (Meksiko) 22 % 821 €
Los Cabos (Meksiko) 24 % 815 €
Oahu (Hawaiji) 19 % 647 €
San Diego 23 % 448 €
San Juan (Puerto Rico) 18 % 434 €
New York 19 % 405 €
Miami 18 % 378 €
Orlando 20 % 366 €
San Francisco 19 % 359 €
New Orleans 18 % 302 €
Las Vegas 22 % 281 €
Los Angeles 16 % 235 €
Chicago 17 % 208 €

 

Tätä raporttia varten siirsimme katseemme myös joulukuussa 2014 julkaistun listan ulkopuolelle löytääksemme hyviä tarjouksia Euroopasta alkavia matkoja varten. Alle on koottu joitakin löytämiämme huipputarjouksia.

Euroopasta matkustavat Säästö % Mahdollinen säästö
New York 51 % 2 448 €
Pariisi 21 % 257 €
Rooma 14 % 238 €
Barcelona 11 % 146 €
Amsterdam 11 % 127 €

 

Odotamme pakettiostosten osuuden kasvavan, etenkin kun paketteihin niputettavien palveluiden valikoima laajenee. Expedia on hiljattain lisännyt erilaisia aktiviteetteja verkosta ostettaviin pakettivaihtoehtoihin tietyissä kohteissa (esim. Pariisi, San Francisco ja Dubai). Lisäksi Expedian mobiilisovelluksen pakettivalikoimaan on lisätty vuokra-autoja ja aktiviteettivaihtoehtoja tietyillä markkinoilla. Matkustajat voivat siis nyt varata näitä palveluita sisältäviä paketteja kätevästi mobiililaitteillaan.

Matkalla viivytään
Yksi tärkeimmistä mittareista, joilla matkailuala arvioi matkustajien käyttäytymistä, on perilläoloaika. Se kertoo, miten kauan matkailijat viipyvät tietyssä paikassa, ja onkin siksi suosittu tilastotieto hotelleihin liittyvissä analyyseissä. Koska raporttimme kuitenkin koskee lentomatkailua, päätimme tarkastella ARC:n maailmanlaajuisia tilastoja kesä-, heinä- ja elokuulta 2012–2015 ja pohtia, mitä voimme päätellä lentoteitse tehtyjen matkojen kestoista kyseisillä ajanjaksoilla.

Pohjois-Amerikasta alkavat matkat
Perilläoloajat olivat raportissa tutkituista kolmesta alueesta (Pohjois-Amerikka, Eurooppa sekä Aasian ja Tyynenmeren alue) kaikkein lyhimmät Pohjois-Amerikasta alkaneilla kotimaan lennoilla. Vaikka tällainen tilastotieto onkin avoin monenlaisille tulkinnoille, uskomme sen osoittavan monen amerikkalaisen tekevän kotimaassaan lyhyitä matkoja.

Uusin analyysimme osoittaa myös, että pisimpään kestävät matkat suuntautuvat eri kuukausina eri alueille. Kesä- ja heinäkuussa pisimmät perilläoloajat ovat matkoilla, jotka alkavat Pohjois-Amerikasta ja päättyvät Aasian ja Tyynenmeren alueelle. Elokuussa pisimpien perilläoloaikojen matkat alkavat Aasian ja Tyynenmeren alueelta ja päättyvät Eurooppaan. Suuntaus pysyi melko vakaana 2012–2015 Aasian ja Tyynenmeren alueelta Eurooppaan suuntaavien matkailijoiden osalta, mutta vuoden 2015 elokuun luvut viittaavat Pohjois-Amerikan olevan matkakohteena nousussa.

Mitä tiedämme tästä trendistä? Tiedämme Kiinasta alkavien matkojen määrän kasvavan nopeasti. Tiedämme myös, että Kiinan juan vahvistuu suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Odotamme kummankin ilmiön lisäävän kiinalaisten matkailijoiden määrää Yhdysvalloissa.

Valuuttakurssit näyttävät olevan myös muutaman muun perilläoloaikoihin liittyvän suuntauksen takana:

  • Tutkimuksemme mukaan Yhdysvaltain dollarin vahvuus on innostanut Pohjois-Amerikasta Eurooppaan suuntaavia matkailijoita viipymään matkakohteessaan pidempään kuin edellisinä vuosina. Pohjois-Amerikasta Eurooppaan suuntautuvien Economy-luokan[3] matkojen perilläoloajat ovat elokuussa 2015 kuusi prosenttia pidemmät edellisen vuoden elokuuhun verrattuna.
  • Samalla kun Kiinan juanin vahvistuminen vaikuttaa aasialaisten matkailuun, Pohjois-Amerikasta Aasian ja Tyynenmeren alueelle suuntaavat matkailijat näyttävät hyödyntävän Yhdysvaltain dollarin vahvuutta suhteessa Australian dollariin ja Japanin jeniin. Perilläolon kesto elokuussa 2015 oli 23 prosenttia viimevuotista pidempi. Tänä vuonna matkan keskimääräinen pituus on noin 25 päivää, kun se viime vuonna oli vain 20.

