Viinimatka Keski- ja Pohjois-Italian viinitiloilla

Italia on Ranskan rinnalla maailman suurin viinintuottaja. Italian viinialueet kattavat koko Italian ja erilaisia viinejä viljellään Pohjois-Italiasta aina Italian eteläisempään kärkeen Sisiliaan. Kertasimme, mitkä ovat parhaimmat ja tunnetuimat Italian viinialueet.

Parhaimmat viinit Pohjois-Italian viinialueilta

Italian kuuluisimmat viinit tulevat Pohjois-Italiasta. Muun muassa Chianti, Barolo ja Barbaresco viinit tulevat pohjoisesta. Tunnetuin viinialue Pohjois-Italiassa on Piemonten viinialue, joka tunnetaan vahvoista punaviineistä ja juuri Barolo ja Barabresco viineistä. Lisäksi Lombardia on tunnettu viinialue.

Pohjois-Italia on karumpaa ja vuoristoisempaa viinialuetta kuin Keski- ja Etelä-Italian viinialueet. Piemonten viinialue on kuuluisia pittoreskeista vuoristokylistä, joista yksi tunnetuimmat ovat Alban seutu ja Barolon kylä. Esimerkiksi Jyrki Sukula pyörittää viinitilaa juuri Albassa.

Italian viinialueet

Kuva: Pixabay by SeppH

Pohjois-Italian vilkkain kaupunki on Milano, joka on vierailemisen arvoinen kohde. Maailmankuulusta arkkitehtuurista tunnettu kaupunki tarjoaa ihmettelemistä ainakin muutamaksi päiväksi ja lisäksi kaupunki on takuuvarma kohde ruokamatkailijoille. Yhdistä Pohjois-Italian matkaan Piemonten viinitilat ja Milanon parhaimmat ruokaelämykset.

Koe Italian viinitilat Toscanassa

Ehkä tunnetuin viinialue Italiassa on Toscanan alue, joka sijaitsee Italian keskiosassa. Toscanan pääkaupunki Firenze ja sen eteläpuoli on erityisesti viininystävien suosiossa. Alueella viljellään paljon Chianti-rypälettä. Yksi tunnetuimmista ja kuuluisimmista viineistä on Ruffinon Chianti-viini.

Kuuluisa Chianti-viinitie sijaitsee noin 15 kilometrin päästä Firenzestä ja sen varrella on monia pieniä ja keskisuuria viinitiloja, jotka ovat avoinna myös turisteille. Viinitilat tarjoavat paitsi viinimaistajaisia mutta myös majoitusta. Viinitiloilla voi majoittua kauniiden viinitarhojen ja oliivilehtojen keskellä.

Italian viinitila

Kuva: Pixabay by Kolibri5

Turisteille on myös tarjolla valmiita viinitilakierroksia skoottereilla tai Vespalla. Viinikierroksella pääset nauttimaan paitsi Pohjois-Italian viineistä mutta myös kauniista maisemista sekä opit samalla viineistä ja alueen historiasta.

Jos olet omatoimi matkalla, huomioi, että osa Italian viinitiloista vaatii etukäteen varauksen. Muista siis tarkistaa matkan varrella olevien viinitilojen nettisivut ennen matkaa, jos haluaa mennä tutustumaan viinitiloihin ja viininvalmistukseen.

Viinimatkaan Toscanassa on erinomaista yhdistää muutama päivä kauniissa renessanssikaupungissa Firenzessä. Toscanassa nautit paitsi viineistä ja luonnosta mutta myös kulttuurista ja Firenzen taideaarteista.

Koe aito Italian viinitila

Syksyllä satoaikaan Italian viinitiloilla voi osallistua viinitalkoisiin. Viinin korjuuaika on aina elokuusta syyskuun loppuun. Jotkut viinitilat tarjoavat mahdollisuuden turisteille osallistua rypäleiden poimintaan ja viinin poljentaan. Etsi viinitiloja netistä ja koe unohtumaton sadonkorjuu Italian viinitilalla.

viinimatka italia

Kuva: Pixabay by zschorr

Italiasta voi myös vuokrata talon viikoksi tai kuukaudeksi viinitiloilta, keskeltä kauneinta viinimaisemaa. Jos suunnittelet omatoimiviinimatkaa, katso vinkit Italiaan ja parhaimmat lentotarjoukset Expedian-sivuilta.

1 Comment

  1. Janina 24/05/2018 Reply

    Italialaiset viinit on kyllä parhaimpia.. 🙂 Ois ihana päästä Toscanaan ja ihastelemaan Italian maisemia

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*