Itävalta

Itävallan perinteikkäät kulinaariset kohteet

Olen koko sydämestäni itävaltalainen. Toki pidän matkustamisesta, kuten pizzan, pastan ja spritzin nauttimisesta italialaisella piazzalla. Tarkoitan vain sitä, että täällä Itävallassa on todella monia kauniita paikkoja, joiden hurmaavuudesta kannattaa nauttia. Osa niistä tunnetaan hyvin myös kaukana rajojemme ulkopuolella. Yksi vaikuttavimmista esimerkeistä on Wienin urbaani kaffeehauskultur (kahvilakulttuuri). Siellä kuulet usein lauseen ”Darf’s noch a Verlängerter sein?” (”Haluaisitko toisen café crème -kahvin?”) viehättävällä wieniläisellä aksentilla lausuttuna. Kaikki paikat eivät ole yhtä täynnä historiaa. Mutta ne ovat sitäkin enemmän yhteydessä perinteisiin, alueellisiin erikoisuuksiin ja koko maan historiaan.

Itävallassa varsinkin hyvän ruoan ystävät saavat elämyksiä koko rahan edestä. Perinteiselle, paikalliselle ruokakulttuurille ovat ominaista herkulliset naposteltavat, lukuisilla lisäkkeillä tarjotut keitot, täyttävät alkuruoat ja erittäin makeat jälkiruoat. Kutsun sinut nyt mukaani matkalle muutamaan kulinaariseen kohteeseen. Nämä paikat ovat monella tapaa poikkeuksellisia: kyse on vuorista (kahdesti, mutta eri tavalla) ja itävaltalaisista järvistä.

CookingCatrin_Lammersdorfer Hütte 1 CookingCatrin_Lammersdorfer Hütte 2 CookingCatrin_Lammersdorfer Hütte 3

Patikointi Nockbergen vuorilla

Itävalta ja patikoiminen kulkevat käsi kädessä. Tänään vien sinut Nockbergen vuorille, joilla on upeita, koko perheelle sopivia patikointireittejä. Aloitamme matkan lepohetken tarjoavasta alppimaja Alexanderhüttesta ja jatkamme sitten Nockbergeä kohti. Alexanderhütte on luomuruokaa tarjoava perheravintola, joka keskittyy hemmotteluun, kansalliseen identiteettiin ja vieraanvaraisuuteen – eli kaikkeen mitä vuorilla olevalta alppimajalta toivot. He tuottavat kotimaisia juustoja omalla maitotilallaan. Alexanderhüttessä on vaarana, että jäät sinne ja jätät patikointikierroksen tekemättä. Alppimajan herkullisten ruokien ja kauniin maiseman keskellä on niin mukava olla, että sieltä ei halua lähteä. Patikointireitti kulkee niin sanotun Granattorin eli granaattiportin (alue on tunnettu granaattikivistä) ohi Lammersdorfer Hütteä kohti. Alppimaja Lammersdorfer Hütte on kaikenikäisten patikoijien kohtaamispaikka, jossa on aurinkoinen terassi ja usein perinteistä live-musiikkia. 3,5–4 tunnin patikoinnin jälkeen saat ansaitun lepohetken. Lastenrattaiden kanssa kävelevät perheet pääsevät majalle myös lyhyempää reittiä. Raikkaassa vuori-ilmassa kuntoilun jälkeen voit hemmotella itseäsi oman makusi mukaan brettljausella tai jollain makealla herkulla. Itse suosittelen klassikkoannosta kaiserschmarrn zwetschgenrösterin kera. Jos haluat maistaa sitä heti, tässä on perinteinen itävaltalainen schmarren-resepti, jossa on käytetty maitorahkaa ja mannaryynejä:

MAITORAHKA-MANNARYYNI-SCHMARREN

Ainesosat: (kaksi alkupalaa tai neljä jälkiruokaa)

4 kananmunaa

250 g maitorahkaa

100 g hapankermaa

4 rkl tomusokeria

1 tl maissitärkkelystä

60 g mannaryynejä

Puolikkaan sitruunan mehu

Puolikkaan sitruunan kuoriraaste

1 shottilasillinen rommia

2 rkl voita paistamiseen

Tomusokeria koristeluun

Omenahilloa (lisukkeeksi)

