Alabama on täynnä uusia elämyksiä

Usealle Yhdysvaltojen osavaltio Alabama on vain läpikulkukohde matkalla Floridaan tai Atlantaan. Matkan varrella kannattaa kuitenkin pitää avoin mieli ja tutustua uusiin kohteisiin – ne voivat yllättää positiivisesti. Olen tehnyt enemmän road trip -matkoja Alabamaan kuin mihinkään muuhun osavaltioon ja jokainen reissu on tarjonnut uusia oivalluksia ja unohtumattomia kokemuksia. Haluan palata tähän paikkaan yhä uudelleen.

Tässä kuusi syytä matkustaa Alabamaan.

6-2-alabama

Urheilu

Vaikka osavaltiossa ei ole omaa ammattimaista jalkapallo- tai baseballjoukkuetta, Alabama on urheilun mekka kaikille niille, jotka rakastavat golfia, yliopistojalkapalloa, NASCARia tai urheilukalastusta.

Alabamassa on 26 eri Robert Trent Jones Golf Trail -golfkenttää, joissa on 426 pelattavaa reikää 11 eri kohteessa. Nimensä mukaan nämä upeat golfkentät ovat legendaarisen golfkenttäarkkitehdin Robert Trent Jonesin suunnittelemia, ja ne on rahoitettu valtion eläkerahastosta. Joillain rei’illä on 12 tiipaikkaa, jotka on merkitty taitojen mukaan iän tai sukupuolen sijaan. Golfinpelaajien kannattaa testata kaikkia reitillä olevia golfkenttiä.

Viimeisen seitsemän vuoden ajan yliopistojalkapallon mestaruus on päätynyt viisi kertaa Alabamaan. Alabaman yliopisto voitti mestaruuden vuosina 2009, 2011, 2012 ja 2015. Vuonna 2010 voiton vei Auburnin yliopisto. Yliopistojalkapallo on kokemisen arvoinen. Jos lippujen saaminen peliin ei onnistu, voit silti kokea pelipäivän ”tailgating”-juhlat pelipaikan ulkopuolella. Alabamalaisten jalkapallofanien intohimolle ja energialle on vaikea pistää paremmaksi.

Alabaman Talladegassa sijaitsee myös yli 4 kilometrin pituinen autokilparata, Talladega Superspeedway, joka on NASCAR-autojärjestön pisin kilparata. Jos et satu olemaan paikalla kilpailupäivänä, kannattaa käydä tutustumassa ainakin International Motorsports Hall of Fameen ja museoon. Jos sinulla on tarpeeksi rohkeutta, voit jopa kokeilla oikealla NASCAR-autolla ajamista kilparadalla. Ajokokeiluja järjestää NASCAR Racing Experience.

Alabaman rantaviiva Meksikonlahdella on urheilukalastajien unelmakohde. Alabama Deep Sea Fishing Rodeo -tapahtuma on maailman suurin kalastuskilpailu, jossa jaettavat palkinnot ovat arvoltaan yhteensä jopa miljoona dollaria! Alabamassa on runsaasti jokia ja järviä, jotka sopivat makeanveden kalastukseen.

6-3-alabama

Historia

Alabamalla on vaiherikas historia, ja osavaltiosta ovat kotoisin muun muassa kasvitieteilijä George Washington Carver, kirjailijat Helen Keller ja Harper Lee, muusikot Hank Williams ja Nat King Cole, urheilija Jesse Owens, baseballtähdet Hank Aaron ja Willie Mays sekä poliitikko Condoleezza Rice. Jos olet kiinnostunut historiasta, kannattaa tutustua näihin merkittäviin paikkoihin.

Mobilen satamakaupunki on yli 300 vuotta vanha ja Mardi Gras -karnevaalien synnyinpaikka. Kaupungissa on samaa viehätysvoimaa kuin New Orleansissa, muttei läheskään yhtä paljon turisteja.

Selman kaupunki on Yhdysvaltojen suojelunarvoisten historiallisten kohteiden National Register of Historic Places -listalla. Selma oli tärkeässä roolissa 1960-luvun kansalaisoikeusliikkeen tapahtumissa. Tärkein tapahtumapaikka oli Edmund Pettus Bridge, jossa Montgomeryyn marssineet mielenosoittajat ja osavaltion poliisit ottivat yhteen verisesti. Selmassa asui myös kuuluisa ”nukkuva profeetta” Edgar Caye.

