Karoliina Hiltusen seikkailu Aasiassa

Aasiassa seikkaileminen ja sen eksoottisten makujen kokeminen on monen matkailijan unelma, mutta etäisyyden vuoksi sinne kannattaa varata kunnolla aikaa. Näin teki Karoliina Hiltunen, joka lähti viime syksynä maapallon toiselle puolelle yhteisöviestinnän opintojensa saattamana. Nyt 24-vuotiaan rovaniemeläisen bloggaajan kameraan on tallentunut Singapore, Hong Kong, Bali, Vietnam, Kuala Lumpur ja monia muita. Kurkistetaan mitä Karoliinan muistoihin tallentui…

IMG_1856

Kuinka blogisi syntyi ja mistä se kertoo?

Blogini sai alkunsa kun sain harjoittelupaikan Asia Exchangelta, joka mahdollistaa helpon ja edullisen vaihdon korkeakouluopiskelijoille Aasiaan. Siellä oli huomattu, että Iltalehdelle haetaan uusia matkabloggaajia. Niinpä laitoin hakemuksen menemään ja pari viikkoa myöhemmin olinkin Helsingissä otattamassa profiilikuvaa blogiini.

Gili Meno, Pohjois-Bali, Cameron Highlands ja Chiang Mai ovat suosikkikohteitasi Aasiassa. Miksi juuri nämä?

Olen niitä matkustajia, jotka ulkomaille lähtiessään eivät halua kuulla suomea, ainakaan kovin paljon. Parasta matkustelua rannalla löhöämisen lisäksi on se, kun saa sen tunteen erilaisuudesta ja siitä, että on jossain aivan muualla kuin tutussa ja turvallisessa Suomessa.

Paras näköalapaikka Cameron Highlandissa?

Gunung Brinchang on 2031 metrin korkeudessa ja korkein kohta, jonne tietä pitkin pääsee. Sadekaudella pilvet peittävät näkymän suurimpana osana päivistä, mutta jos menee pilvettömänä päivänä, voi ihailla viidakkoa ja sademetsää yläilmoista. Myös tie ylös on täynnä upeita maisemia.

IMG_1811

Minkälaisia aktiviteetteja suosittelet Cameron Highlandsissa vieraileville?

Cameron Highlands on paikka, jossa vaeltaminen on varmaan aktiviteetti numero yksi. Siellä on useita polkuja upeilla maisemilla, joihin voisi helposti käyttää viikon. Itsekin lähdin sinne noita polkuja kiertämään, mutta päästyäni perille minulle kerrottiin, että nuorena naisena arvokkaan kameran kanssa ei ehkä kannata lähteä yksin seikkailemaan. Joidenkin reittien varrella asuu köyhempää ja astetta hurjempaa väkeä, joiden yksi elinkeino on ryöstää yksinäisiltä turisteilta kaikki arvokas irtaimisto. Erään oppaan mukaan samalla saatat myös tulla pusketuksi reunan yli. Niinpä nuo reitit jäivät minulta näkemättä, mutta Cameron Highlandsilla järjestetään myös edullisia matkoja paikan nähtävyyksiin ja niissä minun viikkoni kuluikin mukavasti. Upeita teeplantaaseja voisi tuijotella päivästä toiseen; paikan korkein kohta ja se lähellä sijaitseva Mossy forest ovat myös näkemisen arvoisia paikkoja! Koko paikan yllä leijaileva sumu on myös taianomainen, ainakin sadekaudella.

IMG_1554

Mikä on sinulle rakkain paikka maailmassa? 

Rakkaita paikkoja on jo kertynyt jonkin verran, kun olen ollut vaihdossa, matkustellut ja muuttanut useita kertoja. Mutta jos yksi täytyisi valita, niin se olisi varmaan meidän mökki Enontekiöllä, Hetassa. Se on ollut siellä koko elämäni ja siksi se onkin täynnä muistoja. Ja nykyään, kun siellä harvemmin käyn, osaan myös arvostaa paikan rauhaa ja luontoa.

Mikä on mielestäsi Pohjois-Balin parhain ranta?

En ole ollut Pohjois- Balilla kuin kahdella rannalla, mutta Lovina on kiva pieni turistiystävällinen paikka, jossa pääsee ihailemaan delfiinejä ja olen kuullut, että Almetissa on myös hienot snorklausmahdollisuudet. Pohjois-Balien rantojen ongelma on musta hiekka, joka kuumenee aurinkoisella säällä. Siksi rantalomailijan kannattaa ehkä valita jokin Etelä-Balin rannoista, jokin muu kuin Kuta Beach.

IMG_0328

Lempiruokasi Aasiassa?

Thaimaalaista ruokaa ei voita mikään. Rakastan ensinnäkin Aasiassa tarjoiltua valkoista riisiä ja kun siihen heittää hapanimeläkanakastikkeen kasviksilla, niin ai että! Myös kadulla myyty jäätee ja täytetyt lätyt vievät kielen mennessään. Parasta on, että ruokapaikkoja ja -kärryjä on melkein joka kulman takana, ainakin isommissa paikoissa.

Mikä on suosikkiravintolasi Chiang Maissa?

Suosikkiravintolani oli ehdottomasti hotellimme aamupala! Hotelli on yrittäjän kotiin rakennettu majapaikka, jossa on todella lämmin ja kotoisa tunnelma. Aamupalalistalla oli 15 kohtaa, joista sai valita niin monta kuin halusi ja ne kannettiin tuoreina kotikeittiöstä suoraan pöytään.

Asia, joka kannattaa kokea juuri Pohjois-Balilla?

