Aurinkolomalla 24/7 vuoden ympäri – Anne Sinivaaran Kalifornia

Kalifornia on ikuisen auringon maa rapakon tuolla puolen. Monet matkaavat tähän läntiseen Pohjois-Amerikan paratiisiin, jossa vettä sataa pari hassua päivää vuodessa, kokeakseen sitä aitoa amerikkalaista Hollywood meininkiä. Ei ihme siis, että tämä unelmien ja mahdollisuuksien osavaltio vetää puoleensa vuosittain miljoonittain matkailijoita – yksi näistä oli Onnenpäivä-blogia kirjoittava Anne Sinivaara, jonka seikkailunhalu kantoi hänet Kalifornian OC:hen saakka pysyvästi. Nykyään Suomeen etä-AD:na työskentelevä Anne ihailee makuuhuoneensa vuoristomaisemaa, moottoripyöräilee satojen kilometrien mutkaisilla vuoristoteillä ja muistelee aikoja, jolloin Suomen talvipakkasilla täytyi rapata jäisiä autonikkunoita ja kolata lunta kulkuväylillä. Kysymys kuuluukin: Millaista on elää aurinkolomalla 24/7 vuoden ympäri?

8270058148_7aef0e8738_k

Kuva: Nathanmac87

Kuinka blogisi syntyi ja mistä se kertoo?

Olimme juuri muuttaneet uuteen kaupunkiin etelä-Kaliforniaan ja elin jonkinlaista murroksen aikaa uusine alkuineni. Halusin keskittyä uudessa elämäntilanteessa yhä enemmän niihin asioihin, joista nautin ja huomasin ajatuksieni pyörivän lisääntyvissä määrin kirjan kirjoittamisen ympärillä. Kirjan sijaan syntyi kuitenkin hetken mielijohteesta blogi, jossa halusin kehittää kirjoitustaitojani ja toisaalta kertoa kuulumisiani rapakon takaa kotirintamalle. Onnenpäivä-blogi ei koskaan ole sopinut vain yhteen lokeroon vaan kaikkien käsiteltyjen aiheiden kirjo vaatisi käyttöönsä kokonaisen lipaston.

IMG_9562

Missäpäin Kaliforniaa tarkalleen asut ja miten sinne päädyit?

Olemme mieheni kanssa asuneet viimeiset kolme vuotta eteläisessä Kaliforniassa, Orange Countyssa, pienessä ja turvallisessa lintukodossa nimeltään Mission Viejo. Kalifornian valloituksemme alkoi alun perin pohjoisempaa San Josesta, eli suomalaisittain paremmin Piilaaksona tunnetulta alueelta, jossa ehdimme asua muutaman vuoden.

Rakkainta Kaliforniassa?

Siinä kun monelle muulle Kaliforniassa rakkainta on meri ja hiekkarannat, on itselleni alusta pitäen ollut kaikkein rakkainta Kalifornian vuoret. Rakastan sitä, että makuuhuoneemme ikkunasta avautuu näkymä Saddleback Mountainille. Rakastan vuoristoisen maaston luomia haasteita pyörä- ja juoksulenkeillä ja rakastan viikonlopun pakomatkoja Mammoth Lakesin tai Big Bearin vuoristokyliin.

IMG_6430

Paras näköalapaikka?

Yksi Kalifornian kauneimmista näköalareiteistä löytyy kaukaa kaupunkien ja kiireen ulkopuolelta, tieltä numero 120 halki Yosemiten ja Inyon kansallispuistojen. Vuoristo, tasangolla laiduntavat peurat, lumenrippeet heinäkuussa ja vesiputoukset saavat jopa kaltaiseni suupaltin hiljentymään. Kalifornia tarjoaa myös toisen, täysin erilaisen näköalareitin Highway 1:n varrella, joka on parhaimmillaan kiemurrellessaan Santa Barbaran ja San Franciscon välistä kallioista rannikkoa. Niille, joita kiinnostaa tutustua Los Angelesiin ja Hollywoodiin korkealta käsin ilman helikopteria, suosittelen pientä reippailua kivenheiton päästä Hollywood stripiltä lähtevällä Runyon Canyon polulla.

IMG_9900

Syksyiset suosikkikohteesi Kaliforniassa?

Syksyt ovat meillä etelässä, parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä merenrannasta, vuoden kuuminta aikaa. Lämpötilan noustessa kotikukkulallamme yli neljäänkymmeneen asteeseen, suuntaamme mielellämme vapaa-ajalla rannan tuntumaan tai vuoristoon, missä lämpötila voi olla 10-15 astetta alhaisempi kuin kotipihalla.

Millaista on elää ns. aurinkolomalla 24/7 vuoden ympäri?

