Kanarian piilotettu aarre: 10 syytä vierailla La Gomeralla

1. Erilainen Kanaria. Kanariansaariin kuuluva La Gomera tarjoaa yllättävän erilaisen kokemuksen perinteiseen kanarianlomailuun kyllästyneille. Syrjäinen ja vuoristoinen saari on pysynyt harvaanasuttuna ja säästynyt suurilta turistimassoilta. Täällä ei ole suuria turistikeskuksia, massiivisia hotellikomplekseja tai suomalaisia lihapullia tajoilevia ravintoloita mutta ei myöskään samanlaisia auringonottomahdollisuuksia kuin muilla Kanariansaarilla. Sen sijaan La Gomeralla on mielettömiä maisemia, mielenkiintoinen kulttuuri ja ennen kaikkea tilaa hengittää. Koko saarella on vain reilut 20 000 asukasta, joista lähes puolet asuu pääkaupunki San Sebastianissa.

 

IMGP5435

2. Ainutlaatuinen kulttuuri. La Gomera tajoaa mahdollisuuden päästä kokemaan monelta muulta saarelta lähes kadonnut, perinteinen kanarilainen kulttuuri. Saaren eristyneisyyden vuoksi kylät näyttävät yhä monin osin samalta kuin viime vuosisadan alussa ja asukkaat ovat viljelleet viiniä ja banaania samalla tavalla vuosikymmenestä toiseen. La Gomeran kulttuurin mielenkiintoisin piirre on vihellyskieli eli silbo. Perinteisesti vihellyskieltä käytettiin laaksojen yli kommunikoimiseen ja puhetapa on yhä voimissaan – vihellyskieli on pakollinen oppiaine paikallisissa kouluissa.

3. Kiehtova historia. La Gomeran vuoristo on täynnä muinaisia pyhättöjä ja rukoilupaikkoja, joilla saaren alkuasukkaat palvelivat Orahan-jumalaansa ennen espanjalaisten valloittajien saapumista. La Gomera oli myös viimeinen paikka, jossa Kristoffer Kolumbus pysähtyi täydentämään ruoka- ja vesivarastojaan ennen pitkää purjehdustaan Atlantin toiselle puolelle Amerikkaan.

4. Mahtavat patikointireitit. Vuoristoisen saaren pikkuruisilla serpentiiniteillä ajaminen on hidasta ja vaivalloista mutta kävelyyn ja patikointiin La Gomera on täydellinen paikka. Kattava kävelyreittiverkosto oli saarella pakollinen ennen autoja ja reitit ovat yhä ahkerassa käytössä ja ne pidetään hyvässä kunnossa. Suhteellisen pienellä saarella voi kävellä helposti kylästä toiseen, ja upeat reitit risteilevät kuohuvan meren partaalla, vuorten rinteillä viiniviljelmien keskellä sekä yllättävän vehreissä laaksoissa. Matkan varrella törmää satunnaisesti muihin kulkijoihin mutta ruuhkia täällä ei ole.

 

IMGP5454

5. Lempeä ilmasto. La Gomeran ilmasto pysyy leutona ympäri vuoden. Talvella keskilämpötila pyörii kahdenkymmenen asteen molemmin puolin mutta ei kesäisinkään kipua yli 30 asteen. La Gomeran talviaurinko ei välttämättä riitä auringonpalvontaan mutta on täydellinen kävelemiseen, eikä kesäkään ole liian hiostava ulkona liikkumiseen ja saaren tutkimiseen.

6. Ihmeellinen luonto. Vulkaanisen La Gomeran luonto ja kasvisto ovat poikkeuksellisen monimuotoisia. Rannikolla ja vuorien välisissä kapeiden laaksojen kostessa, lämpimässä ilmastossa kasvaa palmupuita mutta maisema vaihtuu silmänräpäyksessä ylös vuorille ajettaessa. Jylhien ja harvakasvuisten vuorien jälkeen voi taas äkkiarvaamatta sukeltaa vehreään sademetsään.

7. Garajonayn luonnonpuisto. Garajonay on luultavasti La Gomeran tunnetuin nähtävyys ja UNESCO:n maailmanperintäkohde. Saaren keskellä olevan laajan puistoalueen sisällä kohoaa myös La Gomeran korkein huippu (1 487 m), joka on usein pilvien peitossa. Suuri osa Garajonaysta on kosteaa sademetsää, joka voisi olla suoraan satukirjoista ja josta on löydetty noin 450 eri kasvilajia. Alueella on myös yksi maailman suurimmista laakeripuumetsäalueista. Laakeripuu oli ennen yleinen kaikkialla Välimeren alueella mutta on nykyään erittäin harvainainen.

8. Suloiset kylät. San Sebastian on La Gomeran ainoa paikka, jota voi kutsua kaupungiksi – sen lisäksi vuorten välisiin laaksoihin levittäytyy pieniä kyliä ja saarelle ominaisia, pastellinsävyisiä taloryhmiä. Kylät saattavat näyttää pintapuolisesti hyvin hiljaisilta, eikä niistä löydy löydy diskoja tai suuria baareja. Kannattaa kuitenkin lähteä rohkeasti seikkailemaan pienille kujille, jotka kiipeilevät ylös ja alas vuorenrinteitä. Jos jonkun oven takaa kuuluu musiikkia ja naurua, olet todennäköisesti löytänyt kylän menomestan – kannattaa astua rohkeasti sisään.

 

IMGP5291 (1)

9. Ripaus hippitunnelmaa. Ehkä hieman yllättäen La Gomeraa ja erityisesti sen aurinkoisinta laaksoa, Valle Gran Reytä, pidetään yhtenä alkuperäisen hippiliikkeen viimeisistä tukikohdista. Saarella voi yhä bongata kukkia hiuksissa kantavia, eri puolilta Eurooppaa saapuvia nuoria, jotka saapuvat tänne etsimään ”puhdasta elämää”. Suurimmaksi osaksi Valle Gran Reyn hipit ovat kuitenkin jo perheellistyneitä ja keskiluokkaistuneita vanhempia, ja hippitunnelma näkyy ennen kaikkea paikan ystävällisessä, mutkattomassa tunnelmassa.

10. Mojo ja Papas arrugadas. Mojo on kaikkialla Kanarialla tarjoiltava, mausteinen kastike ja Papas arrugadas ovat kuorineen suolavedessä keitettäviä perunoita. Näiden kahden ruokalajin yhdistelmää tarjotaan La Gomeralla kaikkialla. Paras tapa nauttia mojosta ja ryppyperunoista on tilata niitä tuoreen, yksinkertaisesti valmistetun kalan kanssa. Erityisesti San Sebastian on tunnettu useista laadukkaista kalaravintoloistaan.

 

1
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*