Lapin matkailu tarjoaa monipuolisia elämyksiä ympäri vuoden

Lapin matkailu on ollut viime vuosien aikana tasaisessa kasvussa, eikä ihme – Lappi tarjoaa unohtumattomia elämyksiä vuodenaikaan katsomatta, ja niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin matkailijat löytävät tiensä yhä useammin tänne Pohjois-Suomen tunturimaisemiin. Lähde Lappiin patikoimaan, hiihtämään, kalastamaan tai laskettelemaan, ja pääset nauttimaan Lapin ainutlaatuisesta luonnosta ja raikkaasta tunturi-ilmasta.

Lapin matkailu husky ajelu

Kuva: Pixabay by adege

 

Lapin matkailun parhaat palat

Lappi on alueena erittäin laaja, mutta suurin osa matkailijoista löytää tiensä joihinkin kohteisiin ylitse muiden. Lapin suosituimpien matkakohteiden joukossa ovat muiden muassa Rovaniemi, Kittilä ja Inari, joissa matkailijoiden määrät ovat kasvaneet viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Matkailijamäärät ovat kasvaneet viime vuosina peräti 15% vuodessa.

Lapin matkailu keskittyy matkailukeskuksiin, jotka tarjoavat hotelleja kaikissa hintaluokissa sekä ravintoloita ja erilaisia tapahtumia. Lapista löytyy kuitenkin useita syrjäisempiä matkailukohteita, jotka tarjoavat unohtumattomia elämyksiä Lapin karussa ja jylhässä luonnossa kaukana lomakeskusten vilskeestä.

Lappi houkuttelee matkailijoita ainutlaatuisella luonnolla ja monipuolisilla elämyksillä. Kesäinen yötön yö, syksyiset revontulet ja talvinen hiljaisuus sekä tunturiaktiviteetit ovat osa Lapin taikaa. Aktiivilomailijoille Lappi tarjoaa lukemattomia elämyksiä niin kesällä kuin talvella.

Lapin matkailukohteet

Rovaniemi on Lapin suurin kaupunkikeskus, jossa sijaitseva joulupukin kylä on yksi suosituimmista matkakohteista erityisesti aasialaista saapuvien matkailijoiden keskuudessa. Rovaniemeltä kannattaa kuitenkin jatkaa matkaa kohti Lapin pohjoisempia maisemia, joista löytyy aitoa Lapin tunnelmaa ja loputtoman tuntuiset erämaat.

Lapin matkailukohteet Napapiiri

Kuva: Pixabay by Jackmac34[/caption]

Yksi lapin vierailluimmista matkakohteista, Kittilä, on Rovaniemeltä noin 150 kilometriä pohjoiseen. Kittilässä sijaitsee Lapin suosituin laskettelukeskus Levi. Levi tarjoaa yhtenä Suomen suurimmista laskettelukeskuksista erinomaisia rinteitä laskettelijoille sekä paljon tapahtumia. Jos etsit menoa ja meininkiä Lapista, suosittelemme suuntaamaan Leville. Niille, jotka puolestaan haluavat rauhoittua Lapin luonnon helmassa, kannattaa suunnata vieläkin pohjoisemmaksi.

Saariselkä on yksi pohjoisimmista matkailukeskuksista, joka on kasvamassa Lapin matkailun kehittyessä. Inarin kunnassa sijaitseva Saariselkä tarjoaa runsaasti viihtyisiä majoituspaikkoja ja se on mainio kiintopiste, josta tehdä patikointi-, hiihto- tai kalastusretkiä Saariselän kansallispuistoon.

Lapin matkailu tarjoaa unohtumattomia elämyksiä

Saariselkä on rinteidensä ja maisemiensa lisäksi tunnettu monotansseistaan. Perinteiset Laanihovin monotanssit on tanssittanut matkailijoita ja lappalaisia aina vuodesta 1984 lähtien. Hotelli Laanihovi on noin 3,5 kilometrin päässä Saariselän keskustasta, mikä tekee siitä erinomaisen päiväkohteen hiihtäen. Ota kohteeksi Laanihovi ja pistä monoilla koreasti!