Valmistus:

Erottele kananmunien valkuainen ja keltuainen. Sekoita keltuainen ja maitorahka tasaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon tomusokeri, maissitärkkelys ja mannaryynit. Lisää sitruunamehu ja -raaste. Mausta taikina rommilla. Vatkaa kananmunanvalkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Jätä taikina seisomaan hetkeksi. Sulata voi kattilassa tai uunivuoassa. Laita voi ja taikina uunivuokaan ja paista esilämmitetyssä kiertoilmauunissa 15 minuuttia 170 °C:n lämpötilassa. Ota pois uunista ja revi taikina suuriksi paloiksi paistinlastalla. *Vinkki: tarjoile schmarren omenahillon tai karamellisoitujen omenanviipaleiden kanssa.

CookingCatrin_Kaiserschmarrn 2 CookingCatrin_Kaiserschmarrn 1

Kalastelu järvellä

Täällä Itävallan aurinkoisessa eteläosassa Kärntenissä on lämpimät, lukuisia rantapäiviä tarjoavat kesät ja riittävästi järviä. Yksi suurimmista ja vedenlaadultaan parhaista järvistä on Millstätter See. Entiset kuninkaalliset kalastajat (keisari myönsi 100 vuotta sitten kalastusoikeudet neljälle suvulle) tarjoavat nykyään jännittäviä kalastusretkiä. Voit lähteä kalastajien mukana järvelle perinteisessä kalastusveneessä, jota kutsutaan nimellä plätten. Perheet ja lapset saavat mahdollisuuden oppia verkkokalastamaan ja yrittää napata kalan illalliseksi. Nykyään Reinankenwirte – yhdistyksen nykyinen nimi – kalastavat siikojen sukuun kuuluvia coregonuseja (reinanken, joista Millstätter See on kuuluisa), taimenia ja nieriöitä. Niitä voi maistella kalastuskokemuksen jälkeen jossain järven ravintoloista. Erinomaista kalaruokaa tarjoilee muun muassa Millstätter Seen Post-hotelli. Suosittelen kaikille ruoanlaitosta pitäville grillauksen ja kalaruoan ystäville seuraavaa reseptiä: nieriää palsternakan ja yrttipeston kera.

CookingCatrin_Anfischen am See 3 CookingCatrin_Anfischen am See 4 CookingCatrin_Anfischen am See 1 CookingCatrin_Anfischen am See 2

PAISTETTU NIERIÄ PALSTERNAKKAMUHENNOKSEN JA KEVÄTYRTTIPESTON KERA

Ainesosat (kaksi annosta)

2 nieriäfileetä (tai taimenfileetä)

2 valkosipulinkynttä

Suolaa ja pippuria

Yhden sitruunan mehu

2 rkl voita

 

Palsternakkamuhennosta varten

650 g palsternakkoja

3–4 perunaa

2 rkl voita

125 ml maitoa

Suolaa ja pippuria

 

Kevätyrttipesto

70 g persiljaa ja ruohosipulia sekä muutama timjamin oksa

2 ruokalusikallista saksanpähkinöitä (ilman kuoria)

70 ml auringonkukkaöljyä

Suolaa ja pippuria

Ripaus chiliä

 

Valmistus:

Kuori ja paloittele perunat ja palsternakat. Keitä suolavedessä. Valuta ja muhenna pehmeäksi keitetyt juurekset. Sekoita joukkoon maito. Lisää joukkoon voi, suola ja pippuri.

Pilko yrtit pestoa varten ja soseuta ne öljyn ja saksanpähkinöiden kanssa. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä.

Poista ruodot kalasta. Mausta kala suolalla ja pippurilla ja marinoi sitruunamehussa. Halkaise kuoritut valkosipulinkynnet. Kuumenna hieman voita tai öljyä paistinpannussa ja lisää valkosipuli. Paista kalaa hetken aikaa nahkapuolelta, älä käännä.

Levitä palsternakkamuhennos tarjoiluastiaan, aseta kalafileet sen päälle ja viimeistele yrttipestolla.

