Jazz-festivaalit ympäri Skandinaviaa, joita ei voi jättää välistä!

Rakastatko svengaavaa ja rytmikästä jazzia? Esittelemme neljä kansainvälisesti tunnettua ja merkittävää jazzfestivaalia, jotka järjestetään eri puolilla Pohjoismaita.

  • Stockholm Jazz Festival
  • Kongsberg Jazzfestival
  • Copenhagen Jazz Festival
  • Pori Jazz

Jazz rantautui Skandinavian alueelle 1920-luvun paikkeilla, ja on sittemmin vakiinnuttanut asemansa suosittuna musiikkityylinä. Tämä musiikkigenre on laajasti edustettuna Skandinaviassa lukuisten Jazzfestivaalien ominaisuudessa. Tässä kirjoituksessa keskitymme neljään Pohjoismaiseen jazzfestivaaliin sekä hurmaaviin kaupunkeihin, joissa ne järjestetään, ja joihin pääsee tutustumaan musiikin hiljennyttyä.


Stockholm Jazz festival

Stockholm Jazz Festival on kansainvälisesti tunnettu Jazzfestivaali, joka järjestettiin joka vuosi keskellä heinäkuuta jo vuodesta 1980. Nyt festivaali on kuitenkin siirretty lokakuulle, jolloin Tukholmassa pääsee kuuntelemaan jazzia 21 eri konserttilavalla, joilla konsertteja järjestetään viikon aikana yhteensä yli 100.

Kansainvälisen tunnettuutensa ansiosta tämä jazzfestivaali houkuttelee myös useita kansainvälisiä artisteja.

Kulkiessasi Tukholman katuja festivaalin esiintymislavojen väleillä, on sinulla erinomainen mahdollisuus tutustua Ruotsin pääkaupunkiin. Kuninkaanlinna ja Tukholman vanha kaupunki sekä lukemattomat ravintolat, joissa pääsee nauttimaan herkullista ruokaa varmistavat, ettei sinulla käy koskaan aika pitkäksi vieraillessasi Tukholmassa. Tukholma on ruotsalaisuutta ruotsalaisimmillaan!


Kamasi Washington saapuu valloittamaan Stockholm Jazz Festivalin! Washington on tänä päivänä yksi maailman kysytyimmistä jazz-muusikoista, ja hänen konserttinsa on jotakin, mitä ei voi missata!

Täällä voit lukea lisää Kamasi Washingtonista!


Kongsberg Jazzfestival

Tällä Norjan suurimmalla jazzfestivaalilla pääset näkemään ja kokemaan laajan kattauksen kansainvälisiä jazzin huippunimiä. Kongsbergin Jazzfestivaali on perustettu jo vuonna 1964, ja on järjestetty sittemmin joka vuosi. Tämä festivaali tarjoaa musiikkia erittäin monipuolisesti: pääset halutessasi tutustumaan genrerajoja ylittäviin innovatiivisiin musiikkiesityksiin tai mikäli koet olevasi aito jazz-entusiasti, voit yhtälailla pysytellä perinteisemmässä jazzissa.

Kaikenlainen musiikki on tervetullutta Kongsbergin jazz-miljööseen. Festivaali on lisäksi toiminut ponnahduslautana kuuluisuuteen useille nuorille jazz-lupauksille vuosien varrella.

Kongsberg tarjoaa mahtavan jazzfestivaalinsa lisäksi valloittavia luonnonmaisemia sekä muita nähtävyyksiä. Musiikkiesitysten välillä voit käydä tutustumassa esimerkiksi Norjan kaivosmuseoon, joka kertoo tarinaa Kongsbergin hopeakaivoksista. Lue lisää Kongsbergistä täällä!

Kuva: Gunnar Brekke


Älä missaa Live & Lien -jazzduon konserttia vuoden 2017 Kongsberg Jazzfestivalilla. Duo esiintyi ensi kertaa yhdessä Kongsbergissa vuonna 2009, ja heistä onkin vuosien varrella muovautunut erinomainen jazz-kokoonpano.

