Herkuttelijan opas: Montrealin paras katuruoka

Montreal on todellinen kulinaristin taivas: kaupungissa on enemmän ravintoloita kuin monessa suuremmassa metropolissa. Poikkeuksellisen Montrealin ruokakartasta tekee kuitenkin eri kulttuurien ja kansallisuuksien rikkaus. Pohjoisamerikkalais-ranskalaiseen keittiöön ovat tuoneet omat makunsa muun muassa kaupungin libanolilaiset, juutalaiset , italialaiset ja kreikkalaiset yhteisöt. Yleisesti ottaen Montrealissa ruokaan suhtaudutaan rennosti, turhaa hienostelua kaihtaen: parhain syötävä löytyy usein kadunvarren kojuista tai simppeleistä kuppiloista.  

 


La_Banquise_PoutineKuvalähde

 

Poutine
Jos vain yksi ruoka edustaisi Kanadan ranskankielistä Quebecia ja Montrealia, se olisi epäilemättä Poutine. Herkun neroutta voi olla vaikea ymmärttää sitä maistamatta: paksuista ranskalaisista, eräänlaisesta leipäjuustosta ja ruskeasta kastikkeesta muodostuva annos näyttää kieltämättä hieman sotkuiselta. Yhdessä ainekset kuitenkin muodostavat kokonaisuuden, joka on ylivertainen baari-illan yöpala tai seuraavan päivän krapularuoka. Ja on Poutine aika hitsin hyvää milloin tahansa muulloinkin.
Maista täällä: Nykyään Poutinea tarjoilevat niin halparuokaketjut kuin huippuravintolatkin, mutta paras paikka kokeilla herkkua on yhä perinteisessä  La Banquise-kuppilassa, jossa voi valita yli 30 erilaista Poutinea sisältävältä listalta.

 

Bagelit
Montrealilaiset ovat bageleidensa suhteen vähintään yhtä intohimoisia kuin newyorkilaiset naapurinsa. Montrealissa bagelit ovat amerikanserkkujaan hieman pienempiä ja tiiviimpiä, ja niiden valmistamista valvotaan tiukalla säännöstöllä. Jokainen bageli pyöritellään käsin, kastetaan hunajaveteen ja paistetaan puulämmitteisessä uunissa.
Maista täällä: Montrealin parhaan bagelipaikan tittelistä kilpailee kaksi nimeä: St-Viateur Bagelilla ja Fairmount Bagelilla on molemmilla jo pitkä historia takanaan. St-Viateurilla on useita toimipisteitä kaupungin eri puolilla, Fairmountin ympäri vuorokauden auki oleva kauppa sijaitsee muodikkaalla Mile Endin -alueella.

 

Savuliha
Montrealilainen savuliha voi helposti olla mailman parasta, ja kaupunkilaiset syövätkin sitä niin paljon kuin mahdollista. Täällä naudan rintafileetä paistetaan tyypillisesti poikkeuksellisen pitkään, niin, että lopputuloksena liha lähes kirjaimellisesti sulaa suuhun. Oikeaoppisesti montrealilaista savulihaa nautitaan pinoamalla reilunkokoinen kasa kahden sinapilla valellun leivän väliin.
Maista täällä:Schwartz’s Hebrew Delicatessen on toiminut Montrealissa jo yli 80 vuotta ja ylpeilee olevansa Kanadan vanhin deli. Klassinen tapa nauttia Schwartzin kuuluisin tuote, savulihavoileipä, on tilata kyytipojaksi tummaa kirsikkakolaa, suolakurkkuja ja ranskalaisia.

 

Shish Taouk
Shish Taoukilta on vaikea välttyä Montrealissa – se on kaupungin lukuisten ruokakojujen klassikko, joka läytyy lähes jokaisesta kadunkulmasta.  Shish Taouk on libanonilias-kanadalainen versio marinoidusta ja vartaassa grillatusta kanasta, jota kutsutaan monessa muussa paikassa yksinkertaisesti shawarmaksi. Montrealissa shawarman tilaaja saa kuitenkin eteensä naudanlihaa. Shish Tauok tarjotaan yleensä pitaleivän, hummuksen tai tahinin ja vihannesten kanssa, joko valmiiksi täytettynä leipänä tai suurelle lautaselle koottuna annoksena.
Maista täällä: Montrealin kuuluisin Shish Tauokia tarjoileva paikka on Boustan, jonka vakioasiakkaisiin kuuluu muun muassa Kanadan entinen pääministeri Pierre Eliott Trudeau.

Shish Tawook 1Kuvalähde

 

Maple Taffy
Maple Taffy tai Tire sur la neige eli sokeria lumessa on perinteiseen quebecilaiseen ruokakulttuurin kuuluva makea herkku, joka syntyy, kun vaahterapuun mahlaa keitetään hitaasti siirapiksi ja kaadetaan sitten lumeen jäähtymään. Lopputulos on sitkoisa, makea toffee, joka nostellaan parempiin suihin puutikuilla tai haarukoilla. Perinteisesti Maple Taffya syödään keväisin maaseudun tiloille suuntautuvilla Sugaring Off -retkillä, joilla juhlitaan vaahterasiirappikauden alkamista. Nykyään sitä kuitenkin löytää myös monesta montrealilaisesta ravintolasta.
Maista täällä: Sugaring off -kausi kestää suurin piirtein maaliskuusta toukokuuhun, ja sinä aikana Maple Taffya myyviä kojuja ilmestyy ympäri Montrealia, erityisesti Jean-Talon -torille.

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*