CookingCatrin_Begratener Saibling

Viininviljely ja buschenschanken

On aika jatkaa pientä kulinaarista kiertomatkaamme Itävallan makuelämyksellisissä kohteissa. Pysymme etelässä, mutta siirrymme toiseen osavaltioon: vihreään Steiermarkiin. Näet heti mistä se saa nimensä, kun saavut Steiermarkin eteläosaan. Se on yksi maan kauneimmista alueista ja tunnetaan erityisesti hyvistä viineistä ja perinteisistä herkuista. Sen vieraanvaraisuus on aivan omaa luokkaansa. Viinireitin lukemattomissa buschenschankeneissa eli viinitavernoissa makuelämyksistä ei tule loppua. Saat nauttia maatilojen omista viineistä, kotitekoisista mehuista ja muista tuotteista. Buschenschank-elämys ei ole täydellinen ilman välipalaa. Brettljause, winzerteller tai makea strudel – ne edustavat Itävaltaa parhaimmillaan. Viihtyvyys on tärkeintä, ja tämä onkin erinomainen ajanviettopaikka. Kokeile esimerkiksi perinteisen Klapsch-viinitilan buschenschankia. Nauti, syö ja juo. Suosittelen, että matkustat eteläiseen Steiermarkiin syksyllä viinirypäleiden korjuun aikaan. Erityinen herkku kotona maisteltavaksi: topfbrot itävaltalaisilla levitteillä.

CookingCatrin_Buschenschank 3 CookingCatrin_Buschenschank 4 CookingCatrin_Buschenschank 2

KOTONA LEIVOTTU TÄYSJYVÄLEIPÄ KAHDELLA LEVITTEELLÄ

Liptauer ja kurpitsansiemenlevite, kaksi klassikkoa, jotka maistuvat aina herkulliselta Buschenschank-viinitavernassa – mutta aivan yhtä hyvältä kotona brunssilla.

KURPITSANSIEMENLEVITE:

Ainesosat:

75 g hapankermaa

200 g maitorahkaa

4 rkl kurpitsansiemeniä

4 rkl kurpitsansiemenöljyä

Suolaa ja pippuria

 

Valmistus:

Sekoita hapankerma ja maitorahka tasaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon kurpitsansiemenöljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda kurpitsansiemeniä hetken aikaa ja lisää ne sitten seokseen.

 

LIPTAUER-LEVITE:

Ainesosat:

250 g maitorahkaa

50 g voita

50 g hapankermaa

½ valkosipulinkynsi

2 tl paprikaa

2 tl sinappia

2 rkl ruohosipulia (pilkottuna koristeeksi)

Suolaa ja pippuria

 

Valmistus:

Vatkaa voita usean minuutin ajan. Sekoita joukkoon hapankerma ja maitorahka. Murskaa valkosipuli ja lisää se seokseen. Lisää joukkoon sinappi ja paprika, mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa usean tunnin ajan. Koristele ruohosipulilla ennen tarjoilua.

Vinkki: jos haluat liptauerista vielä kermaisempaa, käytä voin ja hapankerman sijaan 300 g kermajuustoa.

 

KOTONA LEIVOTTU TÄYSJYVÄLEIPÄ

Ainesosat

7,5 dl jauhoja

1 pkt kuivahiivaa

3,75 dl lämmintä vettä

5 rkl kurpitsansiemeniä

2 tl suolaa

 

Valmistus:

Laita kulhoon jauhot, suola ja kuivahiiva. Lisää lämmin vesi. Vaivaa taikina yleiskoneella. Peitä ja anna nousta kahden tunnin ajan lämpimässä paikassa (tai jopa yön yli). Kun taikina on noussut kaksinkertaiseksi, kuumenna uuni 175 °C:seen. Lisää taikinaan kurpitsansiemenet. Muodosta taikinasta pyöreä leipä, laita se uuniin ja anna jälleen nousta 30 minuutin ajan. Paista sen jälkeen uunissa tunnin ajan.

 

CookingCatrin_Hausgemachtes Vollkornbrot

 

Post By – Cooking Catrin @cookingcatrin

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*