5 vinkkiä: Näin selviydyt Lontoon maanalaisessa

Suunnitteletko matkaa Lontooseen? Jos vastasit kyllä, tulet todennäköisesti myös tekemään tuttavuutta Lontoon metrojärjestelmän kanssa, joka on usein ylivoimaisesti nopein tapa päästä pisteestä A pisteeseen B suurkaupungissa. Vuonna 2013 150-vuotisjuhlaansa viettänyt ”The Undergound” tai ”The Tube” on maailman vanhin ja yksi vilkkaimmista maanalaisista rautatiejärjestelmistä, jolla matkustetaan yli miljardi kertaa vuodessa. Metron 11 eri linjaa ja 270 asemaa voivat tuntua aluksi hämmentäviltä mutta älä huoli – muutaman vinkin avulla Lontoon maanalaisen käyttäminen on lasten leikkiä.
Kuvalähde

  

1.Maksa matkastasi fiksusti

Lontoon maanalainen on jaettu eri alueisiin eli ”zoneihin”, joista alueet 1-2 kattavat kaupungin keskeisimmän alueen. Metrolipun hinta määräytyy sen mukaan, kuinka monen eri zonen läpi matkustat ja mihin aikaan päivästä. Metroon voi ostaa yksittäisiä lippuja mutta ne tulevat nopeasti kalliiksi. Yhdelle päivälle voi ostaa erillisen matkakortin mutta pidemmille vierailuille kannattaa suosiolla hankkia Oyster Card, jolle voi ladata rahaa sekä seitsemän päivän tai kuukauden matkakortteja. Oyster Card maksaa viitisen puntaa mutta tekee matkustamisesta kätevää ja maksaa itsensä nopeasti takaisin. Kortille voi myös ladata haluamansa määrän rahaa ja käyttää sitä pay as go -periaatteella, jolloin matkojen hinnat jäävät edullisemmiksi kuin yksittäisiä lippuja ostamalla.

 

2.Muista metro-etiketti

Maanalaisessa vallitsevat omat sääntönsä. Mieleen kannattaa painaa ainakin se, että maan alle johtavissa liukuportaissa seisotaan AINA oikealla – vasemmalla puolella kulkevat ne, jotka haluavat kävellä portaissa. Erityisesti ruuhka-aikaan väärällä puolella seisova voi saada niskaansa kiukkuista sadattelua kiireisiltä lontoolaisilta. Samasta syystä lippu tai oyster-kortti kannattaa pitää valmiina kortinlukijoita lähestyttäessä, jottei aiheuta tukosta ihmisvirtaan. Ruuhka-aikaan metron vaunut ovat niin täynnä kuin inhimillisesti mahdollista ja tunnelma voi olla hyvinkin tiivis. Jos ahtaat paikat eivät ole suosikkejasi, pidemmälle metromatkalle voi olla hyvä keventää vaatetusta, varata mukaan kirja tai musiikkia ja ehkä vesipullo. Vanhuksille ja raskaana oleville naisille on kohteliasta luovuttaa oma istumapaikkansa, samoin kuin antaa tilaa metrovaunusta ulos pyrkiville.

 

3.Valitse oikea linja

Lontoon metrolinjoilla on kaikilla oma nimensä ja väri, joka näkyy metrokartoissa. Jos kartat näyttävät sekasotkulta, kannattaa kääntyä Lontoon julkisen liikenteen sivujen journey plannerin puoleen. Palvelusta on helppo selvittää nopein reitti kohteeseen ja tarkistaa mahdolliset muutokset normaaleihin aikatauluihin. Erityisesti viikonloppuisin tehdään usein kunnostustöitä, jotka saattavat sulkea metrolinjoja. Vaikka suuret ja kiireiset metroasemat voivat tuntua aluksi pelottavilta, oikean linjan ja suunnan löytää yleensä helposti seuraamalla ohjekylttejä, joita on joka paikassa.

tubemapKuvalähde

 

4.Nouse välillä maan päälle

Vaikka maanalainen ulottaa lonkeronsa poikkeuksellisen laajalle alueelle suur-Lontoossa, sen katvealueita paikkaamaan on rakennettu maan päällä kulkeva junaverkosto, the Overground. Maanalaista töydentää myös DLR, Lontoon Docklandsin alueella liikennöivä automaattimetrojärjestelmä, joka kulkee pääosin maan päällä. Sekä Overgroundilla ja DLR:llä on yhteinen lippujärjestelmä Lontoon metron kanssa, joten myös niitä voi käyttää Oystercardilla.

 

5.Nauti matkastasi

Monille Lontoon metrosta tulevat mieleen valtavat ihmismassat ja hikiset vaunut, mutta maan alla matkustamiseen liittyy myös mielenkiintoisempia aspekteja – tarkkasilmäiset huomaavat, kuinka upeita monet metroasemista ovat arkkitehtuurisesti. Katsastamisen arvoisia ovat ainakin Tottenham Court Roadin kirjavat mosaiikkiseinät, Canary Wharfin futuristinen, valtava sisääntuloaula ja Art Deco -tyyliin rakennettu, historiallinen St James Park. Lisää mielenkiintoisista asemista ja metrojärjestelmän historiasta voi oppia London Transport Museumissa, jossa järjestetään usein myös teemaan liittyviä näyttelyitä ja luentoja.

tubewallKuvalähde

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*