6 lentomatkan arvoista ravintolaa ympäri maailmaa

Oletko ikinä maistanut niin hyvää pariloitua lohta, että menet sanattomaksi? Tai kuuden suklaan suklaakakkua, jonka makuelämys pakahduttaa sinut ilonkyyneliin? Tai tajunnanräjäyttävän herkullista sienirisottoa yhdessä sitä täydellisesti täydentävän viinin kanssa? Maailma on täynnä gastronomian huippuosaamista, makunystyröitä helliviä kokonaisuuksia ja upeita ruoka-annoksia, joiden nimiä tuskin edes osaamme lausua. Ingrid Marie? Mikä tämä lieneekään (yrttinen omenakeitto), sitä saa Nomassa – maailmanluokan ravintolassa Kööpenhaminassa, joka on myös äänestetty maailman parhaimmaksi ravintolaksi. Upeita makuelämyksiä voi eittämättä kokea kulman takana, mutta missä ovat ne maailman parhaimmat, hienoakin hienommaksi hiotut kulinaristiset timantit, joiden perässä lentäisi vaikka maapallon toiselle puolelle? Otimme selvää…Bon Appetit!

6224632586_94f6d233a5_b

 Kuva: Sarah_Ackerman

Noma / Strandgade 93, Kööpenhamina, Tanska

Aloittakaamme Nomasta, kokeilunhaluisesta luonnon ainesosista nauttivasta valtakunnasta, jonne ihmiset matkustavat ympäri maailmaa kokeakseen palan tanskalaista taivasta. Yksinkertaisen leikkisät kokonaisuudet ja pohjoismaalaisiin makuihin juurtuvat kokonaisuudet ovat yksi Noman vahvuus. Karamellisoitua maitoa, keisarihummeria, punajuurta ja luumua, retiisiä ja hiivaa sekä kurkku ja toffee kampasimpukka ovat vain pieni pala Noman herkullista menuta, joka todella on maukas pala taivasta maan päällä.

3678836770_f755febdfd_b

 Kuva: Cyclonebill

Arzak / Avenida Alcalde Elosegui 273 20015, San Sebastián, Espanja

Perinteitä kunnioittava ja paikallisilla ruoka-aineilla kokkaava Arzak leikkii moderneilla uusilla tekniikoilla kuin vanha konkari. Ja sitä se onkin. Vuodesta 1897 ravintolana toiminut Arzak on vuosi vuodelta ja sukupolvelta toiselle kehittänyt menutaan ja luonut sen huippuunsa taustatyöllään, paikallisella kulttuurillaan ja uniikilla avant garde näkökulmallaa, joka takaa, että Arzakista, ja vain Arzakista, saa täydellistä espanjalaista gastronomian huippuosaamista.

5699557407_eb7e8f7990_b

 Kuva: Krista

Osteria Francescana / Via Stella 22, 41121 Modena, Italia

Hypätkäämme Italian Osteria Francescanaan, jossa mennyt ja tulevaisuus fuusioituvat yhteen muodikkaalla tavalla. Italialaiset rakastavat pitkän linjan perinteisiä ruokalajejaan eivätkä tykkää, että niitä mennään sen suuremmin sorkkimaan, mutta Osteria Francescana osuu nappiin moderneilla otteillaan. Pääkokki Massimo Botturan luomukset ovat ansainneet itselleen maineen leikkisinä ja anteeksipyytämättömän eksentrisinä kokonaisuuksina, jotka toteutetaan täydellisellä taidokkuudella ja, totta kai, suussa sulavalla herkullisuudella.

2

 Kuva: Osteria Francescana

Eleven Madison Park / 11 Madison Avenue, New York, USA

Lennetään New Yorkin ytimeen, jossa ranskalainen keittiö saa kyytiä paikallisilla vivahteilla. Art Deco tyylinen ravintola on kaikkea muuta kuin tylsä. Tarjoilijat loihtivat taikatemppuja vierailijoiden edessä ja pitävät huolen siitä, että ruoka syödään hymy huulessa. Porkkana tartar pihvi tuodaan pöytään lihamyllyn ja kahden tuoreen porkkanan kera. Se jauhetaan ja ruokailijalle loihditaan valikoima lisukkeita, joista saa sitten valita makunsa mukaan. Erikoista, mutta tajunnanräjäyttävän maukasta.

6331236004_fae0bed18e_b

 Kuva: Star5112

Pujol / Francisco Petrarca 254, Polanco 11570, Mexico City, Meksiko

Laajalti Meksikon parhaimmaksi tunnustettu ravintola tuo Väli-Amerikan ruokakulttuurin moderniin nykypäivään leikkien maan rikkailla ainesosilla aina tomaateista kuivattuihin hyönteisiin. Sekä ravintolan menu että keittiön keittotavat ovat sekoitus vanhaa ja uutta hipoen meksikolaisen gastronomian taivasta. Ruokailukokemusta tukee elegantti ja intiimi sisustus sekä osaava ja rauhallinen palvelu. Muista piipahtaa Pujoliin jos matkailet Meksikossa päin – annokset ovat paitsi silmänruokaa myös modernin maukkaita.

10

 Kuva: Pujol

Le Chateaubriand / 129 Avenue Parmentier, 75011, Pariisi, Ranska

Nöyrän demokraattinen ja sisukas Le Chateaubriand on yksi Pariisin kirkkaimmista bistroista, joissa muodikkaan modernit ruoat taittuvat silmänräpäyksessä. Päivittäin vaihtuva menu takaa tuoreet raaka-aineet, joiden perusteella ruokalistalle päätyy mitä erikoisempia kokonaisuuksia. Ranskalaisen rock’n’roll ravintolan idea ei kuitenkaan ole luoda futuristista ja huipputeknistä murkinaa – maailmanluokan taidokkuudella tehty ja innovatiivisuudella päällystetty kunnon ateria on Le Chateaubriandin ydin, ja suussa sulavan herkullinen ydin se onkin!

Maailma on täynnä satoja muita herkullisempaa herkullisempia ravintoloita, mutta johonkin on lopetettava. Mainittakoon vielä The Ledbury Lontoossa, El Celler De Can Roca Espanjan Gironassa, D.O.M Sao Paulossa ja No. 18 Limassa. Ei kun ravintoloiden menuja tsekkaamaan ja hotelleja varaamaan.

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*