Euroopasta alkavat matkat
Suurin lippuvolyymi myydään Eurooppaan jääville eurooppalaisille, ja kasvua tapahtuu sekä Premium[4]– että Economy-luokassa. Uusin analyysimme näyttää merkkejä molempien lipputyyppien myynnin kasvusta myös Euroopasta Aasian ja Tyynenmeren alueelle suuntautuvilla matkoilla. Economy-lippujen myynti näillä matkoilla kasvoi neljä prosenttia ja Premium-lippujen myynti 11 prosenttia, kun verrataan tammi- ja huhtikuun välistä ajanjaksoa vuosien 2014 ja 2015 välillä. Kasvu on näillä reiteillä vauhdikkaampaa kuin muilla pitkien lentojen reiteillä – esimerkiksi Pohjois-Amerikka jää taakse.

Vaikka Economy-luokan lippuhinnat Euroopasta Aasian ja Tyynenmeren alueelle ovat pysyneet lähes samoina viime kesään verrattuna, saavat Economy-luokan matkustajat enemmän vastinetta lentolippurahoilleen pidentämällä perilläoloaikaansa alueella.

Aasian ja Tyynenmeren alueelta alkavat matkat
Aasian ja Tyynenmeren alueelta alkavissa matkoissa oli nähtävissä yksi selkeä trendi: alueen matkailijat vähentävät huomattavasti yöpymisiään Euroopassa. Kuten alla olevasta taulukosta näkyy, perilläoloajat ovat laskussa sekä Premium- että Economy-luokissa.

2015 perilläoloajan pituuden vuosittainen muutos 2015 perilläoloajan pituuden vuosittainen muutos
Premium-luokat Economy-luokat
Kesäkuu −14 % −13 %
Heinäkuu −14 % −9 %
Elokuu −9 % −6 %

 

Kuten edellä on todettu, yksi mahdollinen selitys tälle suuntaukselle on Kiinan juanin voimistuminen suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Aasian ja Tyynenmeren alueelta ja etenkin Kiinasta lähtevät matkailijat saattavat pyrkiä hyödyntämään edullista vaihtokurssia ja kääntämään matkailukiikarinsa kohti Pohjois-Amerikkaa. Teoriaamme tukee se, että Aasian ja Tyynenmeren alueelta Pohjois-Amerikkaan suuntautuvien matkojen perilläoloajat osoittavat vähittäistä kasvua, ollen elokuussa 2015 edellisen vuoden elokuuhun verrattuna parhaimmillaan jopa 12 prosenttia pidemmät Premium-luokassa ja 14 prosenttia pidemmät Economy-luokassa.

Yleiset suuntaukset
Keskimääräinen perilläoloaika kesä-, heinä- ja elokuussa Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian ja Tyynenmeren alueen sisäisillä matkoilla on pysynyt samana tai laskenut vuosien 2014 ja 2015 välillä. Näiden tilastojen valossa voisi olettaa matkustajien tekevän aiempaa lyhyempiä matkoja kotimarkkinoillaan. Toinen tulkintatapa on kuitenkin se, että maailma on muuttumassa yhä globaalimmaksi ja matkailijat viettävät pidemmän osan arvokkaasta loma-ajastaan kauempana kotoa.

Yhteenveto
Vallitsevat lentomatkailun trendit viittaavat siihen, että vuoden 2015 jälkimmäisestä puoliskosta on muotoutumassa erinomainen ajanjakso matkailulle. Tutkimustemme perusteella odotamme hintojen jatkavan laskuaan ja uskomme matkustajien saavan jatkossakin huomattavia säästöjä ostamalla lentomatkan osana pakettia yhdessä hotellin, auton tai aktiviteettivalikoiman kanssa. Kolmannen osapuolen datassa näkyvät odotettua suuremmat hinnanalennukset saavat matkailijat todennäköisesti tekemään lyhempiä matkoja kotimarkkinoillaan ja hyödyntämään valuuttakurssien tuomia etuja viipymällä pidempään kauempana kotoa. Lentomatkailuala tarjoaa nyt matkailijoille valtavasti valinnanvaraa, ja olemme iloksemme saaneet huomata matkailijoiden hyödyntävän heille tarjottuja mahdollisuuksia. Me Expedialla autamme mielellämme matkustajia löytämään juuri heille parhaiten sopivat vaihtoehdot.

[1] Airlines Reporting Corporationin (ARC) toimittamat lentolippujen keskihintatiedot vuosien 2014 ja 2015 kesäkuukausien välillä tapahtuneisiin muutoksiin. Diio Min toimittamat kapasiteettitiedot perustuvat kesä–syyskuun 2015 muutoksiin aiempien vuosien samaan ajanjaksoon verrattuna.
[2] Ennusteet perustuvat ARC:n ja Diio Min toimittamiin kysyntä- ja tarjontatietoihin.
[3] Tässä artikkelissa ”Economy-luokka” tarkoittaa kaikkia Economy-luokkia, mukaan lukien Premium Economy -luokkaa.
[4] Tässä artikkelissa “Premium-luokka” tarkoittaa Ensimmäistä ja Business-luokkaa.

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*