Fillarilla kaupungissa: 5 pyöräreittiä Lontoossa

Kun muutin Lontooseen, yksi ensimmäisistä ajatuksistani oli: en koskaan-ikinä uskalla pyöräillä täällä. Tämän päätöksen pyörsin jo muutaman kuukauden jälkeen, mutta kaupungin liikenteen intensiivisyys hämmentää minua yhä lähes päivittäin. Ruuhka-aikoina liikenteen solmukohdat ja vilkkaat risteykset tuntuvat hetkittäin taistelukentiltä, joissa useimmiten vastakkain ovat pyöräilijät ja autoilijat. Kovaääninen kiroilu, tööttäily ja uhkarohkeiden ohitusten tekeminen ovat näillä tantereilla arkipäivää.

Viime vuosina pyöräilyn suosio on kuitenkin kasvanut Lontoossa räjähdysmaisesti ja tarpeeseen on ryhdytty vihdoin vastaamaan rakentamalla entistä turvallisempia pyöräilyreittejä.

Ja minkälaisia pyöräilyreittejä ne ovatkaan! Vaikka Lontoossa pyöräilyyn liittyy miinuspuolia, plussapuolet ovat kieltämättä aika huimia. Fillarin selässä laaja suurkaupunki kutistuu helposti hallittavaksi, maailmankuulut nähtävyydet vilistävät silmien edessä ja Lontoo alkaa hahmottua aivan uudenlaisena paikkana: mahtipontinen keskusta vaihtuu nopeasti pieniin kylämäisiin alueisiin, joilla on kaikilla oma luonteensa ja fiiliksensä. Hieman pidemmälle pyöräilemällä suurkaupungista löytyy myös yllättävän laajoja viheralueita ja luonnon rauhaa.

8754138378_afdad1a25b_k

Kuvalähde

1. Kruisailua itä-Lontoossa: Limehouse Basin-London Fields Lontoon keskustan pohjoispuolella kulkeva, kokonaisuudessaan melkein 14 kilometrin pituinen Regent’s Canal luikertelee aina Länsi-Lontoon Pikku-Venetsiasta kaupungin itäiselle Docklands-satama-alueelle. Se tarjoaa myös hyvän, joskin usein ruuhkaisen väylän pyöräilylle. Hiljaisin ja monen mielestä miellyttävin pätkä kanaalia ulottuu Itä-Lontoosta Limehouse-vesialtailta London Fields-alueelle. Reitti vie pyöräilijän kuuluisan kanaalin usein unohdetulle ja siksi rauhalliselle haaralle, jonka varrelle jää useita kanavasulkuja ja värikkäästi koristeltuja asuntolaivoja. Erityisesti suuri ja vehreä Victoria-puisto on oman tutkimusmatkansa arvoinen. Puiston keskellä olevan lammen rannalle pystytetty Pavillion-kahvila tarjoilee hyvää aamista ja lounasta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvalähde

2. Thamesin vartta kaupungin sydämeen Thamesin rantoja mukaillen kulkeva, satojen kilometrien pituinen Thames Path on suurimmaksi osaksi vain jalankulkijoille tarkoitettu reitti, mutta Thamesin rannoilta löytyy myös hyviä pyörilyreittejä, joilla voi myös ihailla keskustan kuuluisia nähtävyyksiä. Mukava reittivaihtoehto on lähteä liikkeelle Battersea-puistosta joen eteläpuolelta ja polkea keskustan läpi aina Tower Bridgelle asti. Puiston oikealle puolelle jää valtava Battersea Power Station, joka on korkeine piippuineen aina sykähdyttävä näky. Battersean yhdistää joen pohjoisrantaan Chelsea Bridge, jolta voi jo ihailla idässä kohovaa Lontoon keskustan silhuettia. Pohjoisrannalla keskustaan pyöräillessä matkan varrelle osuvat muun muassa Tate Modern -museo, Westminster ja London Bridge.

3. Pyöräilijän taivas: Lee Valley Park Vuonna 1967 perustetty Lee Valley on yli 50 kilometrin pituinen alue täynnä luonnonpuistoja, tekoaltaita, puroja ja niittyjä. Täällä ei tarvitse huolehtia autoista tai juuri muustakaan liikenteestä (satunnaista idioottipyöräilijää lukuunottamatta). Alueella pyöräilevälle riittää nähtävää: esimerkiksi Tottenham Marshes tai Middlesex Filter Beds ovat hyviä paikkoja aloittaa laakson ja sen monipuolisen luonnon tutkiminen. Myös vuoden 2012 Lontoon olympialaisten keskus, nykyään viralliselta nimeltään Queen Elizabeth Olympic Park, sijaitsee Lee Valleyn eteläosassa. Olympiapuiston kummallinen ja mieleenpainuva maamerkki on yli sadan metrin korkuinenArcelorMittal Orbit -patsas, jonka näköalatasanteilta näkee koko Lontoon yli.  Lee Valleysta on mahdollista vuokrata pyöriä.

olympic park

Kuvalähde

  4. Melkein ratakiskoilla: Parkland Walk Pohjois-Lontoossa Finsbury Parkista Highgateen kulkee Parkland Walk, hyljätty rautatiereitti. Reitti on yksi Lontoon tasaisimmista,  joten se sopii erityisen hyvin leppoisaan lasten kanssa pyöräilyyn. Jännittävän Parkland Walkista tekee kuitenkin sen historiasta kertovat, lukuisat rautatiesillat, tunnelit, vanhojen laitureiden rakenteet sekä näiden seinämiä värittävät, taidokkaat (ja vähemmän taidokkaat) graffitit. Parkland Walk päättyy historiallisen Alexandra Palacen ja sitä ympäröivän puiston luo – Ally Pallyksi kutsutun kukkulan päältä avautuu yksi kauneimmista näkäaloista Lontoon yli.

9762277544_4f8445453e_z

Kuvalähde

  5. Leppoisasti Richmondista Hampton Courtiin Jos haluaa pyöräillä pitkin Thamesin vartta mutta pysyä kaukana keskustan hulinasta, vehreä reitti Richmondista Hampton Courtin palatsille on juuri sopiva vaihtoehto. Tämä on tasainen, helppo reitti, joka sopii täydellisesti laiskaan sunnuntaipyöräilyyn ja vie nopeasti maaseudun keskelle. Pyörät voi kuljettaa Richmondiin kätevästi junan kyydissä ja hypätä sitten polkimille. Richmond-silta vie suoraan Thames Pathille, joka on täynnä pieniä hiekkarantoja, täydellisiä paikkoja evästankkaukselle. Reitin varteen on ripoteltu myös lukemattomia pikku pubeja, joissa voi pysähtyä juomatauolle. Itse Hampton Court on yleisölle avoin entinen kuninkaallinen palatsi, jossa voi muun muassa nauttia perinteisen iltapäiväteen skonssien, kerman ja hillon kera.

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*