Euroopan 5 herkullisinta ruokatoria

Jos minulta kysytään, mikään ei yhdistä matkustamista ja hyvästä ruoasta nauttimista yhtä kauniisti kuin ruokatorit. Pitkän kaavan mukaan ravintoloissa syömisellä ja kahviloissa istuskelulla on toki paikkansa uusiin kaupunkeihin tutustumisessa mutta ruokatorilla vaeltelu näyttää usein paikallisen ruokakulttuurin aidoimmat ja parhaat palat. Lisäksi torit ovat täydellisiä paikkoja ihmisten katseluun, mukavaan jutusteluun ja uuden kielen opetteluun! Tässä viisi kokeilun arvoista paikkaa eurooppalaisten ruokatorien kattavasta valikoimasta.

 

1.Maustebasaari, Istanbul

Nipin napin Euroopan puolella sijaitsee Istanbulin vanhan kaupungin uumenissa piilotteleva maustebasaari Mısır Çarşıs, joka myy nimensä mukaisesti mausteita. Ja millaisia mausteita! Maustebasaari on yhtä kuin satoja herkullisen värisiä ja huumaavasti tuoksuvia maustekekoja ja hedelmröykkiöitä. Mausteiden lisäksi täältä kannattaa ostaa edullisesti kuivattuja taateleita, pähkinöitä sekä turkkilaisia makeisia. 1600-luvulla Istanbulin suuren Grand Bazaarin vieraan rakennettu maustetori nimettiiin aikoinaan egyptiläiseksi (Mısır Çarşıs tarkoittaa egyptiläistä toria) , sillä sen 88 ”huoneessa” myytiin aluksi lähinnä Kairosta rahdattuja tuotteita. Kuvalähde

 

2.Borough Market, Lontoo

Lontoon vanhin ja kuuluisin ruokatori järjestetään ikiaikaisten rautatiesiltojen alla joka viikko keskiviikosta lauantaihin.  Silloin torialue täyttyy yli sadasta kojusta, jotka myyvät muun muassa leipomuksia, tuoreita hedelmiä, vihanneksia, juustoja, lihaa ja mereneläviä. Borough Market on ruokaostosten lisäksi hyvä paikka tuoreelle ja edullisellle lounaalle; valittavana on muun muassa argentiinalaisia empanadas-pasteijoita, intialaista dosa-currya ja bostonilaisia makkaroita, joiden respeti on tarkasti varjeltu perhesalaisuus. Erityisesti lauantaisin tori on ääriään myöten täynnä niin lontoolaisia kuin turistejakin, mutta ihmisvilinä luo omaa tunnelmaansa. Borough Marketin suosiosta kertoo jotain myös se, että paikalla on oma lehtensä: Market Life esittelee tarkemmin torin myyjiä ja kertoo heidän kuulumisiaan.

BoroughKuvalähde

 

3.La Boquera, Barcelona

Kinkkua, kinkkua! Kuten kuvitella saattaa, Barcelonan Boquera-ruokatori on kinkunrakastajan taivas: täällä voi maistella Espanjan  parhaita lihoja, ennen kaikkea lukuisia erityyppisia ilmakuivattuja kinkkuja, joista maa on kuuluisa. Kinkkujen ja chorizo-makkaroiden lisäksi Boqueralta saa myös muun muassa loistavaa manchego-juustoa, oliiveja, manteleita ja pähkinöitä ja erinomaisia tapaksia. Ennen kaikkea kaupungin keskustassa, Las Ramblas-kävelykadun varrella oleva tori on oiva mahdollisuus kurkistaa espanjalaisuuden ytimeen: “Boqueriassa espanajalaiset ovat parhaimmillaan. He syövät, tekevät ostoksia ja juoruavat yhdessä – elävät hyvää elämää ja nauttivat ympäröivästä yhteisöstä”, kuuluisa ravintoloitsija Thomasina Miers tiivistää torin tunnelman.

 

4.Mercato Centrale, Bologna

Bolognaa kutsutaan usein Italian ruokapääkaupungiksi, ja Mercato Centralella käytyään ymmärtää hyvin miksi. Täällä voi bongata kaikki italialaisen keittiön tärkeimmät raaka-aineet ja monia harvinaisempiakin tuotteita. Mercato Centralella kannattaa metsästää ainakin alueen kuuluisimpia tuotteita: suussasulavaa Prosciutto di Parma -kinkkua, erinomaista balsamicoa ja ihanan rasvaista Mortadella-makkaraa. Paikan ehdoton tähti on pastaan erikoistunut A.F. Tamburini -liike, jonka tuoreet raviolit saavat monet huokailemaan onnesta. Mercato Centrale levittäytyy kaupungin keskellä usealle kapealle, keskiaikaiselle kadulle: jo ympäriinsä käveleskely täällä on unohtumaton kokemus.

 

Nagycsarnok, Budapest

Budapest on aina ollut ruokatorien kaupunki. Vielä 1900-luvun alussa kaupungissa oli yhteensä yli 40 suurta ja pienempä toria, mutta lukumäärä on kutistunut ihmisten ostaessa yhä enemmän ruokaa supermarketeista. Jäljelle on onneksi jäänyt monta hyvää, suurempaa ruokatoria, joista monipuolisin lienee Nagycsarnok eli ”keskuskauppahalli”. Valtava kauppahalli kätkee sisäänsä kolme kerrosta, joista pohjimmainen on todellinen ruokataivas. Täältä saa pilkkahintaan erityisesti unkarilaista paprikajauhetta, monenlaista hunajaa, hyvää lihaa ja suussasulavia leivonnaisia. Kakkoskerroksessa kannattaa kokeilla ainakin perinteisiä, rasvassa paistettuja ja juustolla päällystettyviä langos-leipäsiä, joita myydään pienissä kojuissa.

Millaisia kokemuksia sinulla on maailman ruokatoreilta? Jaa tarinasi bogin kommenttiosiossa tai kommentoi twitterissä osoitteessa @expedia.fi.

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*