Elokuvien välittämä vaikutelma Kaliforniasta ainaisen auringon paratiisina on ehkä hivenen vääristynyt. Todellisuudessa Kaliforniassakin on talvi, joskin lumeton sellainen. Päivälämpötilat voivat olla meillä etelässä kylmimpinä kuukausina mitä vain 10-30 asteen väliltä, yöllä saatetaan käväistä toisinaan hitusen pakkasen puolellakin ja sataahan meillä vettäkin, joskin viime vuosina aivan liian harvoin. Mutta kyllä tämä ilmasto silti on suomalaiselle luksusta, kun ei tarvitse rapata jäisiä autonikkunoita eikä kolata lunta kulkuväyliltä. Olen myös huomannut, että Kaliforniassa mieli on virkeämpi ja olo pirteämpi kun aurinko paistaa ja lämmittää pääsääntöisesti ympäri vuoden. Ja kyllä, toisinaan vieläkin tuntuu siltä, että olen loputtomalla lomamatkalla.

11472148096_d2c5ef2d1c_h

Kuva: Robert S. Donovan

Mikä on parasta aurinkoisessa maassa elämisessä?

Näin motoristina ja maantiepyöräilijänä on sanottava, että aurinkoisessa, ikuisen kesän maassa on kaikkein parasta lumettomuus. Toki Kaliforniasta löytyy talviaikaan luntakin jos vuorille mennään, mutta minulle riittää, kun katson ikkunasta muutaman kerran vuodessa lähivuoren laelle satavaa lunta ja suuntaan shortsit jalassa lenkille.

WP_000832-(1)

Paikallinen herkku, jota suosittelisit sinne matkaaville? Entä, mistä sellaista saa?

Yllättävää kyllä, amerikkalaiset leipomukset tai karkit eivät pääsääntöisesti tyydytä suomalaisen makuhermoja. On kuitenkin eräs asia, jonka amerikkalaiset kyllä osaavat, nimittäin jäätelön tekemisen. Suosittelenkin kaikkia rapakon taa matkaavia pistäytymään paikallisessa jätskibaarissa nimeltään Cold Stone.

2862591996_979858eb1d_o

Kuva: Fronx

Mikä on mielestäsi alueesi parhain ranta?

Orange Countyn ja Los Angelesin välillä on valtava määrä pieniä ja vähän suurempiakin rantakaupunkeja. Vaikka en erityisesti rantaihmisiä olekaan, olen tykästynyt meitä lähinnä olevaan rantakaupunkiin Laguna Beachiin ja sen rauhalliseen hiekkarantaan nimeltä Aliso Beach. Tuolle rannalle saattaa vaikka pyöräillä meiltä kotoa eikä rannalla tarvitse tapella paikoista. Kivan rantapäivän päätteeksi voi poiketa Laguna Beachin keskustaan vaikkapa Teemu Selänteen uuteen ravintolaan tai käväistä pienissä vaate- ja taideputiikeissa.

IMG_1463

Mitä kaikkea rannoilla voi tehdä? Paikallinen erikoisuus?

Kalifornian rannat ovat etenkin surffareiden suosiossa. Lajista kiinnostuneiden on mahdollista saada opetusta melkeinpä rannalla kuin rannalla, joskin vesi on etenkin talviaikaan melkoisen vilpoista. Paikallinen nähtävyys, jossa suurin osa tänne matkaavista haluaa ehdottomasti käydä, on Santa Monica Pier. Tuon elokuvistakin tutun laiturin laitamilta löytyy niin ulkoilma-elokuvateatteri, livemusiikkia, kauppoja, ravintoloita kuin huvipuistokin.

14691386900_8bb0fd8881_h

Kuva: Kurtis Garbutt

Mitä suosittelisit lasten kanssa Kaliforniaan matkaaville?

Pienten lasten kanssa kannattaa ehdottomasti piipahtaa Disneylandissa Anaheimin kaupungissa, Orange Countyssa. Hieman vanhempien lasten kanssa taas kannattaa käväistä ainakin Universal Studioilla Los Angelesissa, jossa aikuinenkin viihtyy helposti koko päivän niin huvipuistolaitteissa kuin studiokierroksellakin. Hurjapäille ja vauhdista nauttiville ehdoton vierailukohde on Six Flagsin vuoristoratapuisto hieman Los Angelesin pohjoispuolella. Mutta varo, loma-aikoina ja etenkin viikonloppuisin, jonotusaika huvipuistolaitteisiin saattaa venähtää yli tunninkin mittaiseksi. Rauhallisemman menon, luonnontieteiden ja dinosaurusten ystäville suosittelen käyntiä Los Angelesin Natural History -museossa ja mikäli vielä elossa olevat eläimet kiinnostavat, kannattaa suunnata San Diegon Safari Parkiin.

IMG_4267

Onko väliä mihin vuodenaikaan Kaliforniaan matkustaa?

