Etelä-Pohjanmaa – saavu lakeuden äärelle

Lakeuksistaan tunnettu Etelä-Pohjanmaa on yksi Suomen omaleimaisimmista alueista niin maisemiensa kuin historiansa puolesta. Puukkojunkkarien eli Häjyjen temmellyskenttänä aikoinaan tunnettu Etelä-Pohjanmaa on nykyisin kuuluisa monipuolisista tapahtumistaan sekä kauniista, ainutlaatuisista maisemistaan, joiden tasaisena jatkuva peltomaisema tunnelmallisine latoineen ja aittoineen jatkuu silmänkantamattomiin.

 

etelä-pohjanmaa 1 Pohjalaista peltomaisemaa ©Pixabay

Etelä-Pohjanmaan maakuntaan kuuluu lukuisia kuntia ja kaupunkeja. Maakuntakeskuksena Etelä-Pohjanmaalla toimii alueen selkeästi suurin kaupunki Seinäjoki, joka on asukasluvultaan Suomen 16:nneksi suurin kaupunki. Muita merkittäviä kaupunkeja Etelä-Pohjanmaalla ovat muiden muassa Kauhajoki, Lapua sekä eläinpuistostaan tunnettu Ähtäri.

 

Mitä Etelä-Pohjanmaalla kannattaa tehdä?

Etelä-Pohjanmaalla on kesäkuukausina erittäin monipuolinen tapahtumatarjonta. Seinäjoella on maakunnan suurimpien tapahtumien järjestyspaikkana jo vuosikymmenien ylpeä historia. Provinssi (entiseltä nimeltään Provinssirock) ja Seinäjoen vauhtiajot on järjestetty ensimmäisen kerran jo 70-luvulla ja Seinäjoen Tangomarkkinat puolestaan vuonna 1985.

Provinssi järjestettiin ensimmäisen kerran Seinäjoen Törnävänsaarella vuonna 1979, jolloin festivaali kesti vain yhden päivän ja käytössä oli yksi ainoa esiintymislava. Ensi kesänä 40 vuotta täyttävä Provinssi vaihtoi nimensä Provinssirockista nykyiseen 2015, ja on vuosien saatossa kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista musiikkitapahtumista. Festivaalivieraita on parhaimmillaan kerääntynyt Törnävänsaarelle viikonlopun aikana yhteensä jopa 80 000.

Seinäjoen Tangomarkkinat keräävät kaupunkiin vieläkin suuremman yleisöryntäyksen: yhteensä yli 100 000. Tämä tangotapahtuma on toiminut ponnahduslautana julkisuuteen lukuisille tämän päivän tunnetuimmista suomalaisista laulajista, kuten esimerkiksi Jari Sillanpää, Marita Taavitsainen ja Arja Koriseva. Tangokuninkaallisten valinta on tapahtuman huipennus, joka on suomalaisen musiikkivuoden merkittävimpiä yksittäisiä hetkiä.

etelä pohjanmaa lakeus

Lakeuden äärellä ©Pixabay

 

Retkelle Ähtärin eläinpuistoon

Etelä-Pohjanmaan itäisessä kolkassa sijaitseva Ähtärin eläinpuisto on valloittava kokemus kaikenikäisille. Vuonna 1973 avattu eläinpuisto on Suomen toisiksi suurin eläintarha ja siellä asustaa kaikkiaan noin 60 eri eläinlajin edustajia. Ähtärin eläinpuiston asukit ovat pääsääntöisesti pohjoisen oloissa luonnollisesti esiintyviä lajeja kuten karhuja, ilveksiä ja hirviä. Vuonna 2018 eläinpuistoon tuotiin suuren mediamyllerryksen saattelemana myös kaksi isopandaa, jotka ovat puiston uusimmat vetonaulat.

ähtärin eläinpuisto

Hirvi Ähtärin eläinpuistossa ©Pixabay

Shoppailemaan Tuurin kyläkauppaan

Alavuden Tuuri ei välttämättä olisi vielä vuosikymmen sitten olisi ollut tunnettu yhtenä Suomen suurimmista ostosparatiiseista, mutta Keskisen veljesten toimesta ”kyläkauppaa” on laajennettu herkeämättä, ja kyläkaupan tavarapuodin puolella on tätä nykyä myynnissä yli 300 000 eri tuotetta.

Kyläkaupan yhteydessä toimii myös hotelli, karavaanarialue sekä useita ravintoloita. Suurimpaan julkisuuden valokeilaan kyläkauppa päätyi ensin vuosina 2010-12 esitetyn ”Tuuri” ja sittemmin 2014-16 esitetyn ”Tuurin kyläkauppias” -televisio-ohjelmien ansiosta.

 

Etelä-Pohjanmaalta löytyy näiden suurimpien vetonaulojen lisäksi runsaasti muutakin nähtävää ja tehtävää. Etelä-Pohjanmaan hotellitarjontaan voit tutustua esimerkiksi täällä.

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*