Aurinkovoimalla toimiva lentokone tekee matkustamisesta kestävää

Solar Impulse 2 first flightSolar Impulse | Revillard | Rezo.ch

 

Autot eivät ole ainoita muutoksen kourissa olevia kulkuvälineitä: Tieteen edistysaskeleet ja uudet teknologiset läpimurrot tarkoittavat sitä, että lentokoneista tulee innovatiivisempia ja ympäristöystävällisempiä, joka on nykyisin vaatimuksena minkä tahansa liikennevälineen kohdalla.

Pian voimme lentää aurinkovoimasta ja sähköstä käyttövoimansa saavilla lentokoneilla, mikä vähentää saasteita ja on ennen kaikkea sijoitus uusiutuviin energialähteisiin. Tämän erittäin merkittävän innovaation ansiosta ilmailun maailma kokee suuren mullistuksen samaan tapaan kuin autoteollisuus viime vuosien aikana. Vielä vuosikymmen sitten oli harvinaista, ellei mahdotonta nähdä kenenkään ajavan hybridi- tai sähköautoilla. Nykyään on tavallista ottaa huomioon muiden ominaisuuksien lisäksi ympäristöystävällisyys uutta autoa ostettaessa.

Lentokoneiden kohdalla siirtymäaika kestää todennäköisesti pidempään. Kahden hankkeen tarkoituksena on kuitenkin muuttaa lentomatkailun maailma kokonaan, joten ei ole vaikea kuvitella, että lennämme muutaman vuoden sisällä aurinko- tai sähköenergialla toimivilla lentokoneilla.

Ensimmäisestä hankkeesta vastaa Solar Impulse, joka on kahden sveitsiläisen visionäärin, Bertrand Piccardin ja André Borschbergin, vuonna 2003 perustama yritys. Jo usean vuoden ajan tämä kaksikko on ajanut puhtaan energian käyttöä ja levittämistä keskittymällä erityisesti lentokoneisiin.

Ensimmäinen hanke oli aurinkovoimalla toimiva yksipaikkainen lentokone, joka pystyi lähtemään lentoon ja lentämään lyhyitä matkoja ilman polttoainetta tai ulkoisia energialähteitä.

Tästä saavutuksesta huolimatta kaksikko alkoi tehdä historiaa vasta toisella hankkeellaan, joka tunnetaan nimellä Solar Impulse 2. Lentokone on ultrakevyt, sen siipien kärkiväli on sama kuin Boeing 747:llä, ja se pystyy kuljettamaan jopa neljä ihmistä. Lentokone pinta on aurinkopaneelien peitossa, mikä mahdollistaa lentämisen ja koneen ohjausjärjestelmän käytön.

”Tiimimme, johon kuuluu nykyisin lähes sata henkeä, on kehittänyt tätä lentokonetta kahden vuoden ajan. Solar Impulse 2 -konetta peittävät 17 000 aurinkokennoa muuntavat auringonsäteet moottoreita pyörittäväksi energiaksi”, selittää Piccard, joka tällä hetkellä vuorottelee Borschbergin kanssa ohjaamossa koneen maailmanympäryslennolla, joka vie heidän luomuksensa maailman eri maihin. ”Haluamme näyttää ihmisille, mitä puhtaalla energialla voi tehdä. Tulevaisuus on riippuvainen siitä”, Piccard sanoo.

Elon Musk, joka on internetin maksusiirtojätin PayPalin perustajajäsen, suunnittelee puolestaan sähkölentokonetta. ”Paras liikennemuoto kaukolennoilla on sähkölentokone, joka lähtee lentoon ja laskeutuu pystysuorassa asennossa”, Musk kertoo haastattelussaan CNN:lle.

Internetin mahtimies, joka kehittelee myös yksityismatkailua avaruuteen, on jo kertonut hankkeestaan julkisuudessa ja sanoo olevansa vakuuttunut siitä, että tulevaisuuden kulkuvälineet avaruusraketteja lukuun ottamatta saavat käyttövoimansa sähköstä.

Mikäli kyseinen idea ja Solar Impulse lunastavat lupauksensa, voimme pian matkustaa huippuluokan ympäristöystävällisillä lentokoneilla. Tämä tarkoittaa saasteiden vähentymisen lisäksi edullisempia lentolippuja.

Teksti: Andrea Indiano

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*