Kainuu – täydellistä rauhaa keskellä suomalaista luontoa

Kainuu kuuluu Suomen ehkä hieman heikommin tunnettuihin alueisiin. Suurin syy tähän lienee Kainuun maakunnan verrattain etäinen sijainti Suomen keskeisimmistä asutus- ja liikennekeskuksista. Kainuun väkiluku on myös Manner-Suomen maakunnista toisiksi alhaisin heti Keski-Pohjanmaan jälkeen, vaikka Kainuu on pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin maakunta. Väestöntiheydeltään Kainuu on toisiksi harvin heti Lapin jälkeen, mutta tiheys on liki kolme kertaa harvempi kuin kolmanneksi harvimmin asutussa maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaalla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Kainuussa on erittäin paljon asuttamattomia alueita, jotka tarjoavat erinomaiset puitteet esimerkiksi vaeltamiselle. Vaeltamaan lähdettäessä on kuitenkin syytä pitää mielessä, että alueella elää luonnonvaraisina muun muassa susia ja karhuja, joten liian syvälle metsän siimekseen ei välttämättä kannata harhailla!

kainuu järvimaisema

Kainuulaista järvimaisemaa ©Pixabay

Kainuu on kurjan maineensa vanki, vaikka todellisuus on täysin toinen!

Kainuulla on varttuneemman väestön keskuudessa hieman kiistanalainen maine niin sanottuna kurjuuden tyyssijana, jonka uskotaan perustuvan lähinnä kirjalliseen perinteeseen, eikä niinkään alueen poikkeuksellisen viheliäisiin oloihin. Nälkää ja ”kurjuutta” esiintyi toki aikanaan myöskin Kainuussa, mutta samat ongelmat riivasivat nälkävuosien aikaan liki koko Suomea. Kainuu on todellisuudessa – ainakin tätä nykyä – aivan jotain muuta kuin kurjuuden tyyssija. Kainuun luonto edustaa sitä perinteisintä suomalaista maisemaa: vaaroja, järviä ja metsää silmänkantamattomiin.

 

Kainuun matkailu

Alueen matkailuvalteista tunnetuin on epäilemättä Sotkamossa sijaitseva Vuokatti. Vuokatti puolestaan on parhaiten tunnettu hiihtokeskuksestaan, josta löytyy rinteitä kaiken tasoisille rinnehirmuille. Hiihtokeskuksen yhteydessä toimii myös ympäri vuoden auki oleva hiihtotunneli sekä Suomen ainoa lumilautatunneli.

Huolimatta ensisijaisesti hiihtokeskuksen maineestaan, Vuokatissa riittää tekemistä vuodenajasta riippumatta. Kylpylähotelli Katinkullassa pääsee polskimaan ja rentoutumaan ympäri vuoden, talvella vaikkapa rinnepäivän, ja kesällä golfkierroksen päätteeksi. Kesällä Superpesisliigan käynnissä ollessa voit käydä paikan päällä seuraamassa, kun paikallinen Sotkamon Jymy ottaa mittaa vastustajistaan kansallislajissamme.

sotkamon jymy kainuu

Sotkamon Jymy juhlii onnistunutta kotiutusta ©Pixabay

Kainuun järvet

Kainuussa – kuten suurimmassa osassa Suomea – on runsaasti järviä: noin kymmenys koko maakunnan pinta-alasta on järvien peitossa. Kainuun suurin järvi on Oulujärvi, jonka rannalla myös maakuntakeskus ja maakunnan suurin kaupunki, Kajaani, sijaitsee. Oulujärvi on lisäksi Suomen viidenneksi suurin järvi, joten sen vesillä, jos missä, kelpaa seilailla tai kalastella. Kainuun majoitusvaihtoehtoihin voit tutustua esimerkiksi täällä.

kainuu oulujärvi

Kesäinen Oulujärvi ©Pixabay

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*