USS Alabama -taistelulaiva palveli sekä Atlantilla että Tyynellä valtamerellä toisen maailmansodan aikana. Nykyisin se on Battleship Memorial Park -museon keskipiste Mobile Bayn lahdella. Taistelulaivan lisäksi museoalueella on vanhaa sotakalustoa, johon kuuluvat muun muassa toisen maailmansodan aikainen sukellusvene, Tuskegee Airmen -sotilaslentäjien käyttämä P-51 Mustang -hävittäjälentokone ja B-52 Bomber -pommikone.

Black Warrior -joen rannalla sijaitsevassa Moundville Archaeological Parkissa on 26 suurta, vuosilta 1 000–1 450 peräisin olevaa maavallia, jotka rakensi Amerikan alkuperäisasukkaat.  Arkeologiselta alueelta löytyy myös museo, kahvila ja matkamuistomyymälä.

6-6-alabama

Kauneus

Alabamassa on Yhdysvaltojen upeimpia maisemia. Kannattaa pitää kamera valmiina, kun vierailee pohjoisessa olevien vuorten läpi kiemurtelevalla Tennesseejoella, Meksikonlahden pehmeähiekkaisilla rannoilla tai lukuisilla vanhoilla maatiloilla ja valtion plantaaseilla. Fairhopen Municipal Pierillä ja Black Warrior -joella koet unohtumattomia auringonlaskuja.

Tiede

Alabaman Huntsvillessä sijaitseva U.S. Space & Rocket Center on maailman suurin avaruuslentoihin keskittyvä museo. Vaikuttavan rakettikokoelman lisäksi tästä keskuksesta löytyy Pathfinder-avaruussukkulasimulaattori, Apollo 16 -komentomoduuli, Skylab-simulaattori, Apollo 12 -lennon mukanaan tuomaa kuukiveä ja Yhdysvaltojen ensimmäinen satelliitti Explorer 1. Museossa on myös useita näyttelyitä, IMAX-elokuvia ja simulaattoreita ja se onyksi Alabaman suosituimmista matkailukohteista.

Omalaatuisuus

Yksi Alabaman vetovoimista on tietynlainen omituisuus, joka tekee osavaltion läpi matkaavasta road tripistä erityisen viihdyttävää. Muutamia tähän liittyviä pysähtymisen arvoisia kohteita ovat muun muassa Scottsboron Unclaimed Baggage Center, joka on suuri kirpputori, jossa myydään lennoilla kadonneita tai unohtuneista matkalaukuista löytyneitä tavaroita.

Enterprisen kaupungin keskustasta löytyy puuvillasatoa tuhonneelle puuvillakärsäkkäälle omistettu muistomerkki. Tuhoutuneet puuvillasadot pakottivat maanviljelijät kasvattamaan maapähkinöitä, jotka osoittautuivatkin paremmaksi tulonlähteeksi.

Elbertan kaupungin ulkopuolelta löytyy Bamahenge, joka on aidon kokoinen lasikuitujäljennös Stonehengestä.

Cullmanissa sijaitseva 1,6 hehtaarinen Ave Maria Grotto -puistossa on 125 pienoiskoon jäljennöstä maailman kuuluisimmista pyhäköistä ja historiallisista rakennuksista, jotka rakensi kyttyräselkäinen munkki Joseph.

Grillaus

Alabamalaiset ovat intohimoisia grillaajia, ja grillaus on yhtä olennainen osa paikalliskulttuuria kuin jalkapallo ja uskonto. Alabamasta löytyykin lähes yhtä paljon grillikioskeja kuin kirkkoja, joka on todellinen saavutus keskellä raamattuvyöhykettä olevalta osavaltiolta. Alabamassa matkaillessa on siis ehdottomasti maisteltava grilliruokaa. Jokaisella grillimestarilla on oma possungrillaamistyylinsä ja -filosofiansa. Kysy paikalliselta, mistä löytyy kaupungin paras grilliruoka. Jokaisella on siitä varmasti mielipiteensä. Omia suosikkejani ovat Dreamland Bar-B-Que Tuscaloosassa, Archibald’s BBQ Northportissa ja Big Bob Gibson Bar-B-Q Decaturissa.

 

Midlife Road Trip

Ota ilo irti keski-iästä! Lähde Sandin ja Rickin mukana tapahtumarikkaallematkalle, jossa tapaat ainutlaatuisia persoonia, vierailet mielenkiintoisissa paikoissa, maistat herkullisia ruokia, kokeilet uusia haasteita ja koet kaiken sen, mitä elämällä on tarjota. Midlife Road Trip on parasta terapiaa keski-iän kriisiin!

 

 

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*