Hipsteri Södermalm – Tukholman moderni ruokakeidas

Södermalm on yksi Tukholman hipstereimmistä alueista aivan Tukholman keskustassa täynnä upeita kahviloita, putiikkeja ja tunnelmallisia ravintoloita. Eteläisen saaren kulinaristinen tarjonta on vuosi vuodelta noussut paitsi paikallisten suosioon ja kansalliseen mediaan, myös pikkuhiljaa turistien tietoon. Ruotsalaisuuden päivän kunniaksi juhlistamme tätä trendikästä aluetta, joka antaa kyytiä turistien suosimalle vanhalle kaupungille. Jos siis haluat vaihtelua Gamla Stanin mukulakivikaduista ja sen nostalgisesta sykkeestä, hyppää saaren yli Södermalmin hipsterin rentoon sydämeen ja nauti Tukholman gastronomian modernista tarjonnasta.

7308524944_79e56e265a_k

Kuva: Jenny Kristoffer

1. Linje Tio / Hornsbruksgatan 24, Tukholma

Brooklyn vaikutteinen ravintolabaari itäisessä Södermalmissa on sekoitus ravintolaa ja konditoriaa, jonne Hornbull (edit: Hornstull) alueen trendikkäimmät asukit suuntaavat illanviettoon. Ravintola juhlistaa nimensä mukaisesti Tukholman metron kymppilinjaa ja ympäröivää Hornstullin aluetta, joka ennen vanhaan oli paitsi suurkaupungin sykkivä sydän, myös kirjaimellisesti eteläisen ja pohjoisen Tukholman yhdistävä metrolinja – linje tio. Tänä päivänä ravintola tarjoaakin Etelä-Eurooppalaisesta menusta inspiroitunutta ruokaa, lyhentäen Pohjoismaiden ja etelän välistä kulinaristista aukkoa. Maista paikan päällä tuoreita ja meheviä leikkeleitä nautiskellen lasillisen tai kaksi olutta tarkasti valikoidusta menusta.

61A3055_FREDRIK-SKOGKVIST_1

 Kuva: Linje Tio

2. Johan & Nyström / Swedenborgsgatan 7, Tukholma / Kanavaranta 7 C, Helsinki

Nyt kahvittelijoita lykästi ja kunnolla. Johan & Nyström on yksi Ruotsin autenttisen kahvin paratiiseista, jossa eri kahvilaatuja ja -papuja saa maistella upeissa puitteissa. Huolella ja rakkaudella käsin paahdetut kahvilaadut ovat hemmotelleet asiakkaita jo kymmenen vuotta ja samalla nostattaneet laadukkaan kahvin arvostusta Ruotsinmaalla. Kahvilasta löytyy myös valikoima upeita teelaatuja jos kahvi ei ole sinun juttusi. Södermalmin alkuperäinen kahvila on ehdottomasti kokemisen arvoinen, mutta jos kahvihammasta kolottaa, löytyy Suomesta sisarkahvila aivan Katajanokan kupeesta.

konceptbutiken_johanochnystrom

Kuva: Johan & Nyström

3. Pelikan / Blekingegatan 40, Tukholma

Perinteisen ruoan puolestapuhuja Pelikan on yksi Tukholman vanhimmista ravintoloista sen juuret ulottuen aina vuoteen 1664. Sitä voisi melkein kutsua omaksi instituutikseen, sillä sen suussa sulava menu vetää puoleensa vuosittain tuhansia simppelin herkullisen ruoan nauttijoita. Listalta löytyy niin lihapullia ja perunamuusia puolukoiden kera kuin paistettua lohta ja tilliperunoita, joten jos halua nauttia pohjoismaalaisesta ruoasta, tämä ruokapaikka on sinun mestasi.

