Jaipurin vaaleanpunaiset palatsit

Rajasthanin pääkaupunki Jaipur on tunnettu loistokkaista palatseista ja vaaleanpunaisesta ulkokuorestaan. Jaipur sijaitsee Lounais-Intiassa ja kaupungista löytyy satoja palatseja sekä vierailuun että yöpymiseen. Kuninkaalliset ovat rakennuttaneet Jaipuriin mitä loistokkaampia palatseja, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta. Vaaleanpunaiseksi Jaipur maalattiin vuonna 1853, mikä oli kunnianosoitus Walesin prinssille joka vieraili tuolloin Jaipurissa.

Jaipurin helmi Hawa Mahal

Jaipurin kuuluisin nähtävyys on Hawa Mahal eli Tuulten palatsi, joka sijaitsee aivan kaupungin historiallisessa keskustassa. Pinkistä kalkkikivestä rakennettu palatsi komeilee sadoilla ikkunoillaan. Tarina kuuluu, että ikkunat rakennettiin prinsessoille, jotta nämä voisivat seurata kaupungin vilinää palatsista. Ikkunoista sisään hulmuava tuuli tekee palatsista ihanan viileän kuuman kosteassa Intiassa, mistä palatsi on saanut nimensäkin. Hawa Mahal on rakennettu vuonna 1799, ja nykyään noin puolet palatsista on avoinna vierailijoille kun toinen puoli on yhä kuninkaallisten käytössä.

Jaipurin palatsi

Kuva: Dezalb via Pixabay

Jan Mantar observatorio on niin ikään vaikuttava kohde, joka on myös Unescon maailmanperintö kohde. Jan Mantarissa sijaitsee maailman suurin aurinkokello sekä satoja muita merkittäviä laitteita, joilla on seurattu avaruuden liikkeitä ennen modernia teknologiaa. Suosittelemme ottamaan opastuksen Jan Mantar observatorissa tai monien tieteellisten laitteiden tarkoitus saattaa jäädä pimentoon.

Päivämatkat ja palatsit Jaipurissa

Kaupungin keskustassa on Tuulten palatsi, Hawa Mahal, mutta löytyy Jaipurista myös Vesi palatsikin. Jal Mahal on kirjaimellisesti keskelle järveä rakennettu palatsi, joka on tunnettu erikoisen sijaintinsa takia. Jal Mahal on suunniteltu kuninkaallisten kesähuvilaksi ja se sijaitsee hieman kaupungin ulkopuolella, keskellä järveä. Jal Mahal -palatsin neljä ensimmäistä kerrosta jää veden alle kun järvi on täynnä.

Löytyy Jaipurista toinenkin Unescon maailmanperintö kohde. Amer Fort -linnoitus ja vanha palatsi ovat Intian vanhimmat ja suosituimmat turistikohteet. Amer Fort on hieman rappeutunut ja sitä pyritään kunnostamaan hyvää vauhtia, mutta  linnoitus on joka tapauksessa näyttävä historiallisine yksityiskohtineen. Linnoitus ja palatsi seisovat uljaana kukkulalla, mutta palatsi on kuitenkin loistokkaampi sisältä kuin kaukaa katsottuna. Amer Fortissa kannattaa siis tehdä kierros.

Jaipurin palatsit

Kuva: Tina_OO via Pixabay

Kukkulan laella istuva Amer Fort on noin 11 kilometrin päässä Jaipurin keskustasta, mikä tekee siitä sopivan päiväkohteen. Amer Fortiin voi kulkea minitaksilla, tuk tukilla, tai sinne voi kulkea myös norsukyydillä. Elefanttikuljetus kukkulalle on kokemuksenarvoinen ja norsun selästä voi ihastella maisemia koko matkan Amer Fortiin.

Hotelliyöt oikeissa Jaipurin palatseissa

Jaipurissa ja Rajasthanin alueella on monia pienempiä palatseja, jotka on nykyään myös hotelli käytössä. Jos siis suunnittelet matkaa Jaipuriin ja haluat nauttia palatsien loistosta koko matkan ajan, varaa yöpyminen palatsihotellista.

Jaipur ja palatsit

Kuva: aanandmadhav36 via Pixabay

Katso hotellit ja parhaimmat matkavinkit Jaipuriin Expedian sivuilta.

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*