Se alkuperäinen Bali. Etelä-Bali on jo niin turistien valloittama, varsinkin Kutan alue, ettei siellä ole enää jäljellä sitä vehreää ja alkuperäistä Balia. Pohjoisessa pääsee näkemään riisiviljelmiä ja koskematonta luontoa. Lisäksi siellä on kahviviljelmiä, temppeleitä, vesiputouksia ja upeita maisemia. Jos tykkää kulttuuriasioista, yksi hieno paikallinen kohde Keski-Balilla on Tampak Siring -temppeli ja sen edessä olevat lähteet, joiden vedellä on kuulemma puhdistava ja parantava voima.

IMG_0452

Mikä on mielestäsi kivoin ulkoilualue Aasiassa?

Käymistäni kohteista sanoisin ehdottomasti Cameron Highlands, jossa on sekä tilaa että upeat maisemat. Olisin halunnut myös käydä Taman Negarassa, eli Malesian kansallispuistossa, mutta siellä ollessani se oli suljettu tulvan vuoksi.

Minne menisit jos haluaisit äärimmäisen rentouttavan hetken Gili Menossa?

Koko Gili Meno on itsessään yksi iso rentoutus! Se on Gilien kolmesta saarista pienin ja siellä näkee enimmäkseen pariskuntia. Saarella on vähiten hotelleja verrattuna muihin saariin ja siellä ei rentoutumisen, syömisen, snorklaamisen, saaren ympärikävelyn ja auringon ottamisen lisäksi oikein edes voi tehdä muuta. Aivan täydellinen paikka irtiottoon tai honeymoonareille!

IMG_3984

Erikoisin kulttuuriero, jonka koit Aasian kohteissa?

Liikenne ehdottomasti. Se sai minut kauhusta soikeaksi ensimmäisten viikkojen aikana ja varsinkin, kun tiesin, että skootteriakin pitäisi alkaa ajamaan. Onneksi liikennettä oppi jotenkin lukemaan ja minä ja skootterini olemme molemmat edelleen ehjiä reissuni jälkeen.

Mihin vuodenaikaan Aasiaan kannattaa matkustaa?

Se riippuu niin paikasta. Aasiassa säiden puolesta suurin kiusantekijä on sadekausi, joka on tietyillä alueilla tiettyinä aikoina. Jos lähtee Aasiaan palvomaan aurinkoa, näitä sateisia aikoja kannattaa välttää, mutta muuten niistä ei hirveästi edes ole haittaa. Aurinko voi silti paistaa, sadekuurot saattavat olla todella ohimeneviä ja parasta on, että sateellakin on yleensä suhteellisen lämmintä. Aasialainen rankkasade ja ukonilma ovat itsessäänkin jo kokemus!

Top vinkki Gili Menoon?

Siellä on ihana pieni ja maailman halvin warung eli ravintola Yaya, jossa ruoka on hyvää ja todella edullista! Jos samaisen ravintolan edestä lähtee snorklaamaan, on enemmän kuin todennäköistä, että vastaan tulee merikilpikonna tai kaksi.

IMG_6364

Asia, joka on pakko kokea Chiang Maissa?

Parasta Chiang Maissa oli ehdottomasti norsuvaellus Thai Elephant Homessa! Vaellus maksoi noin 120 euroa, mutta oli joka sentin arvoinen. Päiväksi sai oman norsun, jonka paljaalla kaulalla vaellettiin yhteensä noin kolme tuntia mahutin eli paimenen kävellessä vieressä. Puolessa välissä pysähdyimme syömään banaanin lehtiin käärityt ruokamme upeassa paikassa luonnon keskelle ja annoimme itsellemme ja norsuille mutakylvyt. Thai Elephan Homessa norsuja pidetään poikkeuksellisen hyvin ja niiden hyvinvointi menee rahan edelle, toisin kuin monissa muissa eläin kohteissa. Norsufarmilla on myös majoituspaikkoja sekä mahdollisuus mennä päiväksi leikkimään norsuvauvojen kanssa. Paikasta jäi muutenkin hyvät vibat ja päivä oli kaikin tavoin unohtumaton!

IMG_2846

Kerro yksi parhaimmista matkamuistoistasi Aasiassa.

Niitä on niin monia. Elefantilla ratsastus, rauskujen ja merikilpikonnien kanssa uiminen, henkeä salpaavat maisemat, matkan varrella tavatut ihanat ihmiset, hauskat sattumukset, hiljaiseksi vetävät seremoniat…

Missä päin maailmaa haluaisit matkustaa 2015?

Nyt kun minulla on tuttuja kuvankauniissa Islannissa, se on varmaan yksi seuraavista kohteista. Australia ja Afrikka ovat vielä käymättä, joten niissä olisi hienoa käydä. Myös kaikki alkuperäiset, luonnon lähellä olevat suhteellisen koskemattomat ja turisteista vapaat kohteet kiinnostavat, vaikken hämähäkeistä tykkääkään! Jos jotain reissussa opin; elämän ei tarvitse olla sitä, mihin on tottunut – se voi olla myös jotain aivan muuta.

IMG_2933g

Kuvat: Karoliina Hiltunen

Tekeekö mielesi hypätä Aasian sykkeeseen ja kokea Karoliinan tavoin Chiang Main, Pohjois-Balin ja Cameron Highlandsin upeat puitteet? Kurkkaa Expedian mahtavat lomatarjoukset ja pian sinäkin voit vaeltaa teeplantaaseilla, uida kilpikonnien seassa ja hypätä skootterin kyytiin Aasian metropoleissa.

3
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*