pelikan-BS-mat-01

Kuva: Pelikan

4. Oxelblom / Skånegatan 51, Tukholma

Tunnelmallisen perinteikäs Oxelblom on kuin matka ajassa taaksepäin isovanhempien klassisen tyylikkääseen olohuoneeseen. Ryhdikkään aateliset ja vanhanaikaiset lamput luovat oman tunnelmansa, jossa perinteikkäästä ruotsalaisesta ruoasta on helppo nauttia. Vaikka ruoka on perinteikkään suussa sulavaa, menu heijastaa myös jazz aikaa ja inspiroituu Ruotsin eri maisemista. Täällä saat rentoutua hyvässä seurassa ja hyvän ruoan saattamana. Saatat jopa potkaista kengät jalasta pois ja käpertyä viinilasin kanssa sohvalle matkakumppaneidesi kanssa!

rectangle_big_retina

 Kuva: Oxelblom

5. Bistro Barbro / Hornstulls Strand 13, Tukholma

Bistro Barbron viehättävä ja trendikäs ravintola läntisessä Söderissä on yksi alueen innovatiivisimmista. Japanilaisvaikutteiset ateriat ovat ehkä kooltaan pieniä, mutta aasialaiset maut hyppivät lautasella huippuluokkaisina ja tyylikkäinä. Ravintolan kellarista löytyy vielä yksi jymy-yllätys: Tukholman ensimmäinen elokuvabaari, jossa saa nauttia herkullisista drinksuista leffan kera.

6. Fåfängan ravintola ja cafe / Klockstapelsbacken 3, Tukholma

Tämä Södermalmin itäosissa sijaitseva kahvila on synonyymi mahtavien maisemien kanssa, sillä näkymät korkealta kukkulalta ovat kaupungin parhaimmat ylenkatsoen meren yli suoraan vanhaan kaupunkiin ja Djurgårdeniin. Kukkulan alta löytyy myös parkista Viking Linen risteilyalus, joten jos kulkuvälineesi Tukholmaan on punavalkoinen laiva, olet vain kivenheiton päässä Fåfängan upeista maisemista, puhumattakaan sen herkullisesta ruoasta, joka on saanut paljon kehuja muun muassa paikalliselta lehdistöltä. Kesäisin terassi on henkeäsalpaava, mutta vuoden ympäri maisemista saa nauttia sisätiloissa maukkaan brunssin kera lauantaisi ja sunnuntaisin.

4029758801_5b970a8f04_b

 Kuva: Dennis Jarvis

Ruotsalaisilla herkuilla herkutteleminen on mitä parhain tapa juhlistaa Ruotsalaisuuden päivää. Varaa siis hotelliyö Tukholman Södermalmissa ja sulaudu joukkoon hispterin trendikäällä alueella. 

0
1

1 Comment

  1. Milla 17/07/2015 Reply

    Todella täytyi miettiä, että missä ihmeessa Hornbullin alue sijaitsee. Sitten havaitsin, että se varmasti on Hornstull, itsekin asun Hornstullissa. Painovirhepaholainen asialla. Moni Suomesta tuleva vierailija ei ole vielä käynyt Södermalmilla, joten kannattaa käydä, mikäli Vanha kaupunki alkaa tuntua useampaan kertaan nähdyltä turistiansalta, ja ydinkeskustan kauppojen tarjonnan on havainnut samaksi kuin kotimaassa, lukuun ottamatta muutamien luksusmerkkien myymälöitä. Södermalmilla, jota yleensä kutsutaan Söderiksi on vielä paljon pieniä kauppoja, joista voi tehdä löytöjä. Voi nauttia hyvästä ruoasta ja tutustua alueeseen, joka on nykyään Tukholman suosituimpia asuinpaikkoja. Kasvissyöjille suosittelen Hermans kasvisravintolaa, joka sijaitsee aivan Fotografiska-valokuvamuseon lähellä, ja siis aivan lähellä Viking-laivojen terminaalia. Osoite Fjällgatan 23 B. Fjällgatanilta on mahtava näköala veden yli keskustaan päin. Fotografiskalla on myös erinomainen ravintola ja kahvila näköalapaikalla, ja tietenkin mielenkiintoisia näyttelyitä.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*