Amerikkalaisen ikonin uudelleensyntymää seuraamassa

Aivan kuten Netflixistä löytyvä taide-elokuva, joka pitäisi katsoa, mutta jolle ei tunnu koskaan löytävän sopivaa aikaa, on myös Detroit  ollut ”jonossamme” jo useiden vuosien ajan.

Olemme vain seuranneet etäältä, miten Detroit on pikkuhiljaa matkannut median riepottelemasta aavekaupungista elpyväksi ja uudistuvaksi urbaaniksi keskukseksi. Näiden tarinoiden lailla myös oma kiinnostuksemme kaupunkia kohtaan on muuttunut. Välillä meitä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa Detroit ja sen rappio – kohtalo, jonka emme olisi voineet uskoa tapahtuvan millekään yhdysvaltalaiselle kaupungille. Nyt olemme kuitenkin löytäneet uutta vetovoimaa tästä amerikkalaisesta ikonista, joka vaikuttaa palauttaneen taas itsevarmuutensa kulttuurisena suunnannäyttäjänä.

3-1-michigan

Erilaisten tapahtumien yhdistelmä on saanut meidät vakuuttuneeksi siitä, että vuosi 2016 on se vuosi, jolloin kannattaa suunnata ”Motor Cityyn”. Seuraavassa kolme syytä:

  1. Arkkitehtuuri.Tiesimme jo ennestään, että Detroitissa on runsaasti historiallista arkkitehtuuria, mutta emme osanneet aavistaa, kuinka merkittävässä osassa kaupungin arkkitehtuuri onkaan. Kun kuvittelemme mielessämme Detroitin, näemme Detroitjoen rannalla jylhänä kohoavan GM Renaissance Centerin, joka näyttää vaikuttavalta kuvissa, mutta jota emme kuitenkaan ryntäisi ensimmäisenä katsomaan.

Detroitista löytyy kuitenkin paljon muutakin nähtävää! Vuoden 2016 Yhdysvaltojen paviljonki Venetsian biennaalissa, kansainvälisessä arkkitehtuurisia innovaatioita esittelevässä näyttelyssä, omistettiin kokonaan Detroitin arkkitehtuurisen merkityksen tunnustamiselle ja sen kaupunkikuvaa muokanneelle vaikutukselle. Mikä tärkeintä: paviljonki osoittaa, kuinka kerran ”amerikkalaisen luovuuden keskuksena” pidetty kaupunki voi toimia koekenttänä kaupunkikuvan muutokselle ja seuraavan sukupolven voimanlähteenä kaupunkikulttuurin muovaamisessa.

  1. Ruoka. Lukemamme mukaan Detroitissa on käynnissä myös jonkinasteinen ruokakulttuurin uudestisyntyminen, mikä ei ole lainkaan yllättävää elpyvälle kaupungille. Kiinnostustamme ruokkivat jutut kasvavasta kulinaarisesta ilmiöstä, jonka synnyttämisen tärkeässä osassa ovat pop-up -ravintolat. Huomiomme kiinnittyi erityisesti(revolver)-ravintolaan, joka kutsuu säännöllisesti vaihtuvia vieraskokkeja luomaan hyvin suosittuja “table d’hôte” -illallisia.

Ravintolailmiön lisäksi luimme myös eräästä asiasta, jonka toteuttaminen olisi mahdotonta useimmissa kaupungeissa: laajat kaupunkimaatilat. Detroitin valtavalta, 360 neliökilometrin suuruiselta kaupunkialueelta löytyy runsaasti vapaa tilaa. Tämän ansiosta kaupunkiin on kasvanut maan suurin urbaani maanviljelysliike, ja useat alueen ravintolat hankkivat raaka-aineensa suoraan näiltä tiloilta. Jotkin maatilat, kuten Food Field, myyvät vihanneksiaan myös Detroitin historiallisella Eastern Marketilla.

3-2-michigan

  1. Taide.Taiteilijoilla on pitkään ollut tärkeä osa kaupunkien elvyttämisessä. Olemme nähneet saman ilmiön lähes jokaisessa kaupungissa, jossa olemme vierailleet. Esiintymistiloiksi ja taidenäyttelyiksi muunnetut autiot varastohallit sekä edistävät alueen keskiluokkaistumista että väistyvät sen tieltä (ja karkottavat lopulta juuri ne taiteilijat, jotka loivat perustan alueen muuttumiselle – mutta ei siitä sen enempää!). Ei siis ole mikään ihme, että taiteilijoilla on tärkeä rooli myös Detroitin jälleensyntymisessä.

Olemme kuulleet kukoistavasta taideilmiöstä, jonka ilmaisuvoimalla ei ole minkäänlaisia rajoja, sekä ympäristöistä, jotka toimivat tyhjänä kankaana taiteelle, jollaista ei voisi syntyä missään muualla. Detroitista löytyy esimerkiksi pop-up -veistospuistoja ja massiivisiksi taideinstallaatioiksi muunnettuja hylättyjä rakennuksia. Tällainen taideliikehdintä ei kuitenkaan ole pitkäkestoista.

On siis aika siirtää Detroit jonon kärkeen.

 

No Vacation Required

Kent ja Caanan ovat omien sanojensa mukaan kokonaisvaltaisia kokemuksia metsästäviä fanaatikkoja, jotka pyrkivät tekemään jokaisesta päivästään ainutlaatuisen. He perustivat virtuaalisen yrityksen voidakseen matkustaa niin paljon kuin mahdollista, jakaakseen kokemuksiaan ja saadakseen elantonsa tekemällä rakastamaansa työtä missä päin maailmaa tahansa. Kaksikon suosikkiaiheisiin kuuluvat LGBT-lomat, luontoseikkailut, matkustamisen tekniset vempaimet, tarkoituksenmukainen matkustaminen sekä rennot luksuslomat. He myös kirjoittavat elämästään, eri puolille maailmaa suuntautuvista matkoistaan ja seikkailuistaan No Vacation Required -sivustolla. Lue heidän sivuiltaan lisää inspiroivia tarinoita.

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*