13 erilaista aamupalaa ympäri maailmaa

Pekonin makuiset keksit. Suklaaseen dipatut donitsit. Suolainen kasvislevite. Riisi tulisella kalalla. Heräätpä millä leveysasteikolla tahansa, aamupala on kuuluisasti päivän ensimmäinen ateria, joten se olisi parempi ottaa sopivan vakavasti. Ruokailun kulmakiveksi nimetty ateria koostuu ympäri maailmaa mitä erikoisimmista yhdistelmistä suolaista, makeaa, kirpeää ja hapokasta, tai vähän kaikkea. Millainen on sinun tietämyksesi eri maiden perinteisistä aamupaloista? Tiedätkö esimerkiksi mitä paikalliset hotkaisevat mahaan Costa Ricassa ennen töihin lähtöä? Kohta se selviää – millä se aamu oikein lähtee käyntiin ympäri maailmaa? Katsotaanpa…

5442378365_741c8732ed_b

Kuvalähde: Per Arne Slotte

1. Meksiko

Huevos Rancheros käynnistää perinteisimmänkin meksikolaisen päivän. Pääosin kananmunista koostuva meksikolainen aamupala, jossa paistettuja kananmunia täydentävät maissitortillat ja tomaattichilikastike, on jo pitkään ollut paikallisten suosikki. Pavut, meksikolaistyylinen riisi, avokadopalat ja guacamole käyvät käsi kädessä täyttävän aamiaisen kera.

14030742721_8260133595_b

Kuvalähde: a_b_normal123

2. Israel

Tämä sekoitus kananmunia, leipää, salaattia, marinoitua kalaa ja juustoa on mitä perinteisin aamupala israelilaisten keskuudessa. Yksi tyypillisimmistä ruoista on shakshouka, tomaatti ja kasviskastikkeessa haudutettu kananmuna, jonka lisäkkeeksi kuuluu hummusta, jogurttia sekä erikoisia sarven muotoisia leipiä.

7723673796_9387b1dfc7_b

 Kuvalähde: israeltourism

3. Alankomaat

Alankomaissa aamupala on melko samanlainen kuin pohjoismaissa – leipää juuston ja leikkeleen kera. Heillä on kuitenkin takataskussaan hieman erikoisempi aamupala erityisiä (mukamas krapulaisia) päiviä varten, omenapannukakut! Erinomainen sekoitus makeaa ja suolaista niiden päivien alkuun, jolloin aamupalaksi vaaditaan jotain tuhdimpaa. Jos tämä ei ole tarpeeksi tuhtia, voi kokonaisuuteen lisätä vielä pekonia!

5270242127_0b0d4e4df5_b

Kuvalähde: miss_yasmina

4. Australia

Australian aamupalan ratkaisevin ainesosa on Vegemite – tumma ja tahmea suolainen kasvislevite, joka on paikallisten herkkua paahtoleivän päällä. Kuten paikalliset sanovat, sitä joko vihaa tai rakastaa.

4573264054_f24c309fa5_b

Kuvalähde: ashton

5. Tanska

Tanskan aamupala on kuin peilikuva suomalaisesta ruisleivästä, juustosta, leikkeleistä ja satunnaisesta myslistä. Heitetään joukkoon vielä salamia, eri pateita, hilloja ja keitettyjä kananmunia, et voilà – tanskalainen aamupala on katettu.

Danish breakfast

Kuvalähde: Jeremy Keith

6. Ranska

Klassinen kroissantti ja kupponen kahvia ei ehkä tule yllätyksenä tässä leivonnaisilla yltäkyllästetyssä maassa, mutta jos haluaa jotain vähän erikoisempaa, kokeile kroissanttia, joka on maustettu suklaalla, manteleilla, vaniljakastikkeella tai voilla. Eikä sitä normaaliin kupposeen kahviakaan tarvitse tyytyä, sillä kahvin tilaamalla saat eteesi tujun pikkuannoksen esperessoa!