Ajankohta, jolloin Kaliforniaan kannattaa matkustaa, riippuu hirveästi siitä mitä haluaa tehdä. Jos päämääränä on rantakaupunki, kannattaa tähdätä matka kesäaikaan, sillä talvella rantakaupungeissa puhaltaa usein kylmä tuuli ja lämpötilat ovat sisämaata reilusti alhaisemmat. Toisaalta jos auringonotto ja rannalla loikoilu kiinnostaa, kannattaa varautua siihen, että toukokuulta kesäkuuhun rantakaupunkeja peittää usein mereltä nouseva usva, joka saattaa hälvetä vasta iltapäivän tunteina.

2777188288_f1b34f7814_b

 Kuva: Jorge Gonzalez

Toisin kuin elokuvissa annetaan ymmärtää, normaaleina talvina Kaliforniassa sataa myös vettä, toisinaan rajusti ja päiväkausia. Varmuudella kesä eteläisessä Kaliforniassa alkaa toukokuun lopussa, jolloin saamme yleensä viimeiset sateet. Elo-syyskuun aikana saapuvat superhelteet ja kesä taittuu lauhemmaksi talveksi vähitellen loka-marraskuun aikana. Jos suunnitelmissa on tutustua Kalifornian vuoristoon ja luonnonpuistoihin (jota ehdottomasti suosittelen!), kannattaa muistaa, että vuorilla on talvisin lunta. Toisaalta tämä luo mahdollisuuden nauttia sekä lämpimästä aurinko- että laskettelulomasta samalla reissulla!

6281062965_f57d0c210e_b

 Kuva: Daveynin

Suurin ero Suomen ja Kalifornian välillä?

Etenkin eteläisessä Kaliforniassa elämänmeno on suomalaiseen arkeen verrattuna rennonletkeämpää. Velvollisuudet kyllä hoidetaan, mutta niiden lisäksi muistetaan ja ehditään myös elää. Kun vuoden synkimmät ajat räntäsateineen puuttuvat, pysyy mieli positiivisempana ja energisenä ympäri vuoden.

Top vinkit, jotka Kaliforniaan matkaavien täytyisi tietää?

Unohda heittäytyminen julkisen liikenteen varaan. Kaliforniassa julkinen liikenne on olematonta ja tämän vuoksi Kalifornian reissulla vuokra-auto on ehdoton. Ja kun se vuokra-auto on sitten alla, ei kannata jäädä pelkästään Kalifornian rajojen sisäpuolelle, sillä lähiosavaltioilla, kuten vaikkapa Nevadalla (Vegas, baby!) on myös paljon tarjottavaa matkailijoille. Moni suuntaa Yhdysvaltoihin myös halvan shoppailun perässä. Ja edullista se ostostenteko onkin, kunhan menee oikeisiin paikkoihin. Vaikka ostoskeskusten hinnat jäävät Suomen hintatasoa alhaisemmaksi, ovat ostoskeskukset silti ylihintaisia outlet-henkisiin kauppoihin verrattuna. Kannattaa siis etsiä käsiinsä kaupat nimeltä T.J. Maxx, Marshalls, Ross, Burlington Coat Factory ja Nordstrom rack.

5082074277_08f02d13c6_b

 Kuva: John McStravick

Milloin Kalifornia on kauneimmillaan?

Kalifornia on kauneimmillaan keväällä, jolloin luonto on talven jäljiltä vielä vehreää. Kun aamujen kosteus ja sateet loppuvat kesän myötä, saapuu kuivuus, joka kuivattaa kaiken luontaisen kasvillisuuden hetkessä.

Suosikkiaktiviteettisi Kaliforniassa?

Kalifornian vaihteleva maasto luo upeat puitteet moottoripyöräilylle. Satoja ja taas satoja kilometrejä mutkaisia vuoristoteitä ja upeita maisemia, jotka näkee parhaiten juuri moottoripyörän selästä. Toisaalta vuoristoinen maasto ja lempeä ilmasto luovat ihanteelliset olosuhteet myös polkupyöräilylle niin maastossa kuin maantielläkin.

IMG_5182

Jos muuttaisit pois, mitä kaipaisit eniten?

Riippuu siitä mihin pitäisi muuttaa. Jos muuttaisin Suomeen, jäisin kaipaamaan paikallisia ystäviä, halpaa shoppailua, upeita treenimaisemia ja ympärivuotisia ajokelejä. Niin ja omaa uima-allasta!

SONY DSC

Kuva: Georgio

Jos haluat osasi Kalifornian auringosta, varaa matkasi unohtumattomiin vuorisomaisemiin ja rantalomailuun osavaltion kuumassa sykkeessä. Expedia auttaa – valitse vain päivämäärät 24/7 aurinkomatkallesi!

Kuvalähteet, ellei muuten mainita: Anne Sinivaara

3
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*