Lue lisää Live & Lien -duosta täällä!


Copenhagen Jazz Festival – Jazzia idyllisten kanaalien äärellä

Kööpenhaminan maineikas jazz-festivaali järjestetään heinäkuussa 2017 jo 39. kerran. Se on yksi Euroopan suurimmista jazzfestivaaleista yli 1300 konsertillaan ja 120 esiintymislavallaan ympäri kiehtovaa Kööpenhaminaa.

Jazz-festivaalin menestyksekkyys kumpuaa järjestäjien kyvystä tasapainotella perinteisen jazzin ja genrerajoja ylittävien artistien ja orkestereiden välillä, mutta ennen kaikkea erittäin korkealaatuisesta musiikista. Festivaali yhdistelee sekä tanskalaisia että kansainvälisiä jazzin huippunimiä kattavasti eri puolilla kaupunkia koko festivaalin ajan.

Siirtyessäsi esiintymislavoilta toisille näiden yli 100 eri esiintymispaika välillä, pystyt samalla vaivatta tutustumaan tähän hurmaavaan tanskalaiskaupunkiin. Voit esimerkiksi kävellä ympäri Kongens have -puistoa ja käydä ihailemassa Rosenborgin linnaa, tai käydä nauttimassa kupin kahvia idyllisen Nyhavnin kanaalin varrella värikkäiden talojen lomassa. Kööpenhaminan kaltaisessa kansainvälisessä suurkaupungissa löydät aina hauskaa ja mielenkiintoista tekemistä!

Kuva: Kristoffer Juel Poulsen, Jazz.dk


Älä jätä tätä jazz-elämystä väliin kauniissa Kööpenhaminassa. Nauti useista maksuttomista jazz-konserteista Kööpenhaminan kauniiden kanaalien välittömässä läheisyydessä.

Lue lisää jazzfestivaalista ja tutustu vuoden 2017 ohjelmaan täällä!


Pori Jazz – Suomen jazztapahtumien suurin ja mahtavin!

Pori Jazz kerää vuosittain yli 100.000 festivaalivierasta ja se on järjestetty jo vuodesta 1966 alkaen. Pori Jazz toimii näyttämönä jopa yli sadalle musiikkiesitykselle merellisessä ja kesäisessä Länsi-Suomen kaupunki-idyllissä. Festivaali on yksi Euroopan vanhimmista jazzfestivaaleista ja on laajentanut musiikkitarjontaansa mainittavasti viimevuosikymmenten aikana ulottumaan kansainvälisiin huippunimiin myös jazzin ulkopuolella, kuitenkaan jazzin ystäviä unohtamatta.

Pori Jazz on houkutellut vuosien varrella maailmanluokan rock-, pop- ja hip hop -artisteja esiintymään ikoniselle Kirjurinluodon jazz-areenalle, mukaan lukien nimiä kuten Bob Dylan, Phil Collins ja Kanye West sekä jazz-legendoja kuten Dizzy Gillespie ja Herbie Hancock.

Festivaali järjestetään kauniilla sijainnilla veden ääressä, ja festivaalivieraat pääsevätkin nauttimaan huippuluokan artistien lisäksi kauniista kesäisitä maisemista sekä hyvästä ruoasta ja virvokkeista.

Porista löytyy lisäksi muitakin kulttuurillisesti kiinnostavia kohteita, kuten Porin kaupunginteatteri sekä Porin taidemuseo.

Suomen kenties kuuluisin ja vaikuttavin hiekkaranta, Yyteri, sijaitsee myös lyhyen etäisyyden päästä Porin keskustasta. Lue lisää Porin tarjonnasta täältä!


Vuoden 2017 ohjelmasta löytyy muun muassa tunnettu venezuelalais-yhdysvaltalainen indie-folk -artisti Devendra Banhart, joka saapuu ensivisiitillee Suomeen yli 15 vuoden odotuksen jälkeen.

 Lue lisää Devendra Banhartista täällä!


 

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*