Erikoisia jouluperinteitä ympäri maailmaa

Jouluun on enää viikko aikaa ja lahjojen paketointi käy kuumana, mutta oletko ikinä joulukiireiden keskellä miettinyt, miten joulua vietetään muissa maissa ympäri maailmaa? Millainen joulu Japanissa on? Entä Sydneyssä? Tai Afrikan viidakossa? Syödäänkö muuallakin sinapilla ja neilikoilla maustettua joulukinkkua ja avataan joululahjoja jouluaattona? Entä lauletaanko joululauluja? Avataanko joulukalenteria? Joulusauna? Otimme selvää ja listasimme kirjon erikoisia jouluperinteitä.

15762832227_ff8515e140_k

 Kuva: ProFlowers

Tanska

Tanskassa uskotaan, että Joulupukki asuu Grönlannissa tonttujensa kanssa – pientä kilpailua Suomen joulupukille.

Tsekki

Naimattomat naiset heittävät Tsekissä kengän olkansa yli seisoessaan ovenpielessä. Jos kengän kärki maahan laskeutuessaan osoittaa ovea, perinne sanelee, että nainen menee naimisiin vuoden sisällä.

3608219813_a16d3266ef_b

 Kuva: Danielle Moler

Japani

Japanissa joulu ei ole kansallinen juhlapyhä, mutta ne, jotka sitä viettävät, syövät jouluateriansa KFC ruokaketjussa. Kyllä. Ketjun 70-luvulla julkaisema joulukampanja oli niin suosittu, että tämä perinne juurtui kansan tapoihin. Kyseiset kana-ateriat ovat niin suosittuja, että niitä voi (ja pitää) varata hyvissä ajoin etukäteen.

4888007513_978bd6d95d_b

 Kuva: Marufish

Saksa

Saksalaiset piilottavat suolakurkun joulukuuseen jouluaattona. Se, joka löytää kurkun ensimmäisenä seuraavana aamuna, saa pienen lahjan.

Ruotsi

Ruotsi on maantieteellisesti ja kulttuurisesti erittäin lähellä, joten arvata saattaa, että siellä perinteet ovat maailmanlaajuisella mittapuulla melkein identtiset Suomen kanssa, joten eksotiikalla on rajansa. Yksi pieni ero kuitenkin löytyy – glögi. Se on nimittäin alkoholillista naapurivaltiossamme. Toinen erikoisuus on erilainen vaihtoehto suomalaiselle joulupuurosta löytyvälle mantelille. Siinä, missä Suomessa voittaja saa pienen lahjan, Ruotsissa uskotaan, että sen saaja menee vuoden sisällä naimisiin.

3060935008_1b3a0af8ec_b

Kuva: Harsha K R

Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikkalainen ruokaerikoisuus ei ole heikkohermoisimmille: joulupäivänä paikalliset herkuttelevat uppopaistetuilla toukilla.

Islanti

Islannissa lapset jättävät yhden kengän ikkunalaudalle joulun aikana ja aamulla siitä löytyy aina jotain pientä ja kivaa.

Iso-Britannia

Brittein saarilla joulu alkaa täytetyillä joulusukilla – jos olet ollut kiltti saat appelsiinin, jos tuhma, sukasta löytyy hiiliä.

118872252_f2bcebdaf3_b

 Kuva: John Ashley

Kanada

Vaahteralehden maassa uskotaan, että Joulupukki on kotoisin Kanadasta. Sieltä löytyy jopa virallinen postiosoite, jonne Joulupukille voi lähettää kirjeitä. Kaikki kirjeet avataan ja niihin myös vastataan.

Slovakia

Talon vanhimman miehen kuuluu ottaa lusikallinen ”loksa” jälkiruokaa ja heittää se kattoon Slovakiassa. Mitä tiukemmin se kattoon tarttuu, sitä parempi.

Venezuela

Nämä etelä-amerikkalaiset ovat ottaneet oudon tavan päästä perille perinteiseen joulumessuun – rullaluistimilla!

3580771716_283dc921fb_b

 Kuva: Chad Kainz

Guatemala

Paikalliset lakaisevat talonsa ja muodostavat tästä liasta kasan, jonka päälle laitetaan paholaisen patsas ja lopuksi sytytetään se tuleen.

Etiopia

Täällä joulua vietetään tammikuun 7. päivä valkoisissa vaatteissa miesten pelatessa gannaa – nopeatempoista peliä, jota pelataan kepeillä ja puisilla palloilla.

Grönlanti

Eskimoiden kotimaasta löytyy mitä erikoisimpia joulureseptejä. Mattak on raakaa valaannahkaa, joka tarjoillaan valaanrasvan kanssa. Kiviak on puolestaan hylkeennahkaan täytetyistä 500 kuolleesta ruokkilinnusta tehty ruoka, joka kuuluu jättää käymään 7 kuukaudeksi. Bon Appetit!

4261499395_4a7a9d4aa3_b

 Kuva: Lisa Risager

Italia

Pastan maassa ei odoteta joulupukkia jouluaattona, vaan luudalla lentävää noitaa, Befanaa, ja sen tuomia lahjoja tammikuun viidentenä.

Espanja

Katalonialaisiin tapoihin kuuluvat jouluna erikoiset ”caganer” eli ”kakkaaja” patsaat – pikkuiset ulostavat keramiikkahahmot, jotka ovat yhtä tärkeä osa jouluseimiasetelmaa kuin Jeesus-lapsi, Joosef ja Maria.

4206855679_400521a562_b

 Kuva: SteveR-

Ranska

La Reveillon on myöhäinen päivällinen, joka syödään Ranskassa keskiyön messun jälkeen. Ranskassa päivällinen nautitaan aina melko myöhään, puoli yhdeksästä eteenpäin, joten keskiyöllinen herkuttelu ei ole kovin outo aika ruokailuun. Eipähän tule mentyä jääkaapille toiselle tai kolmannelle santsille kun aloittaa keskellä yötä… Vuonna 1962 Ranskassa laillistettiin myös ehdotus, jossa kaikkiin joulupukille kirjotettuihin kirjeisiin täytyy vastata. Vastakohtana Suomelle, joulukortit lähetetään Ranskassa myös joulun jälkeen, ei ennen joulua.

Ukraina

Joulukuuset koristellaan Ukrainassa joulupallojen ja -tähtien sijaan hämähäkin seiteillä, tosin kaupasta ostetuilla sellaisilla.

6480509221_d318b2fac1_b

Kuva: Kate Renkes

Norja

Vuoristoisessa naapurivaltiossamme uskotaan, että luudat pitää piilottaa pahojen henkien ja noitien karkottamiseksi ennen nukkumaanmenoa.

Portugali

Perinteinen joulupöytä Portugalin joulunvietoissa sisältää ylimääräisiä pöytäkattauksia menehtyneille sukulaisille. Tämän uskotaan tuovan onnea joulun jälkeen.

3142359965_0fe69c36df_b

 Kuva: Kevin Galens

Intia

Tässä eksoottisessa maassa kun ei havupuita juuri ole, joulukuusena toimii banaani- ja mangopuut. Ne koristellaan kimaltelevin ornamentein perinteisen joulukuusen tavoin.

Mitä mieltä olet eri maiden oudon erikoisista joulunviettotavoista? Jos haluat kokea Japanin KFC aterian, rullaluistella joulumessuun Venezuelassa tai syödä myöhäisen La Reveillon jouluaterian Ranskassa, kurkkaa Expedian äkkilähdöt ja varaa matkasi eksoottisiin jouluihin! Jos haluat vastaavasti yllättää sukulaisesi tänä jouluna seuraavan joulun vietoilla, varaa ensi joulun lomamatkat eksoottiseen kohteeseen koko perheelle! Mahtava joululahja!

6
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*