Etsitkö unohtumatonta yöpymisiä Lapista? Telttailu Lapin erämaisemissa on suosittua, mutta Lapista löytyy myös muita mielenkiintoisia yöpymiskohteita. Lapin kullankaivuu alueilla, Lemmenjoella, sijaitsee entinen kullankaivajien tupa, jota voi vuokrata yöksi tai kahdeksi. Kultalan tupa on noin 20 kilometrin vaellusreitin varrella, joka kulkee historiallisen kullankaivuu alueen läpi. Reitti on hyvin merkattu ja opastustaulut reitin varrella avaavat kullankaivuun historiaa Suomen Lapissa.

Lapin matkailu revontulet

Kuva: Pixabay by Emmikara

 

Tunnetuin vaelluskohde Lapissa on Kilpisjärvi ja Halti-tunturi. Haltilla on Suomen korkein kohta, 1 324 km, josta on näkymät yli jylhän Lapin maisemien. Patikointireitti Halti tunturin laelle on noin 55 km Kilpisjärveltä. Halutessaan voi valita myös lyhyemmän reitin 20km, joka lähtee Norjan puolelta, Guolasjärveltä. Patikointireittien varrella on useita autiotupia, jotka tarjoavat levähdyspaikkoja.

Talvisin monet kiertävät Lapin vaaroja joko hiihtäen tai moottorikelkalla. Monet vaellusreitit ovat talvisin hiihtäjien kulkemia. Lapin ainutlaatuisin hiihtolatu lienee Utsjoella. Utsjoella on useita hiihtolatuja vaihtelevissa maastoissa, mutta ilman raskaita nousuja tai laskuja. Moottorikelkkailijoiden suosiossa on käsivarren seutu ja raja-alueet. Kilpisjärveltä lähtee kelkkareitti Victorialeden, joka kulkee Ruotsin ja Suomen rajaa pitkin Muonioon.

Lappi on myös innokkaiden kalastajien suosiossa ja on erinomainen kohde erityisesti perhokalastajille. Ivalo on yksi suosituimmista kalastuskohteista, sillä sen lähistöltä löytyy kalastusapajia niin joki kuin järvimaisemissa, muun muassa Inarijärvellä. Ivalolainen Suutari-Sepon kalastusliike on laajalti tunnettu kalamiehen pysähdyskohde ennen kalareissulle lähtöä. Lapissa kalamiehen saaliina on yleensä hyvänkokoisia harjuksia tai taimenia. Utsjoki on hieman hiljaisempi ja rauhallisempi kalakohde kuin Ivalo.

Lapin matkailu kesällä

Kuva: Pixabay by Natatuovila

Extreme urheilijoille Lapista löytyy muun muassa koskireittejä, joita pitkin voi laskea kumiveneellä tai kajakilla. Kilpisjärveltä Porojärvelle laskee noin 100 kilometriä pitkä koski, joka on vaativa ja suositeltu vain kokeneille laskijoille ja vesien kävijöille.

Lapin matkailukohteisiin lentäen

Lapin matkailun kasvaessa myös Lapin lentomatkailu on yleistynyt, ja eri lentoreittejä onkin tarjolla huomattavasti entistä enemmän. Lappiin voi lentää viikoittaisilla reittilennoilla tai Charter-lennoilla lähes kaikilta Suomen vilkkaimmilta lentokentiltä. Helsingistä pääsee lentämään Lappiin aiempaa tiuhempaan, jonka lisäksi monista ulkomaan kohteista, kuten Saksasta ja Englannista voi ottaa suorat lennot Lappiin. Finnairin kaukolennot tuovat puolestaan aasialaisia matkailijoita suoraan Lappiin. Katso edulliset lentoliput Lappiin Expedian sivuilta.

 

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*