Indonesialainen ruoka – Tuhansien saarien ja ruokien maa

Väkiluvultaan maailman neljänneksi suurin ja yli 13000 saarta sisältävän Indonesian ruokakulttuuri on ehdottomasti yksi maailman mielenkiintoisimmista. Indonesialainen ruoka on imenyt gastronomisia vaikutteita mm. Kiinasta, Euroopasta, Lähi-Idästä ja Intiasta, ja monilla saarilla on omat paikalliset herkkunsa. Tämä tuhansien saarien valtio siis tarjoilee matkustajalle melkein yhtä montaa erilaista herkullista ruokaa kuin itse saaria on.

Indonesialainen ruoka sisältää todella paljon vaihtelua, joten paras lähestymistapa lienee käydä läpi Indonesialaiset kansallisruoat, jotka kuvaavat hyvin tätä laajaa ruokakulttuuria, ja jotka ovat hyvä lähtökohta Indonesiaan matkustaessa.

Rendang – ruoka-arvosteluiden ääniharava

Ensimmäisenä listalla on tietenkin Sumatran saarelta kotoisin oleva rendang, joka on valittu CNN:n lukijoiden kesken maailman herkullisimmaksi ruoaksi. Rendangia on kuvailtu eräänlaiseksi Indonesialaiseksi curryksi, vaikka se onkin hieman erilainen kuin muut “aidot indonesialaiset curryt”. Usein lihasta valmistettu, mutta kasvisvaihtoehtonakin löytyvä rendang on parhaimman luokan lohturuokaa ja tätä maailman suosikkia kannattaa ehdottomasti maistaa siihen tullessa tilaisuus.

Soto – indonesialainen herkku

Toisena on soto, laajasti ympäri Indonesiaa löytyvä ruokalaji, joka on käytännössä soppaa Indonesialaisella twistillä. Ainesosat vaihtelevat alueittain, mutta yksi laajalti löytyvä esimerkki sotosta on soto ayam, joka on herkullista kanakeittoa. On syytä huomioida, että länsimaisia keittoja/soppia kutsutaan nimellä “sop”, sillä ne ovat täysin eri asia.

indonesialainen ruokac) unsplash

Satay – itämainen varrarsruoka

Satay on kolmas virallinen indonesialainen ruoka, jopa kansanruoan maineessa. Satay, tai Indonesialaisittain sate, on lähtöisin Jaavan saarelta, mutta löytyy soton tavoin todella laajalti ympäri Indonesiaa. Sate on käytännössä grillattua, maustettua lihaa tikun varressa dipattuna kastikkeeseen. Yksi yleisimpiä kastikkeita on maukas pähkinäkastike, mutta mausteet, liha ja kastike vaihtelee alueittain, ja on taatusti herkullista saaresta riippumatta.

indonesialaista ruokaac) Pixabay

Indonesialaisen ruoan todellinen klassikko

Indonesialainen ruoka ei paljoa perinteisemmäksi muutu. Paistettu riisi, eli nasi goreng, on suora käännös tästä ruokalajista, joka on yksi yleisimpiä ja helpoiten saatavilla olevia Indonesialaisia ruokia, jonka takia se onkin listan neljäs kansanruoka. Kuten arvata saattaa, löytyy tästäkin ruokalajista lähes loputon määrä variaatiota alueesta riippuen. Nasi goreng kasviksilla, paistetulla munalla ja lorauksella kecap manis:ta, eli makeahkoa soijaa ei voi mennä vikaan.

indojen ruokaac) Pixabay

Salaatinnälkäisille

Indonesialainen salaatti, eli gado-gado, on viides Indonesian kansanruoka. Gado-gado valmistetaan laajasta kirjosta erilaisia, usein keitettyjä tai höyrytettyjä kasviksia. Sekoitukseen voi kuulua esimerkiksi perunaa, vihreitä papuja, ituja, pinaattia, kaalia ja maissia yhdistettynä tofuun, tempehiin ja/tai kananmuniin. Tämän ruokalajin tärkeimpiä elementtejä on kuitenkin pähkinäkastike, jolla tämä kasvissekoitus peitetään.

Pelkästään nämä viisi Indonesian kansallisruokaa sisältävät niin paljon sisäistä vaihtelua, että ne pitävät pidempäänkin matkustavan makunystyrät tyytyväisinä. Edellä mainitut eivät toki ole ainoat suositeltavat ruoat. Herkullisia ruokia löytyy aivan tolkuton määrä lisää, jonka takia Indonesia on yksi maailman mielenkiintoisimmista ruokakohteista. Plussana vielä se, että kasvispainotteinen ruokavalio onnistuu ilman sen kummempaa vaivaa.

Skootterin selästä soto ayam tai bakso, lasivitriinistä sate plecing ja liuta muita äärimmäisen maukkaita ruokia riisin kera ja banaanilehteen käärittynä, tai nasi goreng muovituoleilla ja -pöydillä varustetusta warung nasi:sta: ravintoloiden sijaan autenttisen ja todella edullisen indonesialaisen ruokakokemuksen saa, kun syö pienissä perheomisteisissa warung:ssa tai muissa “street food” -henkisissä hökkeleissäTutustu esimerkiksi Balin majoitusvaihtoehtoihin täällä.

 

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*