7963885312_ac112d400e_z

Kuvalähde: Tim Lucas

7. Intia

Tässä meillä onkin rosmariinilla maustettuja perunoita, kasvismakkaroita, banaanileipää ja tofumunasekoitusta. Intialaista aamupalakulttuuria on vaikea satavarmasti määrittää, sillä se vaihtelee hurjasti alueen kulttuurista riippuen. On kuitenkin turvallista olettaa, että kaikkialla aamupalaa syntyy suurin piirtein näiden ruoka-aineiden leveyspiireillä.

4203683495_f19544577f_b

Kuvalähde: arvind grover

8. Kanada

Kanadalaisesta vaahterasiirapistaan tunnettu Pohjois-Amerikan rajanaapuri, Kanada, on pannukakkujen kotimaa. Ei ehkä kirjaimellisesti, mutta vaahterasiirapillisesti. Siellä pannukakut ovat kuohkeita, paksuja ja suloisen pieniä. Päälle laitetaan roimasti, yllätys yllätys, vaahterasiirappia ja perinteisesti myös tuoreita mustikoita.

Silver Dollar Pancakes with Blueberry

Kuvalähde: TheCulinaryGeek

9. Yhdysvallat

Ähäkutti, meniköhän nyt aamupalat väärin Atlantin toisella puolen? Pannukakkuja Kanadassa ja muroja Yhdysvalloissa? Jos totta puhutaan, pannukakut ovat suurta herkkua molemmissa maissa, mutta kanadalainen siirappi vei voiton pannukakkusodassa. Sitä paitsi, vaikka pannukakut kuuluvatkin amerikkalaiseen menoon ja meininkiin, yhä useammat myöntävät tosi asiassa syövänsä aamupalaksi kupillisen muroja. Makuja on monia, ei kun maitoa päälle ja kupponen kahvia niskaan. Näistä on amerikkalaiset tehty.

6359835423_ba5e5d3039_b

Kuvalähde: Iryna Yeroshko

10. Englanti

Full English, kuten sitä paikallisesti kutsutaan, on englantilaisen aamupalan kulmakivi. Makkaraa, pekonia, paistettuja kananmunia, tomaattia, paahtoleipää, papuja, sieniä sekä tietysti kupponen teetä. Jos tällä ei brittiläisen päivä lähde hyvin käyntiin, kannattaa pysyä vällyjen välissä!

3241926435_cb6ec2c588_b

Kuvalähde: Avid Hills

11. Costa Rica

Gallo Pinto on costa ricalaisen aamupalan satama. Riisiä, mustia papuja, kermaviiliä, salsaa ja tortillasipsejä. Joskus lautaselle saattaa myös eksyä pala avocadoa ja kylmää lihaa.

7108241453_8639b81697_z

Kuvalähde: Juan José Montero

12. Thaimaa

Mintulla maustettua tulista kalaa riisillä ja makeanmausteisella porsaanlihalla kyllästettynä löytää Thaimaan ruokatoreilta aamutuimaan. Tällaista Thaimaassa. Ja vielä edullisesti – annos maksaa vaivaiset 30 paikallista Bahtia eli noin 70 senttiä euroissa.

3956737270_d909a664ac_b

Kuvalähde: Kojach

13. Saksa

Arvata saattaa, että saksalaisesta aamupalapöydästä löytyy makkaraa, makkaraa ja makkaraa. On wurstia, frankfurtereita, leikkeleitä, erilaisia juustoja sekä tuoretta ruisleipää. Niistä jokainen kokoaa omanlaisensa avoimen makkaraleivän ja huuhtelee sen alas kupilla kahvia.

3677714469_b26ee853d1_b

Kuvalähde: With Associates

Löysitkö oman suosikkisi maailman erilaisten aamupalojen listalta? Ota inspiraatiota seuraavalla kerralla kun normiaamupala alkaa tökkiä – voit jopa kuvainnollisesti herätä joka aamu maailman eri kolkassa! Yhtenä aamuna pannukakkuja vaahterasiirapin kera, toisena riisiä ja papuja.

1
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*