Eksoottinen loma Kiotossa, Japanin kauneimmassa kaupungissa

Sanotaan, että Kioto on Japanin kaunein kaupunki. Ei yksi kauneimmista vaan kaunein. Piste. Sen eksoottinen sekoitus uutta ja vanhaa, modernia ja historiallista sekä ripaus mysteerisyyttä ja ympäröivää charmia nostattavat Kioton saarivaltion kauneuden kärkeen. Täältä löydät Japanin erinomaisimman ruokakulttuurin, perinteiset geisha traditiot ja roppakaupalla zenmäistä rauhallisuutta sekä huokuvaa loistokkuutta. Toisaalta, sanotaan myös, että Kioto ei näytä kauneuttaan ensisilmäyksellä. Japanilaiseen tapaan vierailijat saavat nähdä hieman vaivaa löytääkseen tuon kuuluisan viehkeyden keskustan kahviloiden ja länsimaisen fasadin takaa, mutta sen löydettyään kauneudelle ei ole loppua – tuhannet temppelit, pyhäköt, puutarhat, palatsit, keitaat ja eksoottiset herkut sulattavat jäisimmänkin turistin sydämen. Mistä siis aloittaa Kioton esteettisen, eksoottisen ja henkisen kauneuden etsintä?

11298863835_d8bf5b77f9_k

Kuvalähde: Takashi Hososhima

Taivaalliset temppelit

Kiotoa kutsutaan kymmenentuhannen pyhäkön kaupungiksi eikä turhaan. Täältä löydät pyhäköitä ja temppeleitä joka kulman takaa, toinen toistaan kauniimpia ja koristeellisempia. Paikan päällä onkin siis pakko suunnata yhtenä päivänä haluamaasi temppeliin tai palatsiin; yksi kuuluisimmista on Kinkaku-ji, Kultainen paviljonki, jonka kuvankaunis rakennus heijastuu tyynen lammen pintaan luoden kultaisen hohdokkuuden, joka on varmasti Kioton tunnetuin symbolinen merkki. Kullattu temppeli uudelleenavattiin vuonna 1955 entisöinnin jälkeen, sillä viisi vuotta aikaisemmin tuli nielaisi sen melkein maan tasalle temppelin munkin sytyttäessä 1300-lukuisen alkuperäisrakennuksen tuleen. Kultaisen temppelin sisarus (jos sitä sellaiseksi saa kutsua), Ginkaku-ji, Hopeinen paviljonki, on myös vierailemisen arvoinen, jossa ei kylläkään nimestään huolimatta ole tippaakaan hopeaa. Alkuperäinen suunnitelma oli päällystää temppeli hopealla, mutta syystä tai toisesta näin jäi tekemättä. Siitä huolimatta pieni temppeli on upea ympäröivine puineen, puutarhoineen ja lampineen mäenrinteen suojassa piilossa vierailijoiden ensisilmäykseltä – muista siis etsiä paikat käsiisi ja koe temppeleiden zenmäinen upeus.

210796919_a18ed3b7d0_b

Kuvalähde: David Sanz

Mysteerinen Maiko

Japanin ikivanha geisha perinne jatkaa historiallista elinkaartaan Kioton arvostetuilla geiko alueilla. Tunnetuin on varmasti Gion niminen alue, jossa maikot eli geishaharjoittelijat opettelevat muun muassa tanssia, laulua, eri instrumenttien soittoa, keskustelutaitoja ja yleissivistävää historiaa sekä totta kai kimonoon pukeutumista ja geta kengillä kävelyä. Parhain tapa nähdä vilaus tästä menneen ajan perinteestä on suunnata Gioniin opastetulle kierrokselle. Voit vaellella kaduilla, joissa vanhat puiset rakennukset koristavat teetaloja ja paikallisia japanilaisia ravintoloita sekä nähdä vilauksen teetalojen välissä puikkelehtivista geishoista. Ilta-aikaan kokemus on vailla vertaansa kun kylän valomeri ja valkoisella puuteroidut geishat loistavat tähtitaivaan alla. Jos haluat ensikäden geisha kokemuksen, piipahda 100 vuotta vanhaan Minokou ravintolaan, jossa kimonoihin pukeutuneet geishat tarjoilevat 11 ruokalajin aterian!

14475705638_99e1d56ca4_z

Kuvalähde: Japanresor (CC BY-SA)

Kukkiva Sakura

Kiotoa voisi kuvailla Japanin vastakohdaksi, vähän niin kuin ying Japanin yangille. Korkeat rakennukset loistavat poissaolollaan, arkkitehtuurilla on vanhat ja vankat juuret, ja kaupungin kunnioitus luontoa kohtaan kukoistaa – kirjaimellisesti. Varsinkin kevätaikaan kirsikkapuiden vaaleanpunaset kukat koristavat katukuvaa ja luovat taianomaisen ilmapiirin. Kaikki tuntuu romanttiselta, kauniilta, hennolta ja tuttavalliselta. Jos pidät kasveista, piipahda myös ehdottomasti Kioton kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa kirsikkapuun kukan vaaleanpunainen hattara peittää taivaan. Romanttisen leppoisa kävely näiden sakura puiden alla (kuten niitä paikallisesti kutsutaan) ja olet askeleen lähempänä Kioton kauneuden ydintä.

6963402274_a5e78e0fab_b

Kuvalähde: Kaybee07

Teeseremonia

Voisi melkein väittää, että Japani on tunnetumpi (tai ainakin vanhoillisempi) teen kuluttaja kuin kello viiden tee maana tunnettu Englanti. Rituaalisissa teeseremonioissa kunnioitetaan perinteitä aloittamalla välineiden puhdistamisella, kumartamalla teekupin vastaanottaessa ja kääntämällä teekuppi kolme kertaa kellonmyötäisesti ennen maistamista. Pienivivahteiset teeseremonian yksityiskohdat ja laajat teevalikoimat ovat kokemisen arvoiset, joten varmista, että poikkeat teetaloon jossain vaiheessa matkasi aikana. Saat itse kokea teeseremonian alusta loppuun – se on jälleen se japanilainen zen, mutta tällä kertaa teekupissa!

4300258980_08afd84a8d_b

Kuvalähde: Jody McIntyre

Nishiki marketti

Tämä 400 vuotta vanha marketti on kulinaristinen taivas, josta löytyy maailman parhaimpia omeletteja, ostereita, yltäkylläinen riisivalikoima, upeasti esille laitettu kalatiski, paikallisia herkkuja, eksoottisia lajikkeita sekä maailman kalleimpia sieniä (480 euroa per kilo). Muista maistella herkullisia tofu donitseja (kuulostaa oudolta, mutta maistuu taivaalliselta), monimausteisia riisipalloja sekä vierailla Kimuran toripaikalla, joka on marketin vanhin kauppa 1620-luvulta myyden paistettua kalaa ja kampasimpukoita paistinvartaassa. Bon Appetit! Vai pitäisikö sanoa 戴きます

Fish_shop_by_ellievanhoutte_in_Nishiki-ichiba,_Kyoto

Kuvalähde

Suussa sulava sushi

Kun kerta japanissa ollaan, pitää sitä sushia maistaa. Unohda sellofaaniin käärityt valmiit sushipakkaukset ja suuntaa paikalliseen sushi ravintolaan tai sushi marketille. Makuyhdistelmät, ainesten tuoreus ja paikallinen kädenjälki hemmottelee makunystyröitä. Toinen hyvä tapa tutustua paikalliseen tarjontaan on nauttia ensin lohi ja tonnikalakääreisiä rullia paikallisessa ravintolassa ja sen jälkeen ilmoittautua pikaiselle sushi kurssille. Opit käärimään ja kokoamaan omat sushi rullasi silmänräpäyksessä! Parhainta koko puuhassa on se, että voit tuoda taitosi mukanasi kotikeittiöösi ja loihtia Kioton tunnelmaa omalla kotisohvalla.

9612790109_965ca567ee_z

Kuvalähde: Rita. Yang

Parhaat puutarhat

Kioto on puutarhojen paratiisi ja eittämättä parhain paikka Japanissa niiden ihastelemiseen. Vehreydellään loistavien puutarhojen historia yltää yli tuhat vuotta taaksepäin, josta inspiraatio myös nykyisiin puutarhoihin on saanut alkunsa. Ryoan-ji on yksi Kioton analysoiduimmista puutarhoista ja siksi ehkä myös kuuluisimmista, mikä on sinällään ironista, sillä japanilaisen ideologian mukaan puutarhojen kauneutta ja symboliikka ei pitäisi analysoida, ainoastaan ihastella. Siitä huolimatta, tämä minimalistinen, elegantti ja yksinkertaisen upea puutarha on valloittanut yleisön ja paikallisten sydämet jo puolen vuosisadan ajan. Katsura Rikyu, Shugaku-in Rikyu ja Sento Gosho ovat myös suuressa suosiossa – niiden kauneus kukoistaa varsinkin syksyllä ruska-aikaan, jolloin värien loisto häkellyttää niiden ihastelijan. Jos haluat palan modernisuutta, ota suunnaksesi Kyouen – kiotolaista zeniä uhkuva 2000-luvun mestariteos, jossa nykyaikainen kauneus kukkii.

4614422904_f1a3ecb16a_b

Kuvalähde: np&djjewell

Kioton eksoottinen kauneus on kuin pala taivasta – vieraile, koe ja ihastu Japanin kauneimpaan kaupunkiin. Jos olet jo käynyt visiitillä tässä kauneuden keitaassa, laita ilman muuta vinkkisi kommenttiboksiin, jotta muutkin saavat niistä nauttia!

3
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*