Dokumenttielokuvafestivaali Kööpenhaminassa

Kööpenhamina on tunnetusti kesäkaupunki, mutta talvikuukausinakin kaupungissa on paljon koettavaa kun osaa ajoittaa loman oikeaan ajankohtaan.  Näin keväisin yksi suurimmista kaupunkitapahtumista on jokavuotinen CPH:DOX-elokuvafestivaali. CPH:DOX on Euroopan suurin dokumenttielokuvafestivaali, joka herättää talvisen kaupungin eloon viikoksi ja täyttää kaupungin mielenkiintoisista tapahtumista.

CPH:DOX elokuvafestivaali

Kööpenhaminan tunnettu kansainvälinen elokuvafestivaali järjestetään joka kevät. CPH:DOX -dokumenttifestivaali kokoaa yhteen vuoden kiinnostavimmat dokumenttielokuvat ja niiden tekijät sekä suuren määrän muita visuaalisia taiteilijoita performansseineen.

Elokuvafestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja tapahtuma on kasvattanut suosiotaan tasaisesti. Jälleen viime vuonna CPH:DOX -tapahtuma rikkoi kävijämääräennätyksensä 97 500 kävijällä. Tänä vuonna tapahtumajärjestävät odottavat taas rikkovansa kävijäennätyksen.

CPH:DOX on elokuvafestivaali, joka rikkoo perinteisiä käsityksiä dokumenttielokuvista. Festivaaleilla näytettävät dokumentit eivät ole vain tositarinoita vaan myös taiteellisia elokuvia, jotka yhdistävät yhteiskunnalliset kysymykset visuaalisesti hienoiksi taidekokemuksiksi.

Elokuvafestivaalin kantava ajatus onkin ollut alusta asti rikkoa mielikuvaa dokumenttielokuvista yksin faktapohjaisina kertomuksia. Tukemalla visuaalisesti kokeilevia dokumenttielokuvia CPH:DOX tuo ajankohtaiset yhteiskunnalliset aiheet uusin tavoin esille. Kun poliittisesti kipeitäkin aiheita käsitellään taiteen kautta, keskustelu voi niin ikään keventyä.

Elokuvafestivaali Kööpenhamina

Kuva: Hjalte via cphdox.dk

Mitä odottaa tänä vuonna CPH:DOX tapahtumalta

Elokuvafestivaalia ei voi sanoa ainoastaan dokumenttifestivaaliksi.  CPH:DOX on interaktiivinen kaupunkifestivaali, joka tuo yhteen ihmiset, taiteilijat ja asiantuntijat nauttimaan elokuvista ja taiteesta mutta myös keskustelemaan dokumenttielokuvien ajankohtaisista aiheista.

Festivaali sisältää paitsi elokuvaesityksiä, mutta myös esimerkiksi näyttelyitä ja performansseja sekä keskustelutilaisuuksia ja teemajuhlia. Tarjolla on monipuolinen katsaus visuaalista taidetta, jotka yhdistelevät eri taiteen muotoja uusin tavoin.

CPH:DOX tuo yhteen tv-alan, taiteentekijät, akateemikot, journalistit, opiskelijat, yritystoimijat, nuoret ja kaupunkilaiset. Viime vuonna tapahtuma sisälsi muun muassa ilmaisia elokuvanäytöksiä kirjastoissa, keskustelutapahtumia nuorien taiteilijoiden ja yrittäjien coworking-hubeissa, sekä monia teemajuhlia ympäri kaupunkia.

Dokumenttifestivaali Kööpenhamina

Kuva: Adam Garff via cphdox.dk

Dokumenttielokuvia ja taidetta

Kööpenhaminan elokuvafestivaalin ajatuksena on ollut alusta lähtien tarjota katsojille tunnettujen dokumenttiohjaajien töitä sekä uusien tulokkaiden kokeellisempia elokuvia.  Ohjelma on jaoteltu eri kategorioihin, jotka helpottavat etsimään kattavasta tarjonnasta kiinnostavat aihepiirit ja elokuvat.

Yksi seuratuimmista kategorioista on Dox:Award -kategoria, johon alan ammattilaiset ovat valinneet 13 kiinnostavinta elokuvaa. Kokeellisia ja uusien tekijöiden elokuvia tarjoaa CPH:LAB -elokuvat. Nordic Award tuo puolestaan esille vuoden kiinnostavimmat pohjoismaalaiset dokumenttielokuvat.

Avajaiset ovat yleensä näyttävät ja tänä vuonna avajaisbileet järjestetään Charlottenborgs-taidehallissa. Erityisesiintyjänä on ruotsalainen laulaja Jenny Wilson, joka tulee avaamaan CPH:DOX 2018 avajaisgaalassa 15 maaliskuuta.

cph dox Kööpenhamina

Kuva: Normann Copenhagen via cphdox.dk

Koe Kööpenhamina elokuvafestivaalitunnelmassa

CPH:DOX on erinomainen aika vierailla Kööpenhaminassa. Elokuvafestivaali on levittäytynyt ympäri kaupunkia ja ohjelma sisältää paljon erilaisia tapahtumia dokumenttielokuvien lisäksi. Katso tämän vuoden ohjelma ja nappaa omat suosikit talteen. Ohjelma löytyy englanniksi täältä.

Tänä vuonna elokuvafestivaali järjestetään 15 – 25 maaliskuuta. Katso lennot ja parhaimmat majoitusvaihtoehdot Kööpenhaminaan Expedian sivuilta.

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*