Inarijärvi – Lapin taikaa parhaimmillaan

Kauniin karu Inarijärvi on Pohjois-Lapin suosituin matkailukohde. Kahden Suomen suurimman kansallispuiston välissä lepäävä Inarijärvi on kauniin karu pitkine ja jylhine rantoineen. Täällä koet Lapin erämaan parhaimmillaan.

Inarijärvi Pohjois-Lapissa

Inarinjärvi

Kuva: Pixabay by Jeimo

Kuva: Pixabay by Jeimo[/caption]

Inarijärvi on Lapin suurin ja Suomen kolmanneksi suurin järvi, joka hallitsee Pohjois-Lapin maisemia. Järvellä on pinta-alaa jopa yli 1000 neliökilometriä ja järveä kiertävää mutkikasta ja jylhää rantaviivaa on jopa 3300 kilometriä. Rannat ovat paikoittain hyvinkin jyrkkiä ja maa nousee nopeasti. Inarijärvi on Suomen toisiksi syvin järvi; järven syvin kohta on peräti 92 metrin syvyydessä. Maisemat heijastuvat kirkkaan veden pinnasta peilikirkkaina ja mystisinä.

Inarijärveä kutustaan myös Saamenmereksi sen mahtavan koon ansiosta. Se on paikallisten ja saamelaisten suuri ylpeyden aihe, eikä suotta. Inarijärvi ja sen maisemat ovat erämaata parhaimmillaan.

Inarijärvi tarjoilee elämyksiä

Inarijärvi sijaitsee keskellä Euroopan suurinta erämaata, ja järveä kuuluu siksi erämaajärviin. Inarijärvi alkaa Inarin itäpuolelta ja sen rannat yltävät aina melkein Suomen itärajalle asti.

Inarin matkailu

Kuva: Pixabay by natatuovila

Kuva: Pixabay by natatuovila[/caption]

Eräretkeilijät löytävät sankoin joukoin Inarijärvelle vuosittain ja järvi tarjoaakin matkailijoille huikeita maisemia. Inarijärvelle voi lähteä kesäisin vaeltamaan, veneilemään, kalastamaan tai talvisin hiihtämään, samoilemaan tai vaikka pilkkimään. Inarijärvi on hurmaava ja eksoottinen luontokohde ympäri vuoden.

Inarijärven upeista maisemista voi nauttia erinomaisesti vaeltaen. Inarijärven alueella on useita vaellusreittejä ja järven rannoilla löytää useita autiotupia, jotka käyvät taukopaikoista ja soveltuvat myös yöpymiseen. Inarijärvelle tehdään kalastusmatkoja erityisesti kesäisin. Inarijärvi ja kalastus on yksi suosituimmista erämaakohteista Suomessa.

Inarijärven kokeminen veneillen on myös erittäin suosittua. Kesäisin Inarijärvellä kiertää risteilijä, joka aloittaa toimintansa yleensä kesäkuussa. Järveä voi kiertää myös omilla veneillä pysähtyen autiotuvilla, joita on tiheään rannoilla. Inarijärven maisemat ovat ainutlaatuiset myös soutaen, meloen tai talvella järven jäällä hiihtäen.

Inarin matkailu ja luonnonpuistot

Suomen suurimmat ja tunnetuimmat luonnonpuistot sijaitsevat Inarijärven rannoilla. Järven länsipuolella sijaitsee Lemmenjoen luonnonpuisto ja tunnettu Urho Kekkosen luonnonpuisto jää Inarin järvestä kaakkoon. Myös suosittu lapinmatkailukohde Saariselkä kuuluu Inarin kuntaan.

Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin ja monipuolisin. Luonnonpuiston alueella elää useita poronhoitajia ja alueelta löytää yhä myös kullankaivajia. Vaihtelevat ja kauniin karut patikointireitit vetävät vaeltajia Lemmenjoelle, mutta myös aktiiviurheilijoille löytyy elämyksiä. Lemmenjoella sijaitsee Ravadasköngäs-joki, jonka kosket ja vesiputoukset voi kokea kajakilla laskien.

Inarinjärvi kalastus

Kuva: Pixabay by Rhinelander

Kuva: Pixabay by Rhinelander[/caption]

Urho Kekkosen luonnonpuisto tarjoaa vaihtelevia vaellusreittejä. Alueella on helppoja vaellusreittejä, mutta erityisesti kokeneet vaeltajat tulevat Urho Kekkosen luonnonpuistoon pitkille ja vaativille eräretkille. Yksi suosituimmista kohteista on Paratiisikuru, joka on komea laakso vaarojen keskellä.

Saamelaiskulttuuri on osa Inaria

Inari on saamelaiskunta, jossa saamelaiskulttuuri elää vahvana. Inari kiehtoo matkailijoita paitsi alkuperäisellä ja vahvalla luonnolla ja vireällä saamelaiskulttuurilla.

Inarijärven kuuluisin saari on pieni Ukonsaari, joka on aikoinaan ollut saamelaisten pyhä paikka. Saaressa palvottiin henkiä, haltioita ja jumalia. Ukko-nimi juontuu myös saaren historiasta, sillä Ukko-jumala tärkein paikallisväestön jumalista. Ukonsaareen pääsee kesäisin laivaristeilijällä Inarin kirkonkylältä.

Saamelaiskulttuuri on läsnä kaikkialla Inarissa, jossa sijaitsevat saamelaiskäräjät ja poronhoito on edelleen voimissaan. Inarin kirkonkylällä sijaitsee myös saamelaismuseo ja luontokeskus Siida, jossa voi tutustua saamelaiskulttuuriin ja alueen historiaan.

Yksi alueen suosituista nähtävyyksistä on myös Lapin vanhin säilynyt rakennus, Pieljärven kirkko. Pieljärven erämaakirkko on tunnelmallinen 1840-luvulla rakennettu kirkko keskellä Lapin autiota luontoa. Aina auki oleva kirkko on kaunis patikointikohde niin kesällä kuin talvella. Historiallinen, kauniilla paikalla sijaitseva kirkko on noin 10 kilometrin päässä Inarin kirkonkylältä.

Inarin matkailu Saamelaiskulttuuri

Kuva: Pixabay by Natatuovila

Kuva: Pixabay by Natatuovila[/caption]

Inarin matkailu

Inariin on lyhyt matka Ivalon lentokentältä, jonne pääsee lentäen Etelä-Suomesta. Inari on pieni kirkonkylä, joka sijaitsee Inarin järven länsirannalla. Inariin voi kulkea myös junalla ja bussilla lähialueilta. Esimerkiksi Helsingistä Rovaniemelle kulkee päivittäin junavuoroja, ja Rovaniemeltä Inariin kestää bussilla noin 5 tuntia.

Ainutlaatuinen luonto, kansallispuistot, järvialueet, joet ja tunturit. Erämainen Inarijärvi on upea matkakohde pohjoisessa Lapissa. Inarissa voi kokea revontulimatkoja, lumikenkäkävelyretkiä ja kalastusretkiä. Koe Lapin luonto ja lähden Inariin viettämään eräelämää. Expedia tarjoaa parhaimmat hotellitarjoukset ja matkavinkit.

 

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*