Fiskarsin Ruukki tarjoilee kulttuuria ja elämyksiä

Fiskarsin Ruukki on yksi suosituimmista Etelä-Suomen lomakohteista. Fiskarsin laaksossa sijaitseva Fiskarsin ruukki on idyllinen kylä, josta löytyy kesäisin paljon tekemistä ja näkemistä. Joen varrella sijaitsevat Fiskarsin ruukki ja vanhat tehtaat ovat kulttuurikylän keskus, josta löytyy nykyään paljon ruokaa ja kulttuuria matkailijoille.

Historiallinen Fiskarsin Ruukki

Fiskars on kaupunki Raaseporin kunnassa ja se on ollut elävä kylä 1600-luvulta lähtien. Fiskarsin rautaruukki aloitti toimintansa 1649 ja siitä lähtien Fiskarsin kylä on kasvanut ja kehittynyt. Raudanvalmistuksesta tuotekehitykseen, tänäpäivänä Fiskars on tunnetuin kansainvälisestikin tunnetuista Fiskarsin oransseista keittiösaksista.

Fiskars Group toimii edelleen Fiskarsissa ja kylässä on suuri Fiskarsin jälleenmyymälä, jossa myydään Fiskarsin, Iittalan ja Arabian tuotteita. Jos haluat tutustua tarkemmin Fiskars Groupin toimintaan ja Fiskarsin historiaan, myymälän yhteydessä on myös historiallinen näyttely ja museotila.

Fiskarsin tehdasalue on suurimmaksi osaksi 1800-luvulta. Fiskarsin ruukki ja ympäröivät tehdasrakennukset ovat entisessä asussaan mutta uusiokäytössä. Vanha tehdasrakennukset on muutettu taide-, kulttuuri- ja sivistystiloiksi. Fiskarsin ruukki ja ruukkikylä ovatkin tunnettuja taidekohteita, joissa pidetään useita näyttelyitä ja taidetapahtumia ympäri vuoden.

Fiskars Ruukki

Photo: Pixabay by Guugnaakkeli

Fiskars tarjoaa kulttuuria ja elämyksiä

Fiskarsissa kaikki on kävelymatkan päässä. Fiskarsin ruukki on pieni kylä, jossa on pikku putiikkeja, käsityöliikkeitä ja -pajoja sekä kahviloita ja ravintoloita. Lisäksi Fiskarsin ruukkikylässä järjesteään erilaisia tapahtumia ympärivuoden.

Fiskarsin ruukki ja vanha ruukkialue on ripotelty täyteen suloisia käsityöputiikkeja. Vanhassa tornikellorakennuksessa toimii Onoma Shop, jossa myydään käsityö-, taide- ja muotoilutuoteitta. Onoma Shopissa on myös pieni galleria, jossa on näyttelyitä tasaisin väliajoin. Fiskarsin vanhassa navetassa toimii Desicon kynttilätehdas, jossa tehdään alusta loppuun asti kotimaisia kynttilöitä.

Fiskarsin ruukissa toimii Rekolan Panimo ja puoti, josta voi ostaa panimon oluita tai Fiskarsin juustoja. Oluen ystäville Fiskarsissa on myös Ägräas Tap Room, joka on laadukas olutravintola.

Ravintola Kuparipaja on yksi suosituimmista ravintoloista ja se sijaitsee aivan joen yllä keskellä ruukkikylää. Kuparipaja tarjoilee aina sesonginmukaista ruokaa ja täälläkin voit ruuan kanssa maistella paikallisia oluita. Ravintolan alakerrassa on aika ajoin niin ikään näyttelyitä pienessä näyttelytilassa.

Matkailijoille on tarjolla useita erilaisia kierroksia ja työpajoja. Esimerkiksi Paperitalossa voi tutustua paperinvalmistuksen historiaan ja kokeilla paperiarkin tekemistä. Fiskarsissa voi kokeilla myös esineiden takomista tai lasin puhaltamista. Lisäksi kylässä järjesteään myös erilaisia tapahtumia kuten antiikki- ja maalaismarkkinoita, erilaisia iltoja kuten Blini-ilta tai joogaviikonloppuja. Katso tulevan kesän ja vuoden tapahtumat Fiskars Villagen sivuilta.

Koe Fiskars ja historiallinen ruukkikylä

Fiskarsin ruukki on ehdoton kohde niille, jotka pitävät historiasta ja suomalaisesta designista ja kulttuurista, mutta Fiskars on myös erinomainen luontokohde. Myös lasten kanssa Fiskars ja ruukki on mukava paikka viettää kesäpäivä.

Fiskarsissa sijaitseva Risslan luontopolku on tunnettu luontokohde. Risslan luontopolku on vaihteleva ja vehreä vaelluspolku, jonka varrella on puroja ja lehtoja aina kallioihin ja jyrkänteisiin. Luonnonsuojelualueella sijaitsevat Risslan putoukset ovat mahtavimmillaan keväisin, mutta myös kesällä Risslan putoukset ovat mukava päiväpatikointiretki Fiskarsista.

Fiskarsin ruukki on lapsiystävällinen lomakohde, sillä lapset on otettu Fiskarsissa hyvin huomioon. Kaikkiin museoihin ja näyttelyihin pääsevät ilmaiseksi alle 17-vuotiaat. Fiskarsin museossa lapsille tarjoillaan hölmöläissatuja ja lapset voivat kokeilla tinasotilaiden valamista ja tutustua lelujen tekemiseen.

Sympaattinen Fiskars ja ruukkialue ovat itsessään käymisen arvoisia. Fiskarsin kuvan kaunis kylä on historiallinen retkikohde. Jokineen ja vanhoine rakennuksineen Fiskars on kuin Englannin maaseudulta. Talot ovat pittoreskeja ja pihoja koristaa kukat ja puutarhat. Fiskarsissa on säiltetty vanhan ajan henki, ja ruukkilmiljöö on ainutlaatuinen osa suomalaista kulttuuriperintöä.

Fiskars Ruukki

Kuva: Wikicommons by JkangasV

Fiskarsin ympärillä on myös monia historiallisia retkikohteita, kuten Ekenäs ja Billnäsin Ruukki. Paras tapa kulkea alueella, Fiskarsissa ja Tammisaaressa, on autolla. Jos sinulla ei ole autoa käytössä, hyvä ajatus on myös vuokrata vuokra-auto, jolla voit parissa päivässä kiertää helposti kaikki alueen nähtävyydet. Katso parhaimmat vuokra-autotarjoukset Expedian